Cartofii mov - minune culinara, delicatesa sau moft?

Duminica, 28 Februarie 2021, ora 04:33
6880 citiri
Cartofii mov - minune culinara, delicatesa sau moft?
Cartofii mov FOTO facebook

Originari din Peru, cartofii mov sunt folositi frecvent in restaurantele si bucatariile din America de Sud, insa incep sa prinda teren si in Romania.

Ei provin din Peru dar si din Bolivia, istoria lor legandu-se de lacul Titicaca, de campiile inalte si pantele de munte, unde au rezistat in ciuda conditiilor dure ale climei.

Bogati in vitamine si minerale, cartofii mov reprezinta una dintre cele mai sanatoase alternative, avand vitamina C, fier, calciu sau potasiu. De asemenea, ei sunt o sursa de proteine, fibre dar si carbohidrati, astfel ca ofera aportul energetic necesar pentru a incepe ziua in forta.

Cartofii mov au un aspect placut, dar si un gust intens, putin mai dulce decat cartofii albi, si un timp de preparare mai scurt. Ei pot fi folositi in retete si preparate variate - piure, tocanite, ciorbe, salate, chiar si placinte. Pentru ca au o coaja bogata in antioxidanti, se recomanda sa nu fie decojiti, ci gatiti intregi pentru a avea parte de toate beneficiile lor.

Desi in prezent putini consumatori romani cunosc efectele pozitive ale consumului de cartofi mov, exista numerosi producatori romani iar oferta este generoasa. Pretul acestor cartofi este putin mai mare fata de celelalte soiuri, insa aportul adus sanatatii nu este deloc unul neglijabil.

Ajuta la slabit

Multe persoane care tin dieta evita pe cat posibil consumul de cartofi albi sau rosii, mai ales prajiti, pentru ca pot duce la ingrasare. Cartofii mov, in schimb, consumati in cantitati potrivite, gatiti la abur sau la cuptor, pot sustine scaderea in greutate datorita aportului scazut de grasimi.

Previn aparitia tumorilor sau a cancerului

Culoarea mov a acestui tip de cartof este data de cantitatea mare de antocianine, o clasa de antioxidanti puternici care protejeaza organismul uman de tumori sau cancer. Din acest motiv, este indicat sa-i includem in dieta noastra, mai ales in curele de dexintoxicare periodice.

Protejeaza sistemul imunitar

Aportul crescut de antioxidanti puternici din componenta cartofilor mov ajuta la dezvoltarea imunitatii si protejarea celulelor de boli.

Scad tensiunea arteriala

Antioxidantii din componenta lor au un alt efect benefic asupra sanatatii organismului, si anume scaderea tensiunii arteriale. De aceea, ei sunt recomandati mai ales in dieta persoanelor cu hipertensiune sau alte fluctuatii de tensiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#cartofi mov, #minune culinara, #delicatesa, #moft, #beneficii , #stiri sanatate