Cate fibre trebuie sa mananci ca sa scazi riscul de cancer la san cu 25%

Luni, 01 Februarie 2016, ora 13:182618 citiri
Cate fibre trebuie sa mananci ca sa scazi riscul de cancer la san cu 25%
Foto: Ziare.com

Consumul a cinci portii de fructe sau legume pe zi in adolescenta reduce cu pana la un sfert riscul de a dezvolta cancer de san mai tarziu in viata.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Universitatea Harvard pe 90.000 de femei. Cercetarea arata ca obiceiurile alimentare din adolescenta si primii ani de maturitate joaca un rol critic in privinta riscului de a face cancer, arata The Telegraph.

Un pahar de vin rosu zilnic lupta impotriva cancerului la san

Cercetatorii considera ca fibrele din fructe si legume protejeaza organismul de cancer de san prin blocarea absorbtiei de estrogen, asociata cu aceasta boala.

In cadrul studiului, oamenii de stiinta au analizat timp de doua decenii obiceiurile alimentare si stilul de viata al celor 90.000 de femei.

Astfel, femeile care au consumat in adolescenta multe fibre dietetice au prezentat un risc mai mic cu 24% de a face cancer de san inainte de menopauza. Riscul de a dezvolta aceasta boala, in general, scade cu 16% in cazul lor.

Ce alimente sa ocolesti daca te temi de cancerul la san

Femeile acestea au consumat in jur de 28 de grame de fibre dietetice pe zi, ce pot fi asimilate de exemplu din doua mere, o banana, o portie de broccoli si mazare si doua felii de paine integrala.

Cercetatorul Maryam Farvid a explicat ca acesta este primul studiu major in cadrul caruia s-a pus accent pe legatura dintre aportul de fibre din adolescenta si aparitia cancerului mai tarziu in viata.