Boli cu transmitere sexuala - simptome si tratament

Joi, 10 Septembrie 2020, ora 06:15
11388 citiri
Boli cu transmitere sexuala - simptome si tratament
Foto: Facebook/Protect you

"Mie nu o sa mi se intample niciodata" este cea mai gresita abordare, cand vine vorba despre bolile cu transmitere sexuala - chiar si in cazul cuplurilor stabile. Din pacate, putini sunt cei feriti de neplacerea aflarii unui diagnostic nefavorabil, de la medicul ginecolog sau urolog.

Cu toata informatia, bolile cu transmite sexuala (BTS) raman o problema. Din pacate, prezervativul este singura metoda care ofera protectie impotriva BTS, cu conditia sa fie folosit la fiecare contact sexual si inca de la inceput actului. Dar nici chiar el nu este invincibil si, in plus, exista boli cu transmitere sexuala care se pot transmite si altfel decat prin contact sexual.

Sfatul medicilor din intreaga lume este sa nu neglijam nici un simptom, oricat de banal, din zona organelor genitale. Un control la medicul specialist ne poate salva sanatatea si chiar viata.

Chiar daca nu apar simptome suparatoare, unele virusuri pot fi prezente in organism, de aceea, examenele medicale anuale sunt obligatorii.

In plus, cartile despre viata sexuala, cu tot ce implica ea, in toate aspectele ei, ne ajuta sa identificam din timp eventualele probleme.

Spre exemplu, in cartea "Sex - Cum sa faci sa fie si mai bine", de Sari Locker, sunt descrise amanuntit situatii si rezolvari pentru anumite BTS-uri.

Csid a realizat un rezumat - cu mentiunea ca autodiagnosticul si automedicatia nu sunt recomandate si ca informatiile sunt orientative, doar un medic specialist avand caderea sa stabileasca un diagnostic corect si un tratament corespunzator

Chlamydia

Este provocata de bacteria cu acelasi nume. Daca nu este tratata poate provoca boala pelviana inflamatorie sau sterilitate.

Este posibil sa nu prezinte simptome, insa de obicei apar usturimi la urinare, scurgeri vaginale sau ale penisului. Medicul poate recomanda efectuarea de analize medicale specifice, pentru stabilirea exacta a diagnosticului si a tratamentului.

De obicei, se administreaza antibiotic si simptomele dispar curand, iar dupa aproximativ doua saptamani infectia este eliminata complet din organism.

Herpes

Herpesul este un virus, care persista de-a lungul intregii vieti.

Exista doua tipuri de herpes: tipul 1 provoaca basicute sau bubite purulente, de obicei in zona gurii, iar tipul 2 provoaca acelasi gen de basicute, in zona genitala.

Ambele tipuri pot fi plimbate dintr-un loc in celalalt - de la gura in zona genitala si viceversa.

Simptomele sunt basicile dureroase de la gura sau de oriunde altundeva pe fata (nas, obraji si chiar ochi), din zona genitala sau de pe fese.

Prima eruptie a herpesului dureaza aproximativ doua saptamani. Bolnavul poate avea febra, mancarimi sau simptome de gripa.

Tratamentul este medicamentos (doze zilnie de acyclovir, sub forma de unguent sau tablete), dar nu face decat sa reduca frecventa si intensitatea eruptiilor incurabil - herpesul este incurabil, ramane pe viata in organism, timp in care eruptiile vor izbucni si se vor retrage.

Negi genitali, Human Papiloma Virus (HPV)

Negii genitali se prezinta sub forma unor mici umflaturi poroase, la nivelul pielii si mucoaselor, in zona genitala sau anala.

Virusul se transmite prin contact genital direct, la nivelul pielii. Din pacate, este rezident in organism de-a lungul intregii vieti.

HPV se manifesta usor diferit la barbati si femei: la barbati, negii sunt de culoare galben-cenusiu, pe penis, in zona uretrei sau in zona anusului, iar la femei, au culoare alba sau roz, in zona vulvei, in cea a vaginului, pe colul uterin sau in zona anusului.

Este foarte important de retinut ca infectia HPV este raspunzatoare pentru majoritatea cazurilor de cancer cervical. Iar cum papiloma virusului in zona colului uterin nu poate fi identificat decat la colposcopie sau in urma unor analize specifice, este obligatoriu ca femeile sa faca anual un control ginecologic care sa includa macar una din aceste investigatii.

Negii genitali se pot elimina prin metode chirurgicale sau prin cauterizare cu laser.

Atentie, insa: ei pot reaparea, fiind necesara o noua extirpare. Astfel, perioada de convalescenta poate fi de durata.

Gonoree

Gonoreea este una din cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala. Netratata, poate duce la sterilitate, artrita sau probleme cardiace.

Simptomele pot sa nu fie evidente, dar de obicei se manifesta prin usturimi la urinare, scurgeri vaginale sau ale penisului, dureri in zona pelviana.

Gonoreea se trateaza cu antibiotice, care au efect imediat asupra simptomelor si vindeca boala in cateva saptamani.

Sifilis

Sifilisul este o infectie foarte grava, care netratata la timp afecteaza intreg organismul si poate duce la deces.

Sifilisul este o boala infecto-contagioasa, care se transmite prin contact sexual sau pe cale transplacentara, cu totul exceptional si prin contact sanguin (intepatura sau transfuzie).

In primul stadiu, simptomele sunt aparitia unor rani in zonele genitale.

In al doilea stadiu, apar eruptii cutanate pe tot corpul. A

In al treilea stadiu, este afectata inima si sistemul nervos.

In stadiul incipient al bolii, sifilisul se trateaza cu penicilina si este vindecabil.

O data ajuns in ultimul stadiu, tratamentul medicamentos are efect limitat si boala poate ucide.

Boala pelvina inflamatorie

Boala pelvina este o infectie a uterului, dar se poate localiza si la nivelul colului uterin si a trompelor uterine. Apare atunci cand bacteriile (cel mai adesea, chlamidia sau gonoreea) patrund in sistemul genital si poate duce la sterilitate.

Simptomele sunt dureri abdominale, febra, sensibilitate marita a uterului si a ovarelor, ciclu menstrual dureros, scurgeri, oboseala, ameteli, stari de voma, dureri in timpul actului sexual.

Tratamentul este medicamentos, cu antibiotice, si se recomanda repaus la pat.

Daca insa boala e intr-un stadiu avansat, blocajul trompelor uterine si sterilitatea pot deveni permanente, ireversibile.

Infectia urinara

Este o infectie des intalnita la femeile care fac sex cu un nou partener, provocata de bacteriile blocate in uretra.

Simptomele pot fi urina tulbure si urat mirositoare, dureri si usturimi in timpul urinarii si urinari frecvente.

Infectiile urinare se vindeca prin administrarea de antibiotice si multa apa plata.

Vaginita

Vaginita este o inflamatie vaginala - supuratii infectioase, cauzate de lipsa de igiena intima. Vaginitele pot fi provocate de candida (o ciuperca) sau trichomonas (un parazit).

Candida se poate transmite prin contact sexual (vaginal sau oral), dar poate aparea si in urma administrarii de antibiotice, pilulele contraceptive sau pe timpul sarcinii, din pricina imunitatii scazute.

Mai mult de 75% dintre femei sufera cel putin o data in viata de candidoza, iar 40-45% dintre acestea au episoade recurente. Este cea mai frecventa infectie vaginala, iar tratamentul nu asigura intotdeauna vindecarea completa.

La femei, candida se manifesta prin mancarimi vaginale, senzatie de arsura sau usturime, inrosirea si inflamarea vulvei si a labiilor si scurgeri vaginale dense, de culoare alba sau galbuie, cu miros intepator.

Desi este cunoscuta mai mult ca o afectiune specifica femeilor, si barbatii pot suferi de candidoza genitala, insa incidenta in randul lor este, intr-adevar, mai scazuta.

In cazul barbatilor, simptomele candidozei genitale sunt, in mare parte, asemanatoare cu ale femeilor - iritatie, roseata, mancarimi, usturime in zona genitala si aparitia unor pete mici albe la nivelul penisului.

Deseori, insa, candidoza este asimptomatica la barbati, dar asta nu inseamna ca nu o pot transmite parenerei. Din acest motiv, atunci cand unul dintre parteneri este diagnosticat cu candidoza genitala, ambii trebuie sa urmeze tratament pentru aceasta afectiune.

Tratarea corecta a candidozei genitale incepe cu o vizita la medicul medicul ginecolog, care in urma consultului si a unei analize a secretiei vaginale, va recomanda comprimate antifungice cu administrare orala sau/si comprimate vaginale (ovule), precum si unguente antifungice care se aplica local, la nivel cutanat.

Trichomonas este un parazit (Trichomonas vaginalis), care se transmite prin contact sexual vaginal.

Simptome sunt secretii vaginale de culoare galben-verzuie, urat mirositoare, mancarime si arsuri vaginale, in cazul femeilor, iar la barbati, urinare dureroasa si secretii albicioase.

Trichomoniaza este vindecabila si se trateaza cu antibiotic, prescris de ginecolog sau urolog, intr-o cura care dureaza aproximativ sapte zile.

In timpul tratamentului, este recomandat ca ambii parteneri sa urmeze acelasi tratament, pentru a evita riscul de reinfectare in timpul contactului sexual.

Ca in cazul oricarei alte BTS, daca ati avut mai multi parteneri sexuali in ultima vreme, trebuie anuntati, pentru a urma si ei tratament.

La femei, lipsa tratamentului poate duce la boala inflamatorie pelvina, una dintre complicatiile acesteia fiind infertilitatea.

Paduchi genitali

Paduchii genitali sunt paduchi mici, de culoare alba, care infesteaza parul pubian. Se pot raspandi de la persoana infestata nu doar prin contact sexual, ci si prin haine, prosoape, asternuturi sau toalete.

Simptomele sunt manacrimi aprige in zona parului pubian. Uneori, insa, pot provoca si febra usoara si inflamatia amigdalelor.

Tratamentul este extern, cu medicamente care elimina paduchii si ouale lor. In plus, lenjeriile intime, lenjeriile de pat, prosoapele si hainele trebuie spalate riguros.

Paraziti interni - giardia, criptosporidia, amoebe si altele

Ajung in organism, in primul rand, in urma contactului sexual oral sau anal.

Simptomele sunt diaree, dureri abdominale sau crampe, balonare, oboseala si pierderi de greutate.

Tratamentul consta in medicatie eliberata pe reteta, de catre medic.

Hepatita B

Hepatita B este un virus care se transmite prin contact sexual, prin transfuzii de sange sau prin sau prin ace si instrumentar medical infectat. Virusul hepatitei B, odata luat, este incurabil, iar daca nu este tratat corespunzator si cu rigurozitate, poate duce la inflamatia ficatului, sangerari, coma sau deces.

Simptomele apar la aproximativ 12 saptamani de la infectare, variind de la usoare la severe. Insa, adesea, adultii pot sa nu prezinte niciun fel de semne, desi virusul exista in organism si poate "lucra" in tacere, ducand la afectarea functiei hepatice si putand fi transmis altor persoane.

De aceea, este important sa faceti testul pentru depistarea acestui virus, daca aveti motive sa credeti ca ati fost expus (a).

Simptomele initiale pot fi nespecifice: febra, simptome asemanatoare gripei, dureri articulare, lipsa poftei de mancare, greata, varsaturi, slabiciune, oboseala, durere abdominala (in special in partea superioara dreapta a abdomenului), icter (ingalbenire a pielii si a ochilor), urina inchisa la culoare.

La pacientii cu hepatita B cronica, simptomele variaza in functie de cat de afectat este ficatul, de la usoare pana la severe - in cazul prezentei cirozei si a insuficientei hepatice. In marea lor majoritate, pacientii cu hepatita B cronica raman asimptomatici timp de ani sau chiar zeci de ani, perioada in care testele uzuale de sange sunt nemodificate sau doar usor modificate. In timp, insa, boala progreseaza spre ciroza.

Daca ati fost expus (a) la virusul hepatitic B, de exemplu prin intepare accidentala cu un ac contaminat cu singe, trebuie imediat medicul - daca va prezentatin in primele 24 de ore de la expunere, veti primi o injectie cu imunoglobulina, care este posibil sa impiedice imbolnavirea. Tot atunci veti beneficia de prima dintre cele trei doze de vaccin anti hepatita B.

Odata ce infectia ajunge in stadiul cronic, medicul va stabili conduita terapeutica. In unele cazuri, la pacientii asimptomatici si fara modificari ale testelor hepatice, medicul poate recomanda numai monitorizarea bolii (controale periodice). In alte cazuri, se poate initi un tratament antiviral.

Daca, insa, ficatul este sever afectat, ultima optiune terapeutica este transplantul hepatic.

HIV/SIDA

Virusul HIV slabeste sistemul imunitar pana il face incapabil sa mai lupte cu bolile si provoaca SIDA.

Virusul HIV se transmite prin sange, sperma, secretii vaginale, lapte matern infectate.

Modalitatile de transmitere sunt: sexul vaginal, oral, anal, folosirea acelor infectate (in cazul administrarii de droguri), transfuzii cu sange contaminat, alaptare cu lapte contaminat.

HIV nu prezinta simptome, de obicei. Doar testele specifice de sange indica prezenta virusului in organism, prin prezenta anticorpilor HIV.

Pot trece ani pana ca SIDA sa se declanseze. De-a lungul acestei perioade, persoana infectata poate transmite HIV fara sa stie.

Primele semne de instalare a SIDA sunt infectii fungice frecvente si severe, transpiratii nocturne, pierderi in greutate.

Bolile frecvente in SIDA sunt pneumonia si cancerul.

Nu exista vaccin si nici tratament pentru HIV si SIDA.

Pentru HIV, anumite combinatii de medicamente, care cuprind inhibitori protezici, pot incetini virusul.

Pentru SIDA, deasemnea, exista medicamente care incetinesc evolutia bolii, insa tratamentul trebuie instituit din timp si respectat, pentru a prelungi cat mai mult posibil speranta de viata si calitatea ei.

Citește-ți bolile în talpă! Iată cum
Citește-ți bolile în talpă! Iată cum
ele mai multe dureri și afecțiuni sunt resimțite la nivelul tălpilor, loc unde se găsesc centri nervoși corespunzători fiecărui organ și părți a corpului. De aceea, atunci când...
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
#BTS, #boli, #sanatate, #sex, #tratament, #igiena , #boli
Comentarii