Avertisment: 80 de milioane de bebelusi sunt in pericol pentru ca s-au oprit vaccinarile

Luni, 25 Mai 2020, ora 18:45
4541 citiri
Avertisment: 80 de milioane de bebelusi sunt in pericol pentru ca s-au oprit vaccinarile
Foto: © UNICEF - Arcos

COVID-19 perturba furnizarea de servicii de imunizare salvatoare de vieti in intreaga lume, punand in pericol milioane de copii, care risca sa se imbolnaveasca de difterie, rujeola si poliomielita, atat in tari bogate, cat si in tari sarace.

Acest avertisment sumbru vine din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), UNICEF si Gavi, Alianta pentru vaccinuri, inainte de summit-ul mondial privind vaccinarea care va avea loc in data de 4 iunie si la care vor participa lideri din lumea intreaga pentru a contribui la mentinerea programelor de imunizare si a reduce impactul pandemiei in tarile cu venituri reduse.

Conform datelor colectate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, UNICEF, Gavi si Institutul de Vaccinuri Sabin, furnizarea serviciilor de imunizare de rutina a fost ingreunata in mod semnificativ in cel putin 68 de tari si poate afecta aproximativ 80 de milioane de copii, cu varste sub un an, care traiesc in aceste tari.

Imunizarea de rtina a copiilor este perturbata

Din luna martie 2020, serviciile de imunizare de rutina a copiilor au fost perturbate in intreaga lume la un nivel care ar putea fi fara precedent de la inceperea programelor extinse de imunizare (PEI) din anii 1970.

Peste jumatate (53%) din cele 129 de state in care au fost disponibile date au raportat perturbari, de la moderate la severe sau o suspendare totala a serviciilor de vaccinare in perioada martie-aprilie 2020.

"Imunizarea este unul dintre cele mai puternice si fundamentale instrumente pentru prevenirea bolilor din intreaga istorie a sanatatii publice", a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS.

"Perturbarea programelor de imunizare provocata de pandemia de COVID-19 ameninta sa anuleze deceniile de progrese inregistrate impotriva unor boli care pot fi prevenite prin vaccinare, precum rujeola".

"La summit-ul mondial privind vaccinarea din 4 iunie de la Londra, donatorii isi vor declarat suportul pentru Gavi, Alianta Mondiala pentru Vaccinuri si Imunizare, pentru a sustine si accelera aceste eforturi salvatoare de vieti in unele dintre cele mai vulnerabile tari. Ii indemn, din toata inima, pe donatori sa finanteze integral Alianta. Aceste state, si mai ales acesti copii, au nevoie de vaccinuri si au nevoie de Gavi".

Motivele care au provocat perturbarea furnizarii de vaccinuri difera. Unii parinti sunt reticenti in a-si parasi domiciliul din cauza restrictiilor de circulatie, a lipsei de informare sau din cauza temerii de infectare cu noul coronavirus.

Si multi lucratori medicali nu sunt disponibili din cauza restrictiilor de calatorie sau a reafectarii pe alte posturi destinate luptei impotriva COVID-19, precum si din cauza lipsei echipamentului de protectie.

"Mai multi copii din mai multe tari sunt acum protejati impotriva mai multor boli ce pot fi prevenite prin vaccinare decat oricand in istorie", a declarat Dr. Seth Berkley, CEO Gavi.

"Din cauza coronavirusului, acest progres imens este acum in pericol, iar boli precum rujeola si poliomielita risca sa reapara. Mentinerea programelor de imunizare nu are doar rolul de a preveni mai multe epidemii, ci va asigura si infrastructura de care avem nevoie pentru eventuala vaccinare impotriva COVID-19 la scara internationala".

Intarzierea transporturilor de vaccinuri exacerbeaza aceasta situatie. UNICEF a raportat o intarziere semnificativa in distribuirea planificata a vaccinurilor din cauza masurilor de izolare si a scaderii numarului de zboruri comerciale si disponibilitatii limitate a charterelor.

Pentru a reduce aceste intarzieri, UNICEF face apel catre guverne, sectorul privat, sectorul transportului aerian si altele in vederea asigurarii de spatiu pentru transportul de marfuri la costuri accesibile pentru aceste vaccinuri care salveaza vieti.

Gavi a semnat recent un acord cu UNICEF pentru a oferi finantari suplimentare menite sa acopere costurile mai mari de transport de marfuri pentru a livra vaccinuri, in contextul reducerii numarului de zboruri comerciale disponibile pentru transport.

"Nu putem permite ca lupta impotriva unei boli sa pericliteze progresele obtinute pe termen lung in lupta impotriva altor boli", a afirmat Henrietta Fore, director executiv al UNICEF. "Avem vaccinuri eficiente impotriva rujeolei, poliomielitei si holerei.

Desi circumstantele actuale pot impune suspendarea temporara a unora dintre eforturile dedicate imunizarii, aceste campanii de imunizare trebuie sa reinceapa cat se poate de repede sau riscam sa o epidemie mortala cu o alta".

Saptamana viitoare, OMS va adresa noi recomandari statelor cu privire la mentinerea serviciilor esentiale pe durata pandemiei, inclusiv recomandari privind efectuarea vaccinurilor in conditii de siguranta.

Campaniile de imunizare in masa sunt perturbate temporar

Multe state au suspendat temporar si in mod justificat campaniile de vaccinare preventiva in masa impotriva unor boli precum holera, rujeola, meningita, poliomielita, tetanosul, febra tifoida si febra galbena, din cauza riscului transmiterii si a nevoii de a mentine distanta fizica in etapele incipiente ale pandemiei de COVID-19.

Campaniile de vaccinare impotriva rujeolei si poliomielitei, indeosebi, au fost drastic perturbate, cu campanii de vaccinare anti-rujeola suspendate in 27 de tari si campanii de vaccinare impotriva poliomielitei suspendate in 38 de tari.

Cel putin 24 de milioane de persoane din 21 de state cu venituri reduse sustinute de Gavi risca sa nu efectueze vaccinarile impotriva poliomielitei, a rujeolei, febrei tifoide si febrei galbene, holerei, rotavirusului, HPV, meningitei A si rubeolei din cauza amanarii campaniilor si introducerii unor noi vaccinuri.

La finalul lunii martie, ingrijorarile privind raspandirea virusului in conditiile adunarilor publice au dus la publicarea unei serii de recomandari din partea OMS pentru state de a suspenda temporar campaniile de prevenire, in timp ce evaluarile de risc si masurile eficiente de reducere a transmiterii COVID-19 urmau a fi stabilite.

In toata aceasta perioada, OMS a monitorizat situatia, iar acum a publicat recomandari pentru a ajuta statele sa decida cum si cand pot relua campaniile de vaccinare in masa.

Indrumarile arata ca tarile vor trebui sa faca evaluari specifice de risc pe baza dinamicii locale a transmiterii coronavirusului, in functie de capacitatea sistemului sanitar si in functie de beneficiile aduse sanatatii publice in urma desfasurarii campaniilor de vaccinare de prevenire si de control al epidemiilor.

Pe baza acestor indrumari si in urma preocuparilor crescande cu privire la transmiterea poliomielitei, Initiativa Globala pentru Eradicarea Poliomielitei le recomanda statelor sa inceapa planificarea pentru reinceperea campaniilor de vaccinare impotriva poliomielitei, mai ales in tarile cu risc crescut de imbolnavire de poliomielita.

In ciuda dificultatilor, mai multe state depun eforturi deosebite pentru a continua imunizarea. Uganda se asigura ca serviciile de imunizare continua impreuna cu furnizarea altor servicii medicale esentiale, furnizand inclusiv fonduri destinate transportului pentru desfasurarea activitatilor de informare si comunicare.

In Laos, in ciuda masurilor de izolare impuse la nivel national in luna martie, imunizarea de rutina a continuat in puncte prestabilite, respectandu-se masurile adoptate de distantare fizica.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#vaccin bebelusi, #vaccinare oprita coronavirus , #vaccin