Cat de mult ar trebui sa stea un fat in pantecul mamei. Cezariana vs nastere naturala

Duminica, 29 Noiembrie 2020, ora 05:32
5409 citiri
Cat de mult ar trebui sa stea un fat in pantecul mamei. Cezariana vs nastere naturala
Foto: Pixabay

Multa vreme, medicii considerau ca bebelusii care vin pe lume intre 37-42 de saptamani de stat in burta mamei sosesc la termen. Insa, incepanad din 2013, un grup de specialisti din Statele Unite a redefinit sarcina la termen, dupa ce s-a constatat ca rezultatele nou-nascutilor nu sunt uniforme intre cele 37 si 42 de saptamani.

Astfel, de atunci, bebelusii adusi pe lume intre saptamanile 37 si 39 au fost considerati nascuti timpuriu, la termen fiind incadrati doar copiii nascuti intre saptamanile 39 si 41 de sarcina.

Bebelusii nascuti intre saptamanile 41 si 42 de sarcina sunt catalogati drept bebelusi nascuti tarziu, iar cei care stau in pantecul mamei mai mult de 42 de saptamani sunt considerati bebelusi nascuti dupa termen.

Specialistii sustin ca sarcinile ar trebui catalogate dupa categoriile propuse de ei, deoarece exista suficiente dovezi care indica faptul ca bebelusii nascuti inainte de 39 de saptamani nu sunt la fel de dezvoltati ca cei nascuti dupa acest prag.

Mai exact, s-a constatat ca bebelusii nascuti dupa 39 de saptamani au rezultate mai bune la evaluarile respiratiei si auzului. De asemenea, ei au mai putine probleme de invatare, spun specialistii de la American College of Obstetricians and Gynecologists, citati de Descopera.ro.

Creierul bebelusului creste cu aproximativ o treime, intre saptamanile 35 si 39 de sarcina, si tot in ultimele saptamani apare si un strat de tesut adipos care ii asigura caldura corpului.

Dr. Christopher Glantz, profesor de obstetrica si ginecologie la Universitatea din Rochester, desi nu a fost implicat in crearea noilor definitii, este de parere ca aceasta regandire a lor indica termenul potrivit al sarcinii si nu sunt deloc surprinzatoare, de fapt.

"Cred ca este bine sa ne asiguram ca toata lumea foloseste o terminologie pe intelesul tuturor si unanim acceptata. Era nevoie de mai multa precizie in aceste definitii", a spus Glantz.

De asemenea, aceasta redefinire a ajutat si la reducerea numarului de femei care aleg sa recurga la operatii cezariene elective, fara a avea un motiv medical. Prin urmare, specialistii de la American College of Obstetricians and Gynecologists nu recomanda inducerea cezarienei mai devreme de 39 de saptamani, decat in cazuri in care viata mamei sau a fatului sunt efectiv puse in pericol.

Din pacate, in continuare, frica de durere sau comoditatea, laolalta cu lipsa unei informari corecte duc tot mai mult la optiunea cezarienei, mai ales in Romania, unde cursurile prenatale sunt inca in era pionieratului.

Lipsa informarii porneste deseori chiar de la medicii care, supraaglomerati de paciente, nu mai au timp si rabdare sa explice viitoarelor mamici avantajele nasterii naturale si faptul ca cezariana este totusi o operatie invaziva, cu riscurile aferente.

In mod normal, cezariana nu ar trebui sa fie o optiune, decat in situatiile in care nasterea naturala nu este posibila sau sigura.

Cand este necesara cezariana

- daca mama are malformatii congenitale de bazin osos, afectiuni cardiace grave, boli pulmonare severe sau miopie accentuata

- daca mama are o infectie care poate fi transmisa copilului prin nasterea vaginala

- daca mama prezinta placenta praevia (placenta este inserata foarte jos in uter, blocand iesirea copilului)

- daca mama prezinta placenta abruptio (placenta este separata de peretele uterin si fatul este in pericol

- daca mama intra in preeclampsie (hipertensiune arteriala si prezenta de proteine in exces in urina, dupa saptamana a 20-a de sarcina)

- daca fatul este intr-o prezentatie dificila (transversa sau pelviana)

- daca fatul are o suferinta sau anomalie deja cunoscuta in urma ecografiilor din sarcina

- daca exista trei sau mai multi fetusi

- daca bebelusul este foarte mare (peste 4500 g), iar mama se afla la prima nastere

- daca in istoricul medical al mamei exista operatii uterine invazive sau cezariene

Cand se impune de urgenta o cezariana

- frecventa batailor cordului fetal devine neregulata (pulsul copilului scade in timpul travaliului)

- cordonul ombilical este incolacit in jurul gatului copilului

- cordonul ombilical prolabeaza (aluneca) prin cervix (colul uterin), iar fatul nu mai primeste oxigen

- ruptura de placenta sau ruptura uterina

- fatul nu mai coboara, din diverse motive (cervixul care nu se mai dilata)

Cu exceptia acestor situatii, nasterea naturala este solutia cea mai benefica, si pentru mama, si pentru bebelus - cu atat mai mult cu cat in zilele noastre exista optiunea anesteziei epidurale, care diminueaza mult durerile nasterii naturale.

Andra Măruță a anunțat sarcina în direct: "Sunt atât de fericită"
Andra Măruță a anunțat sarcina în direct: "Sunt atât de fericită"
Andra a fost printre primele vedete care s-a bucurat pentru minunea din viața prietenei sale, Vlăduța Lupău. Pe o rețea de socializare, soția lui Cătălin Măruță a încărcat un...
Adela Popescu a vorbit despre sarcina cu al patrulea copil. Ce a spus actrița aflată în Thailanda FOTO
Adela Popescu a vorbit despre sarcina cu al patrulea copil. Ce a spus actrița aflată în Thailanda FOTO
Adela Popescu se află în Thailanda, acolo unde petrece „a două lună de miere” împreună cu soțul ei, Radu Vâlcan, și se bucură de o vacanță exotică, fără cei trei copii ai lor....
#nastere, #fetus, #bebelus, #sarcina, #cezariana, #nastere naturala, #prematur , #bebelusi