Ce alimente sa consumam in post

Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 11:57
39145 citiri
Ce alimente sa consumam in post

Postul Craciunului, care dureaza sase saptamani, pana pe 24 decembrie, inclusiv, din punct de vedere al alimentatiei este considerat mai usor, mai permisiv decat celelalte din calendarul ortodox.

Persoanele care vor sa tina post stiu ca in aceasta perioada le sunt interzise alimentele de origine animala precum carnea, laptele si ouale, dar in Postul Craciunului exista multe dezlegari la peste, ulei si vin.

Trebuie avut in vedere, insa, ca sanatatea organismului nostru depinde, in cea mai mare masura, de ceea ce mancam. Chiar daca e post, organismul are nevoie de alimente energizante si diverse, bogate in vitamine si minerale atat de necesare perioadei in care ne aflam, cand racelile sunt frecvente si afecteaza mai ales copiii si persoanele in varsta.

Persoanele care vor tine tot postul trebuie sa consume alimente bogate in proteine, carbohidrati, vitamine si minerale de care este nevoie atat pentru sanatatea organismului, cat si pentru randament in activitatea de zi cu zi, astfel incat postul sa nu afecteze cu nimic ritmul vietii.

Astfel, fasolea care are in compozitia sa fier si proteine, inlatura riscul de astenie si anemie. Atat verde cat si boabe, fasolea poate fi gatita in diverse feluri si servita cu salata de cruditati sau muraturi.

Ciupercile contin multe proteine, asa ca pot inlocui cu succes carnea si aportul ei nutritiv. Din ciuperci se pot face sarmale, ardei umpluti, chiftele, tocanita ori se pot adauga la alte mancaruri, precum supe, ciorbe, pilaf.

Pestele, care se poate gati in foarte multe feluri, se poate consuma in aceasta perioada in toate zilele de sambata si duminica de dupa 21 noiembrie, dar si de sarbatoarea intrarii in biserica a Maicii Domnului, pe 30 noiembrie, de Sfantul Apostol Andrei ori 6 decembrie, de Sfantul Sf. Nicolae. In zilele de dezlegare la peste sa nu uitam de salata de icre de peste.

Cartoful, cel mai consumat aliment din lume, este o leguma completa, hranitoare si foarte sanatoasa care nu ar trebui sa lipseasca de la nicio masa, mai ales acum, in perioada postului. Cartofii se pot consuma prajiti, fierti, ca atare, sau in diferite mancaruri, ciorbe, supe, tocanita, salate, si copti.

Persoanele care tin post sa nu uite de varza. In afara de faptul ca are vitamine si minerale, varza contine fibre alimentare, atat de necesare unei digestii sanatoase. Faceti zilnic salata de varza cruda sau murata. Merge foarte bine langa o mancare de cartofi sau fasole.

Mierea de albine, o inegalabila sursa de energie pentru toate varstele, nu trebuie sa lipseasca in aceasta perioada din meniul zilnic al persoanelor care postesc.

Atentie! Vitamina B12 se gaseste numai in produsele de origine animala. Carenta de vitamina B12 duce la oboseala, palpitatii, dificultati de concentrare. Daca pestele consumat in zilele de dezlegare nu ofera organismului suficienta vitamina B12, se recomanda ca in aceasta perioada sa se ia un supliment de vitamina B12.

Sa avem sanatate!

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alimentatie post Craciun, #mancare de post idei, #dieta post Craciun, #alimente de post , #legume