Bacteriile din gura care pot declansa boli foarte grave. "Intra in sistemul digestiv de fiecare data cand inghitim alimente si saliva"

Vineri, 13 Noiembrie 2020, ora 01:11
8674 citiri
Bacteriile din gura care pot declansa boli foarte grave. "Intra in sistemul digestiv de fiecare data cand inghitim alimente si saliva"
Foto: Pixabay

Gura noastra este casa a mii de specii de bacterii, in mare parte inofensive sau chiar benefice. Unele dintre ele, insa, pot fi extrem de periculoase. Cercetatorii cred ca anumite bacterii din cavitatea bucala pot declansa boli inflamatorii intestinale severe.

Un studiu recent, care a analizat genetic mai multe tulpini ale unei bacterii comune, Campylobacter Concisus, a dus la descoperirea unei secvente scurte de ADN, ce ar putea explica de ce acest tip de bacterie, inofensiva in cavitatea bucala, devine un real pericol odata ajunsa in stomac si intestine.

"Bacteriile orale intra in sistemul digestiv, de fiecare data cand inghitim alimente si saliva. Majoritatea bacteriilor sunt ucise de acidul gastric din stomac, dar unele pot supravietui si pot forma colonii in intestine. Este posibil ca bacteriile sa poata rezista mult timp, iar gura continua sa aduca o cantitate constanta de bacterii noi, iar asta poate fi o adevarata problema", spune omul de stiinta Li Zhang, de la Universitatea New South Wales (UNSW), Australia.

Potrivit Science Alert, Campylobacter Concisus nu seamana cu alte bacterii din aceeasi familie, care se dovedesc a fi patogeni mai agresivi, si traieste in saliva umana. In ultimii ani, cercetatorii din domeniul medical au suspectat insa ca aceasta bacterie este posibil sa nu fie intotdeauna atat de inofensiva pe cat se credea. Markerii bacterieni asociati cu Campylobacter Concisus sunt, in mod suspect, legati de boala Crohn, de exemplu.

Impreuna cu colita ulcerativa, Crohn intra intr-o categorie de boli inflamatorii intenstinale si este caracterizata printr-o inflamatie grava a peretelui intestinal si a tesutului inconjurator. Urmarile imbolnavirii variaza, de la diaree si disconfort, la sange in scaun, dureri agonizante si pierderea in greutate. In cazurile in care medicamentele sau modificarile stilului de viata nu ajuta prea mult, poate fi necesara chiar si interventia chirurgicala.

Acest studiu al informatiilor genetice a oferit echipei o baza pentru a compara genetica a peste 230 de tulpini colectate de la 146 de oameni, din intreaga lume. Dintre acestea, 120 de tulpini au fost prelevate de la pacienti cu boala Crohn si colita ulcerativa severa, dintre care unii au fost supusi unei interventii chirurgicale pentru boala lor. Aceste date au ajutat la stabilirea unei legaturi de cauzalitate intre aceste bacterii si inflamatiile intestinale severe.

In cavitatea bucala traiesc peste 600 de specii de bacterii. Pe langa ele, saliva poate fi purtatoare si de virusuri si ciuperci. Virusul Epstein Barr (mononucleoza), virusul herpetic, streptococul si candidoza se transmit prin sarut. Chiar si virusul hepatitei B, virusul hepatitei C si virusul HIV se pot transmite prin saliva, daca ambii parteneri au sangerari gingivale.

Boli bizare: plânge cu lacrimi de sânge
Boli bizare: plânge cu lacrimi de sânge
Hematidrosis este o maladie extrem de rară, în care o bolnavul elimină prin pori sânge. Practic, în corpul celor care suferă de această boală se află de 20 de ori mai multă adrenalină...
Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Guvernul României a aprobat, marţi, 23 aprilie, o hotărâre care prevede introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea...
#bacterii, #virusuri, #gura, #boli, #inflamatie, #boala Crohn, #boala sarutului , #bacterii