Bauturile energizante - Un punct de sprijin?

Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 07:56
3705 citiri
Bauturile energizante - Un punct de sprijin?

Traim repede, muncim, mancam, dormim repede si vrem totul cat se poate de repede. In viata nimic nu se obtine usor si tot ce trebuie sa facem, alta data lucruri firesti, ne sperie.

Am ajuns sa ne temem de eforturi fizice si intelectuale, de drumurile lungi, de antrenamente si competitii, de examene si teze, vrem totul imediat, dar nu mai avem incredere in fortele noastre si atunci, disperati, cautam puncte de sprijin.

Ceaiul, cafeaua, ciocolata nu ne mai sunt suficiente, nu ne mai satisfac. Producatorii, cu urechile atente spre cerinta publicului, au reactionat imediat si asa, ca o necesitate, a aparut bautura energizanta, un produs de sinteza extrem de dulce, miracolul spre care se indreapta, plini de speranta, tot mai multi oameni.

Taurina, unul din ingredientele care se gasesc in bauturile energizante, este produsa si de corpul uman dar, in situatii speciale, stres ori efort fizic si intelectual indelungat, organismul elimina, prin urina, o mare cantitate de taurina. Taurina regleaza temperatura atunci cand este prea cald sau prea frig, reduce stresul, creste performanta, ajuta la detoxifierea organismului.

E bine de stiut ca taurina din bauturile energizante este o substanta sintetica produsa de companiile farmaceutice si nu, asa cum se crede, un derivat din produsele animale, din taur, de exemplu.

Glucoronolactonul este un fel de zahar pe care organismul uman il produce din glucoza. Ca ingredient al bauturilor, el combate oboseala si provoaca o stare de bine, de cele mai multe ori artificiala.

Cafeina stimuleaza sistemul nervos central. Intr-o cutie de bautura energizanta se gaseste aceeasi cantitate de cafeina cat intr-o ceasca obisnuita de cafea. Cand efectul cafeinei trece, persoana devine inceata, letargica, uneori confuza si de aici dorinta de a mai bea.

Unele bauturi energizante contin si vitamine, mai ales din complexul B care imbunatatesc starea mintala si ajuta la buna functionare a organismului.

Bauturile energizante nu se beau de sete. Compusii chimici din aceste bauturi produc deshidratare. Pentru sete se bea apa, iar de aceea este indicat ca, dupa o bautura energizanta, sa beti multe lichide.

Baute una dupa alta, in cantitate mare, bauturile energizante au reactii adverse si produc dependenta. In timp, bauturile energizante afecteaza sanatatea inimii, modifica pulsul si tensiunea arteriala.

Cantitatea prea mare de cafeina provoaca insomnie. Nu beti bauturi energizante ca sa va amanati somnul, care nu poate fi inlocuit cu nimic mai bun, mai necesar.

Este recomandat ca persoanele bolnave de diabet sa evite consumul de bauturi energizante.

Daca este intr-adevar necesar un stimulent ca sa depasiti cu bine o perioada mai dificila, fiti rationali si evitati abuzul ca sa nu deveniti rob al acestei bauturi extrem de periculoase atunci cand este bauta fara discernamant.

Sa avem sanatate!

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#substante bauturi energizante, #pericole bauturi energizante , #sanatate