Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cancerul de colon - de la diagnostic la tratament

Duminica, 15 Martie 2020, ora 07:16
11272 citiri
Cancerul de colon - de la diagnostic la tratament
Foto: Laurus Medical

Cancerul de colon este o problema serioasa de sanatate publica in toate tarile. Cu toate progresele inregistrate in ultimele decenii cu privire la depistare si tratament, mortalitatea este ridicata. Incidenta bolii este mare la persoanele cu varsta cuprinsa intre 50 si 74 de ani, mai mare la barbati decat la femei. In SUA incidenta este de 38% la barbati si 28% la femei. Mortalitatea este mai ridicata in Europa decat in SUA. In Romania incidenta este de 25%, iar in judetul Hunedoara in ultimii zece ani, incidenta a fost de 30%.

In fata acestui tablou dezolant s-au facut proiecte pentru depistarea activa prin testarea hemoragiilor oculte din materiile fecale si practicarea colonoscopiei la persoanele cu varsta cuprinsa intre 50 si 74 de ani. De mentionat ca boala este multi ani silentioasa, semnele nu ingrijoreaza pacientii, hemoragiile apar tardiv, durerea este absenta si anemia sau slabirea in greutate apar cand boala este avansata.

Descoperirea hemoragiilor face parte din screening-ul pentru depistarea cancerului de colon si se face prin testul imunochimic al scaunului. La persoanele cu test pozitiv se practica colonoscopia.

Colonoscopia este standardul de aur pentru depistarea cancerului de colon si starilor precanceroase. Colonoscopia presupune pregatirea colonului cu 2-3 zile inainte de examinare, pacientul trebuie sa aiba un aport crescut de lichide (aproximativ 2 l/zi) si alimente sarace in fibre vegetale.

In ziua anterioara colonoscopiei se face pregatirea cu medicamente purgative care se beau intr-o cantitate cuprinsa intre 2 si 4 litri, in functie de preparat.

In cazul depistarii polipilor colonici se face biopsie sau excizie urmata de examen histopatologic. Dupa stabilirea diagnosticului de cancer de colon se face stadializarea bolii urmata de tratament chimioterapic, radioterapic, interventie chirurgicala. Stadiul I si stadiul II se vindeca prin interventie chirurgicala si din acest motiv depistarea bolii este o provocare pentru medici si pentru pacienti.

Dr. Constantin Belu medic primar gastroenterologie, medic primar boli interne

Laurus Medical Deva

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Totul despre cancerul de colon , #cancer