Avertisment OMS si UNICEF: Statele nu reusesc sa stopeze marketingul daunator al inlocuitorilor laptelui matern

Vineri, 29 Mai 2020, ora 17:35
4134 citiri
Avertisment OMS si UNICEF: Statele nu reusesc sa stopeze marketingul daunator al inlocuitorilor laptelui matern
© UNICEF - Fraga

Agentiile incurajeaza femeile sa continue sa alapteze pe durata pandemiei de COVID-19

Un nou raport realizat de OMS, UNICEF si Reteaua internationala de actiune pentru alimentatia bebelusilor (IBFAN) releva faptul ca, in ciuda eforturilor depuse pentru a stopa practicile daunatoare de promovare a inlocuitorilor laptelui matern, tarile nu reusesc inca sa tina parintii la distanta de informatiile eronate.

Pandemia de COVID-19 scoate la iveala nevoia de a avea o legislatie mai ferma care sa protejeze familiile atunci cand vine vorba de promisiuni false privind siguranta inlocuitorilor laptelui matern sau practici agresive de promovare.

Laptele matern salveaza viata copiilor deoarece contine anticorpi ce stimuleaza imunitatea bebelusilor si ii apara de numeroase boli ale copilariei.

OMS si UNICEF incurajeaza femeile sa continue sa alapteze pe durata pandemiei de COVID-19, chiar daca sunt diagnosticate sau suspecte de COVID-19.

In timp ce cercetatorii continua sa testeze laptele matern al mamelor diagnosticate sau suspecte de COVID-19, datele actuale indica faptul ca este putin probabil ca virusul COVID-19 sa se transmita prin alaptare sau prin administrarea cu biberonul a laptelui matern provenind de la o mama diagnosticata sau suspecta de COVID-19.

Beneficiile alaptarii sunt mult mai numeroase decat potentialele riscuri pentru sanatate asociate acestui virus. Hranirea bebelusului cu lapte praf nu este mai sigura.

Dintre cele 194 de tari analizate in cadrul raportului, 136 au stabilit anumite masuri legislative in conformitate cu Codul international de marketing al inlocuitorilor laptelui matern si rezolutiile adoptate ulterior de Adunarea Mondiala a Sanatatii (Codul).

Codul se bucura de o atentie sporita, 44 de tari consolidandu-si in ultimii doi ani reglementarile privind marketingul.

Cu toate acestea, restrictiile legislative din majoritatea tarilor nu acopera pe deplin marketingul realizat in unitatile medicale. Doar 79 de tari interzic promovarea inlocuitorilor laptelui matern in unitatile medicale si doar 51 au prevederi ce interzic distribuirea de produse gratuite sau la pret redus in cadrul sistemului de sanatate.

Doar 19 tari au interzis sponsorizarea intalnirilor asociatiilor stiintifice si ale profesionistilor din domeniul medical de catre producatorii de inlocuitori ai laptelui matern, ce includ produse precum formule de inceput, formule de continuare si lapte de crestere, promovate pentru alimentatia sugarilor si copiilor de pana la 36 de luni.

"Marketingul agresiv al inlocuitorilor laptelui matern, in special prin intermediul cadrelor medicale la care parintii apeleaza cu incredere pentru sfaturi in domeniul nutritiei si sanatatii, reprezinta o bariera importanta ce impiedica ameliorarea starii de sanatate a nou-nascutilor si a copiilor din lumea intreaga", afirma dr. Francesco Branca, directorul Departamentului de nutritie si siguranta alimentara din cadrul OMS.

"Sistemele de sanatate trebuie sa se implice pentru a spori increderea parintilor in practicile de alaptare si sa nu se lase influentate de producatori, astfel incat copiii sa poata profita de beneficiile vitale ale alaptarii".

OMS si UNICEF recomanda hranirea exclusiva a bebelusilor cu lapte matern in primele sase luni de viata si continuarea alaptarii pana la varsta de 2 ani sau chiar mai mult, in paralel cu alte alimente nutritive si sigure.

Alaptarea, in pericol din cauza suprasolicitarii sistemelor de sanatate

Riscul de deces este de 14 ori mai mic in cazul bebelusilor alaptati exclusiv la san decat in randul bebelusilor care nu sunt alaptati la san.

Cu toate acestea, in prezent, doar 41% dintre bebelusii de 0-6 luni sunt alaptati exclusiv la san, statele membre ale OMS angajandu-se sa creasca aceasta rata pana la minim 50% pana in 2025.

Marketingul neadecvat al inlocuitorilor laptelui matern continua sa submineze eforturile depuse in scopul cresterii ratei de alaptare, iar criza provocata de COVID-19 amplifica aceasta amenintare.

Serviciile de sanatate ce ofera mamelor sprijin pentru alaptare, inclusiv consiliere si sprijin specializat privind lactatia, sunt depasite din cauza crizei generate de COVID-19.

Masurile de prevenire a infectiei, precum distantarea fizica, ingreuneaza continuarea serviciilor de consiliere comunitara si a celor ce vizeaza sprijinirea reciproca a mamelor, dand producatorilor de inlocuitori ai laptelui matern ocazia sa profite de aceasta criza si sa submineze increderea in practicile de alaptare.

"Avand in vedere intensificarea pandemiei de COVID-19, cadrele medicale sunt implicate in raspunsul la criza, iar sistemele de sanatate sunt suprasolicitate. In astfel de vremuri, alaptarea poate proteja viata a milioane de copii, insa proaspetele mamici nu se pot descurca fara sprijinul furnizorilor de servicii medicale", a declarat dr. Victor Aguayo, seful programului de nutritie al UNICEF.

"Mai mult ca niciodata, trebuie sa ne intetim eforturile pentru a ne asigura ca orice mama si familie din lume beneficiaza din partea unui cadru medical instruit de indrumarea si sprijinul de care au nevoie pentru a-si putea alapta copiii imediat dupa nastere".

Codul interzice orice forma de promovare a inlocuitorilor laptelui matern, inclusiv publicitatea, acordarea de cadouri personalului medical si distribuirea de mostre gratuite. Etichetele nu pot contine mentiuni din sfera nutritiei si a sanatatii sau include imagini care sa exagereze beneficiile formulelor de inceput.

In schimb, acestea trebuie sa cuprinda mesaje referitoare la superioritatea alaptarii fata de formulele de lapte praf si la riscurile nealaptarii.

OMS si UNICEF indeamna guvernele sa ia masuri urgente pentru consolidarea legislatiei aferente Codului pe durata pandemiei de COVID-19.

In plus, guvernele si organizatiile societatii civile nu ar trebui sa solicite sau sa accepte donatii de inlocuitori ai laptelui matern in situatii de urgenta.

"Teama de transmitere a COVID-19 eclipseaza importanta alaptarii, iar, in mult prea multe tari, bebelusii sunt despartiti de mamele lor dupa nastere, ceea ce face ca alaptarea si contactul piele pe piele sa fie dificile, chiar imposibile. Toate acestea in lipsa unor dovezi concrete.

In tot acest timp, producatorii de alimente destinate bebelusilor profita de aceasta teama de infectare pentru a promova si a distribui lapte praf gratuit si pentru a oferi sfaturi inselatoare, sub pretextul unor donatii umanitare si al faptului ca sunt parteneri de incredere", declara Patti Rundall, Consiliul Global al IBFAN.

Codul nu este monitorizat si aplicat corespunzator in majoritatea tarilor. Raportul, Marketingul inlocuitorilor laptelui matern: implementarea nationala a Codului international - raport privind stadiul implementarii in 2020, ofera informatii actualizate cu privire la stadiul implementarii la nivel national, inclusiv masurile care au fost sau nu au fost legiferate.

Avand in vedere rolul important pe care il joaca personalul medical in protejarea femeilor insarcinate, a mamelor si a bebelusilor lor impotriva practicilor neadecvate de promovare a inlocuitorilor laptelui matern, raportul din 2020 ofera o ampla analiza a masurilor legislative adoptate pentru a interzice promovarea inlocuitorilor laptelui matern in randul cadrelor medicale si in unitatile sanitare.

Desi Romania se numara printre tarile care au un cadru legislativ in ceea ce priveste Codul de marketing al substituentilor de lapte matern, nu toate categoriile din cod sunt integrate in legislatie.

Tara noastra a adoptat acest Cod menit sa asigure folosirea adecvata a substituentilor de lapte matern in beneficiul superior al copilului in 2016.

Pentru a raspunde noilor Directive Europene, aceasta lege a fost abrogata recent si este nevoie de actualizarea urgenta a cadrului legislativ cu noile prevederi europene tinand cont de faptul ca rata de alaptare exclusiva la san in primele sase luni din viata este de doar 12,6% si exista de asemenea alte practici inadecvate referitoare la nutritia sugarului si copilului mic inclusiv in contextul COVID-19.

Alaptarea si COVID-19

Pana acum, nu s-a detectat prezenta virusului COVID-19 activ in laptele matern al niciunei mame diagnosticate sau suspecte de COVID-19. Prin urmare, pare putin probabil ca acest virus sa se transmita prin alaptare sau prin administrarea cu biberonul a laptelui matern provenind de la o mama diagnosticata sau suspecta de COVID-19.

Femeile diagnosticate sau suspecte de COVID-19 pot asadar alapta daca doresc. Acestea trebuie:

- sa se spele pe maini frecvent cu apa si sapun sau sa foloseasca un dezinfectant de maini pe baza de alcool, mai ales inainte de a atinge bebelusul;

- sa poarte o masca medicala ori de cate ori intra in contact cu bebelusul, inclusiv atunci cand il hranesc;

- sa foloseasca un servetel cand stranuta sau tusesc. Apoi sa il arunce imediat la gunoi si sa se spele din nou pe maini;

- sa curete periodic suprafetele si sa le dezinfecteze dupa ce le-au atins.

Daca mamele nu dispun de o masca medicala, ar trebui sa urmeze toate celelalte masuri de prevenire a infectiei enumerate si sa continue alaptarea.

Intrebari frecvente privind alaptarea si COVID-19

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#alaptare covid, #sfaturi alaptare, #lapte praf , #bebelusi