Calculatorul si lipsa de somn cresc riscul unui accident cerebral la tineri. O solutie: Socializeaza si fii fericit!

Duminica, 09 Octombrie 2016, ora 10:36
7751 citiri
Calculatorul si lipsa de somn cresc riscul unui accident cerebral la tineri. O solutie: Socializeaza si fii fericit!
Foto: Arhiva Pixabay

Riscul unui accident vascular cerebral la tineri este tot mai mare, din cauza stilului "modern" de viata, cu somn putin, alimentatie dezechilibrata si ore multe petrecute in fata calculatorului.

Noptile nedormite, fumatul si alcoolul sunt factori care se rasfrang asupra starii de sanatate, in care creierul este tinta principala, atentioneaza neurologii, precizand ca trei sferturi dintre cei care fac accident vascular cerebral nu isi mai pot relua activitatea.

Statisticile privind accidentul vascular cerebral (AVC) sunt ingrijoratoare pentru lumea medicala, fiind a treia cauza de deces, dupa bolile de inima si cancer.

Aproximativ un milion de accidente vasculare cerebrale se inregistreaza anual in Europa, studiile fiind raportate la o populatie de 500 de milioane de locuitori.

In Romania, aproape 65.000 de persoane sufera anual un accident vascular cerebral, 31% dintre ei fiind cu varste cuprinse intre 20-50 de ani, ceea ce inseamna 178 pe zi.

Iata cum recunosti rapid un accident vascular cerebral

"O categorie de factori de risc este legata de modul de viata in lumea contemporana. Pentru ca o viata dezordonata care nu permite un echilibru corect intre somn si activitate, intre odihna si activitate, o viata cu mult stres, o viata in care foarte adesea oamenii nu-si respecta programul de viata, programul alimentar, programul de activitate va duce la aparitia de tulburari metabolice, care sunt factor de risc major la un moment dat pentru bolile cereborvasculare si pentru bolile neurodegenerative. Stim asta pentru boala Alzhaimer, de la boala Parkinson", a explicat presedintele de onoare al Societatii de Neurologie din Romania, Ovidiu Bajenaru.

Aceste tulburari ale ritmului de viata influenteaza direct, in sens negativ, fiziologia creierului.

"Creierul are niste cicluri biologice care trebuie foarte bine respectate. El ar trebui sa ne impuna modul de viata si nu noi sa-i impunem creierului un alt mod de viata decat cel pentru care este organizat biologic. Si aceste lucruri se rasfrang asupra sanatatii generale a individului. Se rasfrang asupra aparitiei diverselor boli neurologice, se impun asupra unor semne si simptome care sunt suferinte neurologice, chiar daca nu sunt recunoscute ca atare, precum tulburari cognitive, tulburari comportamentale, de multe ori afectiuni psihiatrice, care sunt legate de fortari pe care noi le facem asupra creierului nostru de a-si desfasura existenta intr-un mod nefiziologic din punct de vedere biologic, precum depresia, anxietatea", a precizat profesorul Bajenaru.

Calculatorul, prieten si dusman

In scoli nu mai exista educatie pentru sanatate, tinerilor nu li se mai vorbeste de o alimentatie corecta, si nu excesiva, de calitatea alimentelor si a mediului in care traiesc.

"Tinerii nu mai sunt interesati de asa ceva, ei vor sa faca ceva care sa-i duca intr-o pozitie, care sa le aduca repede castiguri cat mai mari. Multi dintre ei sunt dispusi sa faca sacrificii, dar sacrifica propria sanatate si astea sunt lucruri ireversibile", a adaugat Ovidiu Bajenaru.

Medicul a atentionat ca imbolnarirea creierului se produce si din cauza folosirii exagerate a tehnologiilor moderne.

"Alimentatia in exces si de calitate slaba, stresul, lipsa de sport, calculatorul, telefonul, aspecte ale vietii moderne care ne sunt partenere de viata si nu doar utilitati pentru a ne usura viata. Calculatorul este un instrument fantastic de util in informarea noastra, in comunicarea noastra, dar trebuie sa-l folosim ca pe un instrument, si nu ca pe un partener caruia sa-i dedicam existenta noastra, neglijandu-ne partenerii umani, viata sociala, iesitul in aer liber.

Asadar, noptile nedormite, fumatul, saritul peste mese, alcoolul, toti acestia sunt factori se rasfrang asupra starii de sanatate, in care creierul este tinta principala, alaturi de cord si vasele de sange", a mai spus medicul.

Recuperarea este foarte grea dupa un AVC

Datele clinice raportate privind rata de supravietuire dupa AVC la sapte ani sunt ingrijoratoare: 16% dintre pacienti sunt institutionalizati, 20% necesita asistenta la mers, 31% necesita asistenta zilnica, iar 71% au capacitatea de lucru afectata.

De asemenea, AVC reprezinta una dintre cele mai importante cauze de dizabilitate, doar aproximativ 25% dintre supravietuitorii unui AVC fiind capabili sa-si reia activitatile profesionale prestate inainte de imbolnavire.

Restul pacientilor cu AVC raman cu diverse grade de dizabilitate, de la imposibilitatea mersului si nevoia de ingrijire permanenta (aproximativ 25%), pana la deficite motorii sau senzitive care, chiar daca sunt mai usoare, interfereaza cu desfasurarea activitatilor cotidiene.

"Factorii externi influenteaza in mod decisiv activitatea creierului uman. Pana in urma cu cativa ani, se credea ca celule nervoase sufera, de-a lungul vietii, un proces lent si ireversibil de degenerare. Studiile in domeniul neuroplasticitatii au demonstrat capacitatea creierului de a se regenera si adapta.

De aceea, este important sa oferim creierului conditiile propice pentru a ramane sanatos. Principiul dupa care se considera ca functioneaza creierul este use it or lose it, foloseste-l sau il pierzi. Asadar, stimularea permanenta ajuta la mentinerea functionalitatii cerebrale. Aceasta stimulare se produce prin incercarea de a invata ceva in fiecare zi, dar si prin pastrarea interactiunilor umane si implicarea in activitati sociale.

Exercitiul fizic, moderat, incetineste degradarea cognitiva si chiar stimuleaza neuroplasticitatea prin dezvoltarea neuronilor si a conexiunilor intre acestia. De asemenea, o dieta echlibrata este necesara pentru un sistem nervos sanatos", explica si prof. dr. Dafin Muresanu, presedintele Societatii Romane de Neurologie.

Profesorul Natan Bornstein, vicepresedintele organizatiei Mondiale de Stroke, a spus ca tindem sa spunem ca accidentul vascular cerebral este o afectiune a batranilor, dar acest fapt nu mai este adevarat, pacientii fiind din ce in ce mai tineri.

El a precizat ca, pentru a preveni accidentul vascular cerebral, trebuie sa ne controlam tensiunea, care este factorul major de risc pentru AVC, sa reducem cantitatile de zahar, sa avem grija de colesterol si sa ne schimbam stilul de viata.

"Unii oameni traiesc doar pentru a manca, altii, insa, mananca doar ca sa traiasca. Trebuie practicata moderatia. Si, bineinteles, un vin rosu. Un pahar de vin rosu pe seara. Vinul rosu protejeaza inima, arterele, dar si creierul. Mereu vorbim de inima, dar care este diferenta dintre animal si om? Creierul. Deci trebuie sa-ti mentii creierul sanatos si poti face asta adoptand un stil de viata sanatos, dar si fiind fericit", a mai spus Natan Bornstein.

Citeste mai multe despre accidentul vascular cerebral si factorii care-l pot declansa

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#lipsa somn accident cerebral, #calculator accident cerebral, #dieta accident cerebral , #creier