Cat de mult ne ajuta, de fapt, vitaminele de la farmacie

Sambata, 21 Decembrie 2013, ora 21:17
6824 citiri
Cat de mult ne ajuta, de fapt, vitaminele de la farmacie
Foto: Factroom

Zilele de glorie ale polivitaminelor, cele care promiteau sa ne vare pe gat intr-o singura pastila tot ce nu luam cu furculita din salatiera sau ce nu ne atrage in fructiera, par sa fi apus demult.

Nimeni nu neaga o anumita utilitate a unor asemenea medicamente, dar tot mai multi experti isi manifesta rezervele lor, cand e vorba sa-si mai exprime si astazi entuziasmul de altadatea in fata polivitaminelor.

In acest context, asistam la un proces in sens invers. Daca inainte vreme aproape nu exista medic care, pe langa obisnuita reteta, sa nu recomande si un complex vitaminos, astazi pacientii dau singuri buzna in farmacii, isi iau pastilele de capul lor si le inghit de trei ori pe zi, cu pumnul.

Sunt fascinati de clipurile publicitare care atrag atentia ca respectivele adausuri alimentare fac minuni si ca se elibereaza fara prescriptie medicala.

S-a creat un fel de psihoza pro-vitaminica, sustinuta din plin de catre o promotie pe masura. Ca urmare, numai in ultimul an, publicul american a platit peste 20 miliarde dolari pe suplimente alimentare capabile sa previna cancerul, bolile de inima, afectiunile creierului sau imbatranirea, noteaza Factroom.

Recent, a produs valva in SUA un articol publicat de doctorul Lawrence Appel, de la Universitatea din Baltimore, intitulat sugestiv "Nu mai dati bani pe vitamine si minerale, ca-i dati degeaba".

Autorul sustine ca a efectuat cercetari pe loturi de pacienti care s-au tratat cu produse naturiste preventive si pe loturi de pacienti care nu s-au tratat cu nimic. Concluziile arata ca nu exista diferente palpabile intre riscul la care sunt expusi cei tratati si cei netratati. Rata de imbolnaviri este aceeasi la ambele grupe.

Ba, mai mult, se pare ca exista vitamine contraindicate pentru cei care stiu ca sunt expusi riscurilor. Dr. Lawrence Appel da exemplul vitaminei E, care devine daunatoare daca este aplicata in doze mari sau al beta-carotenului, care mareste in loc sa scada riscul de cancer in cazul fumatorilor.

Tragand concluziile cercetarii sale, Dr. Lawrence Appel isi asigura pacientii ca natura ofera in fructele si legumele crude pe care le mancam suficiente vitamine, pentru a indestula corpul cu ele.

Indeosebi cu prilejul meselor festive si al sarbatorilor, aportul completarii alimentatiei gatite cu pastile vitaminoase nu este decat o pista falsa, care nu duce nicaieri.

De la asemenea mese imbelsugate, se impune insa sa nu lipseasca salata si fructele. S-ar putea sa fie mai putin comod de administrat decat pastilele, dar actioneaza cu siguranta mai eficient decat laudatele produse medicamentoase.

Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
O dietă sănătoasă şi echilibrată este asociată cu o mai bună sănătate a creierului şi cu bunăstarea mintală, sugerează un nou studiu citat miercuri, 24 aprilie, de DPA/PA Media....
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de plante, arată un rezultatele unui studiu de...
#alimentatie sanatoasa, #adausuri alimentare vitamine, #vitamine naturale , #vitamine