Atentie! Suplimentele bogate in Omega 3 nu impiedica degenerescenta cerebrala

Miercuri, 26 August 2015, ora 18:16
3710 citiri
Atentie! Suplimentele bogate in Omega 3 nu impiedica degenerescenta cerebrala
Foto: Ziare.com

Suplimentele alimentare pe baza de untura de peste, bogate in acizi grasi Omega 3, nu previn degenerescenta creierului, se arata intr-un nou studiu.

Studiul clinic, efectuat pe 4.000 de varstnici timp de cinci ani, este "unul dintre cele mai vaste si lungi de acest tip", potrivit Institutului national pentru sanatate din Statele Unite (NIH), care l-a finantat. Rezultatele cercetatrii au fost publicate marti in Journal of the American Medical Association si preluate de AFP.

Minunile facute de acizii grasi omega-3 pentru corpul uman

"Contrar ideilor preconcepute, nu am constatat ca suplimentele cu Omega 3 sa aduca vreun avantaj care sa determine stoparea declinului cognitiv", scrie autoarea studiului, Emily Chew, director adjunct pentru servicii clinice la Institutul national de oftalmologie din subordinea NIH.

Untura de peste este o sursa de Omega 3, iar persoanele care consuma regulat somon sau ton au ochi, inima si creier mai sanatoase decat cele care nu mananca astfel de alimente. Ingerarea unturii sub forma de capsule nu ofera totusi aceleasi beneficii. Un studiu desfasurat in 2011 a demonstrat ca suplimentele cu Omega 3 vandute fara reteta nu au imbunatatit sanatatea cerebrala a pacientilor in varsta, care sufereau deja de o boala a inimii.

Noul studiu a vizat in special persoane care sufereau de o forma curenta de pierdere a vederii numita degenerescenta maculara senila. Pacientii au avut in medie 72 de ani, iar 58% au fost femei. Unii au primit un produs placebo si ceilalti, capsule cu acizi grasi Omega 3.

Importanta acizilor grasi Omega 3 si ce alimente ti-i ofera

Ei au fost supusi unor teste de memorie si privind functia cognitiva la inceputul studiului si ulterior, dupa doi si patru ani. "Scorurile cognitive ale fiecarui subgrup au scazut in timp in mod asemanator, ceea ce dovedeste faptul ca nicio combinatie de suplimente nutritionale nu a facut diferenta", subliniaza autoarea studiului.

Circa 47 de milioane de persoane sufera de dementa la scara globala, acest numar putand creste pana la 131 de milioane in 2050, potrivit federatiei Alzheimer's Disease International.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Omega 3 degenerescen a cerebrala, #suplimente alimentare degenerescen a cerebrala, #studiu degenerescen a cerebrala , #creier