Ce bacterii patogene riscam sa luam din toaletele publice si cum putem evita asta

Miercuri, 26 August 2020, ora 06:55
5454 citiri
Ce bacterii patogene riscam sa luam din toaletele publice si cum putem evita asta
Foto: Facebook/Show and Tell

Nimanui nu-i place sa foloseasca toaletele publice, dar este inevitabil - inclusiv toaletele de la serviciu sunt publice, chiar daca sunt impartite de mai putine persoane decat toaletele din gari, de exemplu. In fapt, ne expunem unor riscuri de fiecare data cand folosim alta toaleta decat a noastra, de acasa.

Frica de a se imbolnavi in urma utilizarii toaletelor publice este una dintre temerile cele mai comune ale pacientilor, spune medicul Isabelle Iordache.

Oamenii intreaba, in special, despre riscul de infectare cu boli venerice, cum ar fi gonoreea, sifilisul sau chlamydia.

Medicul sustine, insa, ca este foarte putin probabil ca acest lucru sa se intample.

"Este putin probabil ca germenii sa ajunga de pe scaunul de toaleta direct in tractul genital, mai degraba pot ajunge in organism printr-o rana deschisa de pe picioare sau fese. Astfel ca ar trebui intrunite niste conditii exceptionale ca sa iei o boala cu transmitere sexuala dintr-o toaleta, fie ea si publica", explica medicul Isabelle Iordache.

Cea mai comuna bacterie pe care o putem lua din toaletele publice este E-coli, raspunzatoare de infectii urinare si gastro-intestinale.

"Femeile sunt cel mai predispuse la a se contamina cu E-coli, in urma folosirii toaletei publice -pozitia lor pe vasul de toaleta inlesneste infectarea, in cazul in care sare o picatura din vasul nedezinfectat temeinic. De aceea este bine ca femeile, daca musculatura picioarelor le permite, sa nu se aseze niciodata pe vasul de toaleta si sa stea cu genunchii usor flectati si cu fundul cat mai sus si mai departe de WC. In niciun caz nu trebuie sa se suie cu picioarele pe toaleta, exista riscul ca aceasta sa se sparga, iar asta e ceva ce nici macar nu va doriti sa va imaginati", spune medicul.

Pentru evitarea infectiilor in urma folosirii toaletelor publice, medicii recomanda respectarea unor reguli simple:

- spalatul mainilor, cu apa si sapun din belsug, inainte si dupa ce mergeti la toaleta

- dupa ce v-ati spalat pe maini, inchideti robinetul si deschideti usa toaletei cu cotul, pentru ca altfel v-ati spalat degeaba

- nu va asezati niciodata pe vasul altei toalete decat cea personala, de acasa

- daca totusi nu puteti face asta, stergeti inainte capacul de toaleta cu servetele antibacteriene, daca aveti, apoi acoperiti-l cu mai multe straturi de hartie igienica si mai spalati-va/dezinfectati-va o data pe maini, inainte sa va asezati

- trageti apa cu capacul coborat (asta e ceva de care trebuie sa tineti cont inclusiv la toaleta de acasa) si niciodata inainte de a va trage lenjeria intima la loc, pe voi.

Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
"10 lucruri pe care aș dori să le știe turiștii înainte de a vizita Grecia". Ponturi de aur de la un localnic
"10 lucruri pe care aș dori să le știe turiștii înainte de a vizita Grecia". Ponturi de aur de la un localnic
Datorită ruinelor antice, plajelor pitorești și mâncărurilor incredibile, Grecia este una dintre cele mai importante destinații turistice. În 2023, peste 32 de milioane de persoane au...
#sanatate, #medici, #toalete publice, #infectii, #reguli, #preventie , #bacterii
Comentarii
Poza vioslove
vioslove
rank 1
Bine de stiut
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Adevăru-i că majoritatea vaselor de wc stropesc, fiind nevoie ca pre