Cat la suta dintre cancere apar din cauza "ghinionului"? Cancerul si ruleta ruseasca

Sambata, 31 Iulie 2021, ora 21:304971 citiri
Cat la suta dintre cancere apar din cauza "ghinionului"? Cancerul si ruleta ruseasca
Foto: Smith&Wesson

In urma cu cateva luni, o cercetare a starnit un val de reactii, dupa ce s-a anuntat ca doua treimi dintre cazurile de cancer apar pe fondul... ghinionului si nu din cauza unor factori cum ar fi fumatul, de exemplu.

Un nou studiu sustine insa ca, in realitate, numai 10 - 30% dintre cazurile de cancer apar din cauza nesansei, a felului in care organismul functioneaza in mod matural.

Noul studiu, publicat de jurnalul Nature si citat de BBC, arata ca aceasta boala apare din cauza propriilor celule stem care, la un moment dat, incep sa se divida fara control. Se ajunge la cancer din cauza mutatiilor care apar in timpul divizarii repetate sau din cauza unor factori exteriori, cum ar fi fumatul ori radiatiile UV.

Risti sa faci cancer colorectal daca ai hemoroizi? Ce simptome are aceasta boala si ce analize trebuie sa faci Interviu

Oamenii de stiinta de la Stony Brook Cancer Centre, din New York, sustin insa ca analizele lor arata ca 20 - 90% din riscul de cancer este dat de factorii externi.

"Factorii externi joaca un rol major, iar oamenii nu se pot ascunde in spatele ghinionului", a explicat dr. Yusuf Hannun, directorul centrului.

Acesta sustine ca, in cazul nefumatorilor, se joaca un fel de ruleta ruseasca. Cauzele interne pot face ca singurul glont din pistol sa iasa de pe teava, odata ce s-a apasat tragaciul, si cancerul sa se instaleze. Poate una din sase persoane va face cancer si atunci e vorba despre nesansa. Ce fac fumatorii e sa-si mai adauge inca doua sau trei gloante in revolver si apoi sa apese tragaciul, afirma el.

Mezelurile si carnatii sunt cancerigene, posibil si carnea rosie, pestele are mercur, puiul hormoni - Ce mai mancam Interviu

Si in acest caz poate exista elementul noroc, insa fumatorii pleaca din start cu sanse foarte mici.

In plus, spun cei implicati in studiu, doar putini factori externi ce pot cauza cancerul au fost pana in acest moment identificati.

Comentarii