Calitatile terapeutice ale sucului de morcov

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 13:11
25124 citiri
Calitatile terapeutice ale sucului de morcov

Pe langa faptul ca da gust preparatelor culinare, iar calitatile sale nutritive sunt de netagaduit, morcovul, leguma radacinoasa originara din Asia, este recunoscut de foarte mult timp si pentru proprietatile sale terapeutice.

Morcovul contine vitaminele A, B1, B2, C, saruri minerale, precum calciu, magneziu, fier, potasiu, sodiu, fosfor, asparagina si beta-caroten, fibre alimentare, pigment vegetal cu proprietati antioxidante. Consumat cu regularitate, morcovul mentine sanatatea organismului si in special pe cea a ochilor, a pielii si a parului, dar si pe cea a oaselor, datorita continutului de vitamina K.

Alaturi de cartof, morcovul este o leguma care se gaseste pe piata si in supermarketuri in tot timpul anului, doar ca cei mai buni si mai sanatosi sunt cei din piete, vanduti direct de producator, chiar daca unii inca mai au pamant pe ei pentru ca nu au fost bine curatati. Pentru suc, dar si pentru consumul in bucatarie, alege intotdeauna morcovi netezi si tari, de culoare portocaliu deschis, nepatati.

Spala bine morcovii, lasa-i sa se usuce natural, taie-i in bucatele si apoi da-i prin strorcatorul de fructe. Bea sucul incet, cu inghitituri mici, la 10 - 15 minute de cand a fost preparat, nu imediat. Pentru efecte vizibile si imediate sucul se bea fara alte adaosuri. Nu se foloseste zahar, miere ori alti indulcitori pentru ca morcovul este o legume dulce.

Elimina pietrele la rinichi

Daca stii pe cineva care sufera de pietre la rinichi, reumatism, guta sau artrita recomanda-i morcovii, ca atare sau sub forma de suc, dar nu gatiti.

Pentru efect diuretic, digestiv si anti-anemie, dar si pentru a reduce colesterolul, sucul de morcovi poate fi baut dimineata pe nemancate, dar si pe parcursul zilei, inainte de mese. Morcovul actioneaza pana si asupra urinei si duce la eliminarea unui volum mai mare de acid uric.

Fierul, bine reprezentat in compozitia morcovului, are proprietati remineralizante si antianemice, contribuind la cresterea numarului globulelor rosii si al nivelului hemoglobinei, iar vitamina A continuta imbunatateste vederea.

Daca e sa amintim de efectele lui asupra pielii, atunci trebuie spus ca morcovul ajuta la vindecarea ranilor si ofera epidermei un aspect mai tanar, mai sanatos. Extern, ras si aplicat direct ca o compresa, morcovul cicatrizeaza zonele ranite, fiind un bun analgezic si antihemoragic. Morcovii pot fi utilizati pentru a imbunatati aspectul tenului, impotriva eczemelor, arsurilor, furunculelor.

Daca stii pe cineva care are calcaile crapate, ceea ce nu e doar dureros, ci si inestetic, recomanda-i, de asemenea, morcovi, ca atare, sub forma de suc sau in salate. Morcovul se impaca foarte bine cu varza proaspata si impreuna au un gust si aroma deosebite. Adauga la salata de varza proaspata morcov dat prin razatoarea mica.

Sa avem sanatate!

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#morcov sanatate, #morcov anemie, #suc morcov sanatate, #morcovi beneficii , #legume