Cancerul mamar - Ce spune medicul

Sambata, 09 Iulie 2011, ora 21:12
10740 citiri
Cancerul mamar - Ce spune medicul

Cancerul mamar este din ce in ce mai frecvent in zilele noastre, in randul femeilor, desi nu a reusit inca sa depaseasca rata decesului provocat de cancerul pulmonar. El reprezinta o activitate anormala a celulelor din care sunt alcatuiti sanii. Acestea incep sa creasca necontrolat si astfel apar tumorile.

Desi cauza aparitiei acestei afectiuni nu este inca pe deplin cunoscuta, hormonii si varsta joaca un rol esential. Cu cat inainteaza in varsta, cu atat o femeie este mai predispusa la boala. Daca la varsta de 30-40 ani ea are o rata de imbolnavire de 1 la 250 persoane, dupa 50 ani rata este de 1 femeie bolnava din 70.

In stadiu incipient, cancerul nu poate fi depistat decat prin consutatii de rutina, pe care orice femeie ar trebui sa le faca in mod regulat. pentru a-si pastra sanatatea, spune Bogdan Macadon, medic specialist in medicina interna.

In urma mamografiilor, vei vedea daca a aparut vreun nodul la nivelul sanului si daca rezultatul este pozitiv, ai sanse extrem de mari de a scapa de el fara probleme.

Simptomele cancerului la san

- un nodul vizibil, aparut cat de curand, la nivelul sanului sau al axilei;

- modificarea vizibila a formei sau marimii sanului;

- modificari ale mamelonului;

- aparitia unei pete suspecte pe san sau modificarea culorii mamelonului;

- aparitia unei cruste pe mamelon.

Dupa depistarea nodulului, urmatorul pas este stabilirea stadiului in care a ajuns cancerul. Acest lucru este posibil printr-o serie de procedee , cum ar fii biopsii, analiize ale sangelui sau radiografii. In functie de acest factor se stabileste un tratament, care poate fi doar medicamentos sau combinat cu cel chirurgical.

Desi cancerul mamar nu tine intotdeauna cont de criterii specifice, s-a constatat ca cel mai des apare daca femeia indeplineste anumiti factori de risc. Acestia sunt:

- varsta: sub varsta de 35 ani, femeile sunt mai ferite de aceasta afectiune, dupa 60 ani fiind mult mai predispuse.

- antecedente in familie: daca mama sau alta ruda de gradul I a avut cancer mamar, este posibil sa mostenesti anumite gene "rele" care sa produca acest cancer. Nu este insa o conditie universala, asa ca nu trebuie sa fii speriata toata viata de asa ceva.

- antecedente personale: daca ai mai avut cancer la unul dintre sani, ai sanse mai mari sa dezvolti o tumora si la celalalt. Deasemenea, si cancerul localizat la alte organe reprezinta un factor de risc.

- hormonii: terapiile de substitutie hormonale facute prea des se pot dovedi periculoase pentru organism. In acelasi timp, problemele hormonale naturale, care pot provoca declansarea ciclului menstrual prea devreme (inainte de varsta de 12 ani) si aparitia menopauzei mai tarziu (dupa varsta de 55 ani), sunt un semn ca esti mai predispusa la cancer mamar.

- stilul de viata: dieta bogata in grasimi si cresterea rapida in greutate dupa menopauza pot reprezenta un pericol.

- radioterapia: daca femeia a fost expusa la radiatii mari la nivelul sanilor are un grad ridicat de risc.

- nasterea tarzie: daca primul copil apare la o varsta mai inaintata, femeia este mai predispusa la cancer decat cea care a nascut de tanara.

Din pacate, cancerul la san nu poate fi prevenit, tocmai din cauza faptului ca motivele aparitiei sale nu sunt destul de cunoscute,. Daca la cancerul pulmonar, spre exemplu, este stiut ca tutunul are cel mai mare rol, aici nu exista un obicei care sa-l provoace.

Important este sa-ti mentii un stil de viata cat mai sanatos, cu o dieta echilibrata si fara prea mari fluctuatii in greutate. Trebuie sa faci un consult macar o data pe an pentru a verifica eventuale anomalii la nivelul sanilor.

Nu trebuie uitat ca descoperit in stadii incipiente cancerul mamar are sanse extrem de mari de vindecare. Nu este bine sa iti neglijezi corpul si sa ajungi apoi la extirparea sanilor sau chiar la deces.

Alaptarea te ajuta foarte mult, iar daca ai alaptat mai mult de 12 luni sau mai multi copii, esti mai in siguranta in ceea ce priveste aparitia acestei afectiuni.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#cancer mamar simptome, #cancer mamar sfaturi, #cancer san sfaturi, #cancer san simptome , #cancer