Cat de periculoasa este cardiopatia ischemica si nu doar in contextul pandemiei de coronavirus

Sambata, 09 Mai 2020, ora 11:25
11551 citiri
Cat de periculoasa este cardiopatia ischemica si nu doar in contextul pandemiei de coronavirus
Foto: Dr Calin Popa

Cardiopatia ischemica este una din cele mai frecvente boli si fara indoiala cea mai frecventa boala a inimii. Infarctul miocardic, angina pectorala, boala coronariana, sindrom coronarian sunt oarecum sinonime si au comun faptul ca una sau mai multe artere ale inimii sunt "infundate" sau pe cale de a se infunda.

Doctorul Calin Popa, medic primar chirurgie cardiovasculara, specializat in chirurgia anevrismelor de aorta, a vorbit pentru Ziare.com despre aceasta afectiune si despre pericolul il reprezinta COVID-19 pentru cei care sufera de ea.

Frecventa acestei boli este impresionanta:

-la nivel Mondial este prima cauza de mortalitate;

-in Europa mor din cauza cardiopatiei ischemice 1,8 milioane de oameni pe an, adica 20% din totalul deceselor.

Daca ne gandim la stadiul actual al raportarilor datelor pandemiei de coronavirus, in care au murit pana in prezent peste 250.000 de persoane se poate intui amploarea acestui flagel numit boala coronariana.

In aparitia bolii sunt foarte importanti factorii de risc, acestia sunt: obezitatea, sedentarismul, dislipidemiile, diabetul zaharat si fumatul! Acesti factori de risc actioneaza singuri sau impreuna. Cu cat la un anumit individ sunt prezenti mai multi factori de risc cu atat boala coronariana este mai probabila.

Simpomatologia acestei afectiuni cuprinde: durere precordiala (in zona inimii) puternica, cu caracter de presiune, constrictive (ca o gheara) care apare la eforturi variate, sau in cazuri grave chiar in repaus si care iradiaza in mana si umarul stang, in mandibula sau in epigastru (zona stomacului). O mentiune importanta pentru diabetici, ei pot avea aceasta boala fara a avea durere. Aceasta situatie este grava din cauza ca de cele mai multe ori durerea ii face pe bolnavi sa apeleze la doctor, iar in cazul diabeticilor, boala evolueaza pana in stadii avansate fara ca durerea sa alerteze bolnavul, care astfel risca sa ajunga la cardiolog prea tarziu.

Simptomele se pot manifesta asa: tuse, ameteala, astenie (oboseala), sincope (lesin), edeme ale membrelor inferioare si crestere in greutate.

Odata ce bolnavul s-a prezentat la doctor vor trebui efectuate o serie de investigatii care vor face posibil diagnosticul si pe baza carora se va putea stabili conduita terapeutica de urmat.

Investigatiile necesare in cazul cardiopatiei ischemice sunt:

- EKG care este modificat doar in situatii acute sau daca bolnavul a avut in trecut un infarct

- Radiografie toracica

- Test de efort

- CORONAROGRAFIE este cea mai utila in diagnosticul cardiopatiei ischemice, aceasta putand preciza locul leziunilor aterosclerotice, gradul acestora, impactul asupra performantei cardiace, iar pe baza ei se poate pune indicatia de tratament: opetatie sau PTCA (implantare de stenturi pt repermeabilizarea vasului/lor afectate) se mai face si eco-cord, CT-scan si RMN.

Operatia prin care se corecteaza defectul de circulatie de la nivelul vaselor coronare se numeste by-pass aorto coronarian. Este una din primele interventii chirurgicale practicate pe inima si de asemenea este cea mai frecventa operatie cardiaca, in consecinta, exista o mare experienta colectiva si individuala in ce priveste aceasta operatie, fapt care face ca intr-o proportie importanta de cazuri, riscul operator este unul mic (intre 1 si3%).

De asemenea, recuperarea este rapida, practic dupa 5-7 zile de la operatie bolnavul este autonom, iar dupa 4-6 saptamani recuperarea este integrala.

In afara operatiei, PTCA (dilatarea coronariana si implantarea de stenturi) este o metoda interventionala, putin invaziva, moderna, care in anumite cazuri poate completa sau chiar inlocui operatia; decizia pentru practicarea uneia sau alteia dintre metode apartinand echipei cardiolog-chirurg.

Sfatul meu in contextul actual de pandemie: tratarea cazurilor cu indicatie chirurgicala sau endovasculara trebuie continuata, desigur, respectand masurile de impiedicare a raspandirii virusului si de protectie sporita a bolnavilor cardiaci impotriva contaminarii.

Acesti bolnavi sunt amenintati atat de boala coronariana, cat si de coronavirus, care este cu atat mai periculos cu cat un bolnav are o patologie asociata grava cum este cardipoatia ischemica! Respectand cu rigurozitate regulile de asepsie si pe cele epidemiologice, bolnavii cu forme de boala coronariana grava ar trebui tratati fara ezitare, viata acestora fiind de doua ori mult pusa in pericol!

In spitalul privat unde lucrez sunt puse in practica toate metodele de impiedicare a infectarii cu coronavirus, se creeaza mediul sigur pentru tratamentul acestor bolnavi prin testarea bolnavilor inainte de internare si folosirea circuitelor adecvate, sterilizarea continua a suprafetelor din spital, precum si echiparea corespunzatoare al intregului personal sanitar si limitarea drastica a apartinatorilor in spital sunt masuri obligatorii.

Calin Popa, medic primar chirurgie cardiovasculara, specializat in chirurgia anevrismelor de aorta

www.drcalinpopa.ro

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Cardiopatia ischemica si coronavirusul, #ce este Cardiopatia ischemica, #Cardiopatia ischemica , #sanatate