Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Bebelusii hraniti cu biberonul inghit milioane de microplastice in fiecare zi

Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 06:12
3694 citiri
Bebelusii hraniti cu biberonul inghit milioane de microplastice in fiecare zi
Foto: Facebook/Sfatul Parintilor

Potrivit unor cercetari privind expunerea umana la plastic, bebelusii hraniti cu biberonul inghit milioane de particule de microplastice in fiecare zi. Oamenii de stiinta au descoperit ca procesul de sterilizare a biberoanelor din plastic - la temperaturi ridicate, asa cum e recomandat - si modalitatea de preparare a laptelui praf duc la eliberarea din biberoane a milioane de microplastice si trilioane de nanoplastice.

Sticlele din polipropilena testate reprezinta 82% din piata globala, biberoanele din sticla fiind principala alternativa.

Polipropilena este unul dintre cel mai folosite materiale plastice, iar testele preliminare au aratat ca si paharele/canile din plastic, precum si recipientele pentru alimente produc milioane de microplastice in fiecare litru de lichid.

Potrivit The Guardian, microplasticele din mediu erau deja cunoscute ca fiind capabile sa contamineze alimentele si bauturile, insa noul studiu arata ca prepararea mancarii in recipiente din plastic poate duce la o expunere de o mie de ori mai mare.

Deocamdata, impactul asupra sanatatii nu este cunoscut, dar oamenii de stiinta spun ca problema trebuie analizata urgent, in special in cazul bebelusilor. Echipa de cercetatori a intocmit deja un set de instructiuni de sterilizare, pentru a reduce expunerea la microplastice.

Profesorul John Boland, de la Colegiul Trinity din Dublin, a declarat ca el si echipa sa au fost "absolut socati" de numarul de microplastice produs de biberoane.

"Un studiu, desfasurat anul trecut de Organizatia Mondiala a Sanatatii, estima ca adultii consuma intre 300 si 600 de microplastice in fiecare zi, insa valorile noastre medii au fost de ordinul milioanelor. Daca as avea copii mici as modifica modul in care prepar laptele praf. Trebuie sa incepem studii medicale, pentru a intelege implicatiile. Am inceput deja sa colaboram cu alti colegi, pentru a vedea ce efect pot avea aceste particule asupra sistemului imunitar", a mai spus Boland.

Profesorul a precizat ca multe dintre particule sunt eliminate din corp, insa sunt necesare mai multe studii, pentru a stabili cate microplastice sunt absorbite in fluxul sangvin si depozitate apoi in alte locuri din organism.

"Deja am aruncat toate recipientele din plastic pentru alimente si, daca as avea copii mici, as modifica modul in care prepar laptele praf", a avertizat Boland.

Mai multe studii au demonstrat deja ca oamenii consuma microplastice, prin alimente, bauturi si chiar prin aerul pe care il respira. In mod special, ceaiul din pliculete de plastic si apa vanduta in sticle de plastic contin microplastice.

Oamenii de stiinta si-au exprimat in repetate randuri ingrijorarea ca microplasticele ar putea transporta patogeni sau chimicale toxice in organism.

Deasemenea, este cunoscut ca microplasticele din deseurile de plastic au poluat intreaga planeta - de la zapada arctica si solurile alpine, pana la oceanele cele mai adanci. Dar, pana nu demult, se credea ca aceste microplastice sunt doar ceeace ramane, in timp, din toate deseurile de plastic - din cauza ca plasticul nu este biodegradabil. S-a descoperit insa ca microplasticele rezulta din obiectele din plastic inca de cand se afla in uzul nostru.

"Studiul nostru indica faptul ca produsele din plastic pe care le folosim sunt o sursa importanta de microplastice, dinainte de a deveni deseuri, ceeace inseamna ca expunerea noastra la microplastice este mult mai aproape de noi decat se credea anterior", explica si profesorul Liwen Xiao, de la Trinity College.

Profesorul Oliver Jones, de la Universitatea RMIT, din Melbourne, Australia, mentioneaza ca nivelurile de expunere a bebelusilor sunt totusi estimari, nu masuratori exacte.

"Nu ar trebui sa-i facem pe parinti sa se simta vinovati pentru ca folosesc biberoane de plastic. Cu toate acestea, acest studiu ilustreaza faptul ca problema microplasticelor este, probabil, mult mai mare decat credeam si ca trebuie sa incepem sa o studiem in cele mai mici detalii".

Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Nouăzeci la sută dintre probele de proteine animale și vegetale au fost testate pozitiv pentru microplastice, fragmente polimerice mici care pot varia de la mai puțin de 5 milimetri până la...
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
#sanatate, #bebelusi, #biberon, #plastic, #lapte praf, #pericol , #bebelusi