Arta de a bea cu placere mimimum doi litri de apa pe zi

Duminica, 08 Februarie 2015, ora 14:08
8845 citiri
Arta de a bea cu placere mimimum doi litri de apa pe zi
Foto: Romania Tv

In ultimele doua decenii, popoarele evoluate din Europa si America sunt sfatuite prin toate mijloacele media sa consume cel putin doi litri de apa pe zi.

Nuantand ideea, dr. Pamila Brar de la clinica Scripps Health, San Diego, California, le recomanda barbatilor sa bea zilnic chiar si 3 litri de apa, iar femeilor sa bea 2,2 litri, intrucat barbatii au o masa musculara mai mare si au nevoie de o hidratare mai buna, informeaza Factroom.

Dar si aceste indicatii au o valoare orientativa. Cei expusi la eforturi si la munca grea au nevoie suplimentara de apa, indeosebi pentru a completa ceea ce se elimina prin transpiratie. Nu sunt scutiti nici consumatorii de ceai, cafea sau alcool, deshidratati si ei prin efectul diuretic al acestora.

Ceea ce ne deranjeaza insa nu este insistenta cu care suntem indemati sa bem apa, cat faptul, ca, band in permanenta apa, incepem s-o suportam din ce in ce mai greu, adesea simtind chiar o repulsie pentru aceasta importnata prescrisptie medicala cu caracter general. Ce-i de facut?

Bioritmurile apei

Cu nimic nu se obisnuieste mai bine organismul nostru decat cu ritmul biologic. Doi litri, bauti la intamplare, sunt intr-adevar o povara. Dar altceva este daca ne facem un sistem din a bea un pahar mare cu apa dimineata, imediat dupa trezire, altul inainte de fiecare masa si cate unul inainte de fiecare gustare.

Band apa la ore fixe si respectand un anumit ritual, organismul incepe sa simta nevoia apei, atunci cand soseste momentul si simte un disconfort daca nu-si primeste portia la timp.

Unii s-au obisnuit sa-si ofere o mica portie de apa la ore fixe si umbla in permanenta cu o sticla de apa la ei. Nici asta nu e rau. Dupa un timp, ei vor constata ca, daca au uitat sa-si ia sticla, li se face sete exact la ora potrivita.

Pe scurt, bautul apei poate ajunge sa tina de ritmurile vietii noastre coditiene, asa cum sunt si somnul sau mancarea. Daca am ajuns in asemenea faza, bautul apei nu mai este o povara. Devine o necesitate si n-o putem ocoli.

Apa ca tabiet

Multe tabieturi se instaleaza pe nesimtite in firea noastra: fumatul, cafeaua, iar pe vremuri (azi un obicei cam disparut) lingurita cu dulceata. Dupa ce ai terminat o lucrare, iti faci tabietul si bei o cafea. Ce te opreste sa-ti faci tabietul si sa bei un pahar cu apa?

Servit pe indelete, paharul cu apa poate sa te incante cu ceva din acea ambianta, care te-a fermecat la prima ceasca de cafea sau la prima tigara. Teste efectuate de unii cercetatori au confirmat ca multi cafegii sunt sedusi mai mult de ambianta unei cesti cu farfurioara atragatoare, decat de cafeaua in sine. Lasa-te sedus la un pahar atragator, cu farfurioara lui superba, si incearca varianta apa.

N-as spune asta, daca n-as sti ca in Bucurestii de acum vreo sapte decenii se obisnuia mai rar cafeaua. Era socotita obicei turcesc. Musafirilor cu fason european li se oferea o lingurita de dulceata (sau de serbet) si un pahar cu apa. Paharul, apa, lingurita, dulceata, cam asta oferea gazda.

Ca dovada, vechea dulceata si vechiul pahar cu apa nu lipsesc nici din schitele lui Caragiale, dar nici din nostima schita a scriitorului I.A. Bassarabescu, intitulata "Piersica", unde protagonistii nu se fandoseau nici cu cafeaua, nici cu tigara. Se fandoseau cu dulceata si cu atragatorul pahar.

O idee simpla: setati alarma

Unii au toata bunavointa sa bea chiar si toata apa deodata, dar uita s-o faca. Isi aduc aminte dupa 2-3 zile. Solutia pentru acestia este sa-si seteze alarma, ca sa sune la ore fixe, cand isi vor bea paharul cu apa.

Nu-i o gluma. Provocat zilnic la ore fixe, organismul va incepe sa intre in ritm si veti descoperi ca vi se face sete exact la ora cand trebuie, fara sa mai sune alarma. E suficient. Scopul a fost atins.

Mananca apa

Nu este neaparat necesar sa bei apa ca atare. Numeroase alimente contin apa multa, iar consumul lor abundent inseamna abundenta de apa.

Iata cateva exemple din fructele si legumele cu continut foarte bogat de apa: castravete, salata verde, telina, ridichi, rosii, ardei gras, conopida, pepene verde, spanac, capsuni, broccoli, grapefruit, caise, cirese, struguri, dovlecei.

Singura conditie este sa fie mancate crude sau, eventual, fierte inabusit in aburi. Prin alte mijloace de preparare termica, apa se evapora pe parcurs si nu consumam decat partea solida, respectiv fara apa.

Macar asa, apa continuta in fructe si legume completeaza (desi nu inlocuieste) paharul cu apa limpede pe care trebuie sa-l bem zilnic.

Clotilde Armand: „De fiecare dată când deschide gura Ciolacu asistăm la un fel de stand-up comedy plătit din banii noştri”
Clotilde Armand: „De fiecare dată când deschide gura Ciolacu asistăm la un fel de stand-up comedy plătit din banii noştri”
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 afirmă despre Marcel Ciolacu că de fiecare dată când deschide gura, asistăm la un fel de stand-up comedy plătit (fără să vrem) din banii noştri şi...
Dreapta Unită a pornit la vânat de voturi din diasporă. Tur de forță pentru liderii alianței, în Marea Britanie și Italia
Dreapta Unită a pornit la vânat de voturi din diasporă. Tur de forță pentru liderii alianței, în Marea Britanie și Italia
Lideri ai Dreptei Unite s-au întâlnit cu românii din Marea Britanie şi Italia pentru a le prezenta priorităţile pentru diaspora, informează, duminică seară, un comunicat transmis de...
#apa doi litri zilnic, #apa bioritmuri, #apa pentru sanatatea dumneavoastra , #apa