Cat de important este pH-ul apei pe care o bem zilnic?

Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 16:58
139994 citiri
Cat de important este pH-ul apei pe care o bem zilnic?
Foto: pexels.com

In ultimul timp, cand se discuta despre apa minerala, subiectul care nu intarzie sa apara este pH-ul. Pornind de aici, diferite branduri afirma superioritatea apei lor din acest punct de vedere, fara sa ofere date convingatoare in aceasta directie. Totusi, cat de important este pH-ul apei pe care o bem pentru sanatatea noastra?

Ghidul Apelor Minerale ne spune ca pH-ul sau potentialul de hidrogen exprima echilibrul acido-bazic al unei ape pe o scara de referinta cuprinsa intre 1 si 14. La un pH mai mic de 7, apa are un caracter acid, iar la unul mai mare de 7, ea are un caracter bazic sau alcalin.

In general, apele minerale naturale carbogazoase au un pH usor acid, datorita acidului care se formeaza in apa prin solubilizarea dioxidului de carbon. Apele plate bicarbonatate sodice, calcice sau magneziene au un pH usor bazic. Apa de ploaie dintr-o zona nepoluata are pH-ul de 5,6, usor acid, datorita dizolvarii de dioxid de carbon din aer.

Apele minerale romanesti pot fi diferentiate foarte usor dupa caracterul loracid, neutru sau alcalin.

  • Ape minerale cu pH usor acid:
  • Tusnad, Poiana Negri, Stanceni, Perla Harghitei, Borsec etc;
  • Ape minerale cu pH neutru:
  • Zizin, Izvorul Minunilor, Borsec, Bucovina si Perla Harghitei in variantele plate;
  • Ape minerale cu pH usor alcalin:
  • Hera, Izvorul Alb, Aquatique, Cheile Bicazului, etc;
  • Este apa minerala alcalina mai sanatoasa?

    Se vorbeste in ultima vreme tot mai mult despre beneficiile apei alcaline. Aceasta moda a explodat printre vedetele de la Hollywood in urma cu cativa ani si s-a raspandit rapid in toata lumea, creand o adevarata industrie a alimentatiei alcaline.

    Specialistii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii mentioneaza in primul rand ca nu exista efecte negative pentru sanatate daca se consuma apa cu un pH intre 5,0 si 8,5. In acest sens, Patronatul Apelor Minerale, APEMIN ne asigura ca toate apele minerale imbuteliate in Romania se inscriu in acest interval.

    Se afirma ca dieta alcalina ajuta la pastrarea pH-ul usor alcalin al organismului si in mod special al sangelui. Acest lucru este in mare parte fals. In realitate, aproape nimic din ce mancam nu va avea un efect asupra pH-ului sangelui. Organismul nostru lucreaza ca acesta sa ramana constant. O dieta alcalina sau acida se va materializa in primul rand in schimbarea pH-ului urinei si nesemnicativ al sangelui.

    Se mai spune ca mancarea si apa alcalina pot evita aparitia unor boli precum artrita, cancerul de colon, pietrelor la rinichi, diabetului de tip 2 si ca faciliteaza functionarea inimii si a creierului. Nu exista insa pana acum studii stiintifice clinice sau statistici concludente care sa demonstreze fara dubii acest lucru.

    Exista vreun risc in a bea apa minerala carbogazoasa?

    Studiile clinice au dovedit unele efecte benefice pentru sanatate ale apei minerale naturale carbogazoase cu un pH usor acid, precum tratarea unor afectiuni ale tubului digestiv si ale rinichilor. Aceste ape stimuleaza secretia si motilitatea gastrica, cresc diureza si ne ajuta sa eliminam surplusul de minerale si acid uric din organism.

    Trebuie mentionat aici ca apele minerale naturale carbogazoase isi datoreaza aciditatea prezentei dioxidului de carbon dizolvat, care este un acid slab. Odata patrunsa in organism, apa pierde dioxidul de carbon si caracterul acid dispare, ea devenind alcalina datorita continutului de obicei ridicat in carbonati de sodiu, calciu sau magneziu al unor astfel de ape.

    Fiecare tip de apa are rolul ei benefic

    Putem spune ca rolul benefic al apelor acide sau alcaline poate fi estimat in functie de mai multi factori:

  • 1. Momentul din cursul zilei in care bem apa.
  • 2. Obiceiurile alimentare (tipul de dieta).
  • 3. Starea de sanatate a individului.
  • Astfel, se recomanda ca inaintea meselor principale sa bem apa minerala carbogazoasa care stimuleaza apetitul si favorizeaza digestia, iar intre mese sa bem o apa plata cu un pH neutru sau slab alcalin.

    Daca urmam o dieta sanatoasa si echilibrata in care predomina legumele, fructele, cerealele, ouale si lactatele, putem sa bem orice fel de apa minerala naturala. Daca preferam sa mancam multa carne, snacks-uri, dulciuri rafinate, alimente procesate si alcool, toate cu un caracter puternic acid, este preferabil sa bem o apa plata neutra sau slab alcalina.

    Daca suferim de anumite afectiuni precum gastrite hipoacide, litiaze biliare sau afectiuni ale cailor urinare, se recomanda sa bem ape minerale carbogazoase usor acide. Daca suferim de gastrita hiperacida, apa plata alcalina este preferabila.

    Nu uita sa verifici Ghidul Apelor Minerale cand ai nevoie de informatii despre apa pe care o bei zilnic.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
    AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
    Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
    Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
    Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
    Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
    #ghidul apelor minerale, #apa ph bazic, #apa ph acid, #ghid ph apa , #apa