Aparatul ortodontic la copii - cum se monteaza si ce rol are

Advertorial
Marti, 02 Februarie 2021, ora 11:49
7149 citiri
Aparatul ortodontic la copii - cum se monteaza si ce rol are

Cand aducem copilul la medicul ortodont?

Fara indoiala, atunci cand ne gandim la un zambet frumos si sanatos il asociem cu dinti drepti si stralucitori, fie ca vorbim despre adulti sau copii. Dintii drepti nu sunt doar estetici, ci il ajuta pe copil sa realizeze corect procesul de masticatie si de vorbire.

De asemenea, indiferent de varsta, un zambet estetic, cu dintii aliniati corect pe arcada dentara, contribuie la cresterea increderii in sine.

De aceea, este foarte important ca parintii sa aiba o atitudine preventiva in ceea ce priveste sanatatea orala a copiilor, iar atunci cand remarca probleme la nivelul aparatului dento-maxilar al acestora sa se prezinte la medicul stomatolog pediatru.

Pozitionarea incorecta a dintilor pe arcada dentara, malocluziile si dezvoltarea necorespunzatoare a oaselor maxilare reprezinta afectiuni ortodontice, iar tratarea acestora se realizeaza cu ajutorul aparatului ortodontic.

Asociatia Americana de Ortodontie recomanda parintilor ca prima vizita la medicul ortodont sa aiba loc dupa varsta de 7 ani, cand exista deja dentitia mixta (dinti de lapte si dinti permanenti).

Scopul consultului ortodontic incepand cu aceasta varsta este de a se verifica daca mandibula este pozitionata corect fata de maxilar, respectiv daca muscatura copilului este corecta, daca dintii permanenti cresc in pozitia lor, cu scopul de a preveni eventuale complicatii.

Astfel, medicul ortodont poate interveni la timp, preintampinand evolutia negativa a anumitor afectiuni ortodontice. In plus, tratamentul ortodontic timpuriu (interceptiv) ajuta si la evitarea inghesuirilor dentare.

Semnele care indica necesitatea unui control ortodontic:

  • imbunatateste fizionomia fetei si estetica zambetului
  • corecteaza muscatura si problemele de aliniere a dintilor
  • ajuta la sporirea increderii de sine
  • imbunatateste sanatatea orala
  • ajuta in imbunatatirea functiilor de masticatie si vorbire.

Ce este un aparat ortodontic pentru copii?

Aparatul dentar reprezinta o solutie ortodontica ce are rolul de a indrepta dintii copilului, folosind bracketi (metalici, ceramici, din safir) care genereaza o presiune corespunzatoare repozitionarii corecte a acestora pe arcada dentara, redobandindu-si, astfel, functiile normale.

Aparatele ortodontice pentru copii pot fi recomandate in una sau doua faze de tratament, in functie de etapa de dezvoltare a dintilor copilului.

Acest lucru se intampla mai ales atunci cand dintii temporari pot afecta in mod negativ dezvoltarea celor permanenti.

Aparatul dentar pentru copii - etape de tratament

Primul pas il reprezinta vizita de specialitate la medicul ortodont. Acesta are competenta profesionala si experienta necesara pentru a evalua corect clinic cazul copilului si a propune cel mai bun tratament pentru acesta.

In urma consultatiei, ortodontul va recomanda realizarea unui set de investigatii radiologice in scop ortodontic pentru a desfasura masuratori si a putea previziona evolutia cazului.

In functie de rezultatele investigatiilor, medicul ortodont va monta aparatul dentar potrivit, oferind, totodata, informatiile necesare pentru ingrijirea orala corespunzatoare pentru copiii care au aparat ortodontic. In plus, va realiza schema de controale periodice si va face recomandari cu privire la alimentele ce trebuie evitate pe perioada tratamentului.

Exista cazuri in care copilul poate resimti dureri sau disconfort dupa montarea aparatului dentar. Acestea sunt normale si dispar dupa cateva zile, fara a fi semne de ingrijorare pentru parinti.

Dupa finalizarea perioadei de tratament si scoaterea aparatului dentar, se va intra in etapa de contentie, medicul recomandand purtarea unui retainer care va ajuta la pastrarea rezultatelor obtinute. De asemenea, este important de stiut ca la fiecare cateva saptamani, copilul va reveni la control, pentru a-i fi monitorizata evolutia.

Durata tratamentului variaza in functie de nevoile fiecarui copil, dar, in medie, aparatul dentar trebuie purtat intre un an sau doi ani.

Beneficiile aparatului dentar pentru copii

Aparatul dentar ofera numeroase beneficii pentru sanatatea orala si generala a copiilor:

  • imbunatateste fizionomia fetei si estetica zambetului
  • corecteaza muscatura si problemele de aliniere a dintilor
  • ajuta la sporirea increderii de sine
  • imbunatateste sanatatea orala
  • ajuta in imbunatatirea functiilor de masticatie si vorbire.

Ce tipuri de aparate ortodontice pentru copii exista?

Rolul aparatului ortodontic la copii este de a preveni aparitia alinierii necorespunzatoare a dintilor si de corectare a muscaturii.

In functie de problemele aparute, exista mai multe tipuri de aparate ortodontice:

  • Aparatul ortodontic fix: are o eficienta foarte mare, avand bracketi din metal, ceramica sau din safir si care pot exercita o presiune mai mare asupra dintilor, mai ales in cazurile mai complexe de reabilitare orala
  • Aparatul ortodontic mobil: pentru copiii cu dentitie temporara sau mixta. Este indicat in cazul problemelor mai usoare, putand fi indepartat pentru igienizare.
  • Aparatul dentar lingual: este pozitionat pe partea din spate a danturii. Se opteaza pentru acest tip de aparat cand nu doriti sa se vada bracketii si poate fi montat dupa varsta de 12 - 14 ani
  • Exista si aparate functionale, numite trainere dentare. Acestea corecteaza anomaliile pozitionarii dintilor si arcadelor dentare, dar sunt utile si cand copilul respira greu in timpul somnului. Ele stimuleaza oasele maxilare si dezvoltarea musculara si pot fi recomandate inclusiv copiilor cu varsta de 4 ani.

In concluzie, recomandarea unui aparat ortodontic pentru copii se face in functie de afectiunile existente la nivelul cavitatii bucale. Important de retinut pentru parinti este faptul ca vizita timpurie la medicul ortodont pediatru reprezinta cea mai usoara cale de a avea un zambet sanatos si frumos inca din copilarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alertă cu privire la un sirop de tuse pentru copii. Produsul ar fi foarte toxic, arată testele
Alertă cu privire la un sirop de tuse pentru copii. Produsul ar fi foarte toxic, arată testele
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că este probabil să extindă avertizarea cu privire la siropul de tuse pediatric Benylin, produs de Johnson & Johnson dintr-un lot descoperit în...
De ce postul nu este pentru toată lumea. Medicii îl interzic pentru anumite persoane
De ce postul nu este pentru toată lumea. Medicii îl interzic pentru anumite persoane
Postul Paștelui este cel mai aprig și mai lung de peste an. Puțini știu însă că postul nu este pentru toată lumea, iar anumite persoane nu trebuie să țină post deoarece le poate face...
#sanatate dentara, #dinti frumoasi, #copii, #dentitie copii , #dinti