Cauze surprinzatoare ale constipatiei

Advertorial
Miercuri, 14 Aprilie 2021, ora 17:18
8249 citiri
Cauze surprinzatoare ale constipatiei
constipatie FOTO: Shutterstock.com

Cu totii suntem uneori afectati de constipatie. Dieta, calatoriile sau lipsa de activitate fizica pot cauza constipatie, cel putin pe termen scurt. Multi factori pot duce la constipatie cronica, de la sarcina la administrarea unor medicamente sau chiar consumul unor alimente. In continuare poti citi mai multe despre cauzele surprinzatoare ale constipatiei.

Hipotiroidismul

Atunci cand apare un dezechilibru tiroidian apar probleme in tot corpul, inclusiv la nivelul intestinului gros. Daca observi constipatie mai multe zile la rand, de cel putin 3-4 ori pe an, este indicat sa vorbesti cu un gastroenterolog. Acesta te va testa pentru hipertiroidism si iti va oferi optiuni de tratament pentru a scapa de constipatia cronica.

Afectiunile colonului

Afectiunile colonului includ probleme precum fisuri anale, hemoroizi sau cancer de colon. Acestea pot cauza constipatie cronica si pot impiedica intestinul sa lucreze normal. In general, tratarea cauzei va duce la ameliorarea constipatiei.

Unele medicamente pentru durere

In aceasta categorie intra mai ales medicamentele pentru durere din familia opioidelor. Astfel de medicamente sunt recomandate pentru a reduce durerea cronica sau in recuperarea dupa o interventie chirurgicala. O posibila solutie este inlocuirea medicatiei, insa doar dupa o discutie cu medicul sau luarea unui laxativ, tot la recomandarea medicului, deoarece ar putea interactiona cu alte medicamente.

Laxativele

In mod ironic, laxativele pe care le iei pentru a reduce constipatia de moment pot creste riscul de constipatie cronica. Acest lucru apare deoarece corpul dezvolta o toleranta pentru astfel de medicamente. Cu alte cuvinte, corpul se obisnuieste cu laxativele, iar la incetarea administrarii, apare constipatia. Poti cere sfatul farmacistului pentru un laxativ care nu dezvolta toleranta; cele mai cunoscute medicamente de acest fel sunt hidroxidul de magneziu si macrogol.

Antidepresivele

Constipatia apare ca un efect secundar al antidepresivelor din clasa medicamentelor triciclice. Acest lucru apare deoarece medicamentul interfereaza cu impulsul nervos care stimuleaza miscarile intestinale. Este recomandat sa vorbesti cu medicul pentru a vedea daca poti lua un alt antidepresiv sau este necesar sa iei un laxativ.

Pe de alta parte, si depresia, in sine, poate cauza constipatie. Similar hipotiroidismului, depresia cauzeaza o incetinire a functiilor organismului si poate afecta functionarea intestinului.

Antiacidele

Daca te confrunti cu arsuri gastrice si iei antiacide vei avea de-a face si cu efectele secundare, printre care si constipatia. In general, responsabil este continutul de aluminiu al acestor medicamente. Poti vorbi cu medicul pentru a-ti recomanda un medicament fara aluminiu. Totodata, daca iei antiacizi de mult timp si te confrunti cu o forma cronica de constipatie este o idee buna sa te testezi pentru boala de reflux gastroesofagian (BRGE).

Unele medicamente pentru hipertensiune arteriala

Constipatia cronica apare ca un efect advers al medicamentelor pentru hipertensiune din clasa diureticelor, care actioneaza ca o sare in organism pentru a controla nivelul lichidelor. Ca urmare a administrarii acestor medicamente, corpul devine deshidratat, luand apa chiar si din resturile alimentare. Din pacate, nu poti compensa prin consumul unei cantitati mai mari de lichide. Acestea vor fi eliminate prin urina. O solutie ar fi sa vorbesti cu medicul pentru schimbarea medicamentului sau pentru adaugarea unui laxativ.

Boala intestinului iritabil

Desi diareea este asociata frecvent cu boala intestinului iritabil in cazul persoanelor la care boala Crohn afecteaza intestinul subtire, va aparea constipatia cronica. In acest caz, este necesar un tratament agresiv sau o interventie chirurgicala.

Sarcina

Constipatia in sarcina este des intalnita. La inceputul sarcinii, constipatia poate fi cauzata de schimbarile hormonale sau de modificarea dietei. In ultimul trimestru, constipatia apare deoarece copilul pune presiune asupra organelor. Fortarea poate duce la aparitia hemoroizilor. De asemenea, sunt de evitat laxativele fara a vorbi cu medicul ginecolog.

Diabetul

Diabetul este o problema de sanatate cronica ce implica modificarea dietei si administrarea mai multor medicamente. Una dintre problemele frecvente este si constipatia. Apare ca urmare a inflamatiei existente in organism din cauza diabetului. Mentinerea glicemiei constante si atentia asupra dietei pot ajuta la reducerea constipatiei.

Intoxicatia cu metale grele

Constipatia poate aparea ca urmare a intoxicatiei cu metale grele, mai ales plumb. Expunerea la plumb poate aparea in contextul locului de munca sau in propria locuinta, in locurile unde incepe sa se cojeasca vopseaua veche. Unul dintre efectele intoxicatiei cu metale grele este leziunea nervoasa, care poate afecta functiile intestinului.

Luarea unor suplimente alimentare

Vitaminele cauzeaza rareori constipatie, insa suplimentele de calciu si fier pot produce acest efect advers. Daca medicul crede ca ai deficit de minerale, este posibil sa iti recomande un alt supliment sau un laxativ usor.

Ciocolata

Ciocolata poate cauza constipatie in unele cazuri. Datele existente arata o legatura intre constipatie si ciocolata, dar si banane si ceai negru in cazul persoanelor care sufera de boala sindromul intestinului iritabil.

Lactatele

In cantitati moderate, lactatele sunt benefice pentru sanatate. Insa, o dieta cu un continut mare de branza si alte alimente care au un raport mare intre continutul de fibre si cel de grasimi (de exemplu, oua sau carne) pot incetini digestia. Solutia este sa reduci consumul alimentelor de acest fel si sa cresti consumul de fibre. Acestea se gasesc in cantitati importante in fructe, legume si cereale integrale. Daca totusi doresti sa consumi branza, carne si oua in aceeasi zi, adauga si o salata, 1-2 fructe si cateva seminte de in.

Activitatea fizica

Lipsa activitatii fizice sau prea multa miscare poate cauza probleme digestive ce pot duce la constipatie. Exercitiile fizice stimuleaza activitatea intestinala care ajuta la eliminarea resturilor alimentare. Pe de alta parte, prea multe exercitii fizice stimuleaza transpiratia care ajuta la reglarea temperaturii corporale. Drept urmare, corpul are nevoie de mai multa apa. Lichidele pot fi preluate inclusiv din resturile alimentare, astfel aparand constipatia. Pentru a combate acest lucru asigura-te ca ai o sticla de apa si ca te hidratezi atat inainte, cat si dupa sport.

Nucile si fructele deshidratate

Daca mananci multe nuci probabil ca ai observat ca unele bucati sunt eliminate nedigerate. Acest lucru se intampla deoarece astfel de alimente sunt dificil de digerat. Atunci cand digestia este incetinita se acumuleaza resturi care sunt dificil de eliminat. Acelasi lucru se aplica in cazul fructelor deshidratate. Desi acestea contin cantitati importante de fibre, prea multe pot duce la constipatie. Faptul ca aceste fructe sunt deshidratate inseamna ca au nevoie de lichide pentru a putea fi digerate. In lipsa hidratarii optime, fructele deshidratate nu sunt bine digerate si poate aparea constipatia.

Alimentatia pe fuga

Exista cel putin doua motive pentru care alimentatia pe fuga duce la constipatie. Cu putin timp inainte de masa, se activeaza un proces complex prin care organismul va extrage nutrientii din alimentele pe care le vei consuma. Atunci cand mananci prea repede, corpul nu mai poate indeplini la fel de bine aceasta sarcina. Se va adapta, insa nu va functiona normal. Astfel, bucatile mai mari de alimente nu vor fi digerate si vor ajunge intregi in colon. Acest lucru va duce la constipatie.

Un al doilea factor se refera la sistemul "lupta sau fugi". Atunci cand mananci repede corpul poate interpreta acest lucru ca un stres; odinioara, de exemplu, mancam repede de frica unui pradator care putea ataca in orice moment. In prezent, corpul interpreteaza lucrurile similar. Nu mai este importanta digestia alimentelor consumate pe fuga, ci supravietuirea in fata unui pericol iminent, desi frecvent, inexistent. Concluzia este o digestie deficitara deoarece corpul isi foloseste resursele pentru a stopa stresul provocat de mancare in viteza si nu pentru digestie. Intr-un final, repetarea acestui comportament duce la constipatie.

Constipatia este o problema neplacuta ce poate avea complicatii serioase daca nu este tratata timpuriu. In mod ideal, ar trebui sa iei masuri de la primele semne ale problemei si sa nu lasi acest simptom sa se cronicizeze. Poti incerca sa iei cateva prune sau seminte de in dupa care poti lua un laxativ usor. Daca te confrunti si cu alte probleme de sanatate este important sa vorbesti cu medicul inainte de a lua orice fel de laxative.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#constipatie, #tratare constipatie, #cauze constipatie , #sanatate