Cât timp rezistă implanturile dentare. Factorii ce influențează durata de folosire

Marti, 05 Octombrie 2021, ora 23:30
6492 citiri
Cât timp rezistă implanturile dentare. Factorii ce influențează durata de folosire
Durata se poate dubla în anumite condiții FOTO Unsplash

Vizitele la stomatolog sunt necesare, iar implanturile dentare reprezintă o soluție salvatoare pentru dinții foarte afectați, care altfel nu ar mai avea nicio cale de scăpare. Una dintre cele mai frecvente întrebări ale oamenilor este cât timp vor rezista aceste implanturi.

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, răspunde la această întrebare, dar trece în revistă și factorii ce pot influența această durată.

Când este necesar un implant?

Sorina Stroe explică că implanturile sunt necesare pentru dinții puternic afectați până la rădăcină de carii sau de traumatisme mecanice, pierduți sau pe cale de a-i pierde din pricina bolii parodontale.

Cât rezistă un implant?

„Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care o primesc de la pacienți este câți ani ar urma să reziste implanturile dentare pe care le efectuăm. Nu există un răspuns universal valabil, iar totul depinde de multe variabile”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Totuși, statisticile arată că un implant durează, în medie, 8-10 ani, dar perioada poate să se extindă mult mai mult.

„Statisticile arată că durata medie de viață a unui implant dentar este de 8-10 ani. Desigur, putem pierde un implant mai repede de termenul menționat dacă nu avem o conduită corectă în relația cu medicul dentist. La fel cum există implanturi care țin 15-20 ani în condiții ideale”, explică Sorina Stroe.

Factorii care influențează rezistența implantului

Igiena dentară

„În primul rând, trebuie să ținem cont de faptul că vorbim despre un organism viu în care noi introducem un implant dentar. Orice factor care îl afectează poate avea un impact și asupra implantului nostru. De aceea este extrem de important să avem o igienă impecabilă.

Ca și medic stomatolog, rolul meu este să tratez pacientul de câte ori se prezintă în cabinet și explic foarte clar ce este indicat să facă acasă. Igiena cade în responsabilitatea pacientului și impactează mult durata de viață a implantului.

Noi monitorizăm apoi situația implantului la controalele periodice pe care este important să le respecte”, explică medicul stomatolog.

Controalele regulate

„După ce încheiem faza activă a tratamentului și intrăm în faza de mentenanță, este necesar să respecte vizitele periodice în cabinet. Atunci aflăm cum se prezintă situația implantului, dacă au existat sau există inflamații, realizăm radiografii când este necesar.

Orice problemă se rezolvă mult mai simplu atunci când este descoperită în fază incipientă decât atunci când avansează. Și acest lucru este valabil în orice situație, nu doar în cazul implanturilor dentare”, adaugă medicul Sorina Stroe.

Renunțarea la fumat

„Renunțarea la fumat în cazul fumătorilor crește durata de viață a implantului, știut fiind faptul că implanturile țin mai puțin timp în cazul fumătorilor”, spune Sorina Stroe.

Bruxismul

„Parafuncțiile de genul bruxismului (scrâșnitul din dinți) pot impacta și ele, scăzând durata de viață a implantului dacă nu sunt controlate prin purtarea gutierelor de protecție ocluzală”, mai concluzionează medicul stomatolog.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#implanturi, #dentist, #stomatolog, #implanturi dentare , #stiri sanatate