Amigdalele: Cand nu se mai poate trai cu ele si cat de tare doare operatia daca nu mai esti copil Interviu

Duminica, 13 August 2017, ora 22:32
95212 citiri
Amigdalele: Cand nu se mai poate trai cu ele si cat de tare doare operatia daca nu mai esti copil Interviu
Foto: Arhiva personala/Florentina Florea

Ai avut nu o data amigdalele inflamate? Cat de lung e drumul de la inflamarea acestora si pana la operatie? De ce unii oameni ajung "la bisturiu" si altii niciodata? Si mai ales doare operatia, are riscuri mai mari pentru vreo categorie de varsta?

Dr. Florentina Florea, medic specialist ORL, a raspuns intr-un interviu acordat Ziare.com la toate aceste intrebari, explicand ca se poate trai fara sa simti vreodata lipsa amigdalelor.

Potrivit acesteia, ar trebui sa ne punem problema operatiei in cazul in care avem sase infectii amigdaliene in ultimul an sau trei infectii/an, trei ani consecutiv.

Amigdalita - Ce spune medicul

De ce unii oameni ajung sa-si scoata amigdalele si altii nu?

Amigdalectomia nu se mai practica atat de frecvent ca in trecut. De la aparitia penicilinei, majoritatea infectiilor bacteriene se vindeca doar cu ajutorul antibioticelor.

Cand se impune o astfel de interventie? Cand stim sigur ca o astfel de operatie este iminenta?

Exista situatii in care sunt indicatii (absolute) pentru o astfel de interventie:

- hipertrofia amigdalelor, care produce tulburari de respiratie (mai ales in timpul somnului) si tulburari la inghitire;

- sase infectii amigdaliene in ultimul an sau trei infectii/an, trei ani consecutiv. In ciuda unui tratament corespunzator (in acest caz, bacteriile raman in criptele amigdaliene, unde antibioticul nu reuseste sa actioneze, astfel amigdala ajunge un focar de infectie pentru organism);

- complicatii ale infectiilor amigdaliene: generale (cardiopulmonare, articulare, renale - streptococice) si locale (flegmonul periamigdalian, abces parafaringian);

- suspiciunea unei formatiuni tumorale amigdaliene (pentru trimitere la examen histopatologic).

Exista si indicatii relative in vederea amigdalectomiei:

- asimetria amigdaliana;

- infectii amigdaliene streptococice recurente;

- respiratie urat mirositoare;

- trei amigdalite pe an.

Amigdalitele acute trebuie diagnosticate de catre un medic. Faringitele, infectiile virale nu sunt luate in calculul acestor indicatii.

Ce se poate intampla daca nu respectam recomandarea medicului si nu ne supunem operatiei?

In cazul in care medicul ORL-ist recomanda indepartarea amigdalelor, inseamna ca pacientul detine unul dintre criteriile absolute ale amigdalectomiei. Pacientul poate refuza interventia, dar problemele sale pot persista, chiar evolua.

Amigdalitele se pot repeta, infectia putand sa avanseze in tesuturile din jurul amigdalelor (flegmon laterocervical, abcese parafaringiene) sau in organism, determinand complicatii articulare, renale, cardiace in cazul reacutizarilor (febra reumatica, glomerulonefrita poststreptococica).

In cazul hipertrofiei (dezvoltare excesiva a volumului unui organ sau al unui tesut fara inmultirea celulelor acestuia, din cauza unei functii nutritive exagerate ori din cauza unui proces patologic - n.red.) marcate a amigdalelor, pacientul va avea senzatia de sufocare in somn, se va trezi obosit, vocea ii va fi in continuare modificata, respiratia si inghititul ingreunate.

In cazul unei formatiuni tumorale amigdaliene, aceasta isi va continua extensia, devenind intr-un final simptomatica pentru pacient.

O astfel de interventie poate fi facuta la orice varsta? E vreo varsta la care poate implica mai multe riscuri?

Amigdalectomia se poate efectua la orice varsta, cand starea pacientului este buna si indicatia corespunzatoare. In principiu, ar trebui efectuata la copii dupa varsta de trei ani.

Interventia e una dureroasa?

Daca interventia este realizata sub anestezie generala, aceasta este nedureroasa. In cazul anesteziei locale, poate aparea un usor disconfort. Desigur, gradul de durere si starea psihica a pacientului sunt foarte importante in alegerea tipului de interventie chirurgicala.

Postoperator, disconfortul este mai accentuat in cazul adultilor (amigdalele fiind mai fibrozate), acestia necesitand zece zile pentru recuperare; copiii se recupereaza mult mai repede, in 3-4 zile, si nu resimt durerea atat de intens (tesutul amigdalian fiind mai moale se indeparteaza cu usurinta).

Ca in cazul multor afectiuni, exista "leacuri babesti". Care sunt cele care fac mai mult rau decat bine?

In principiu, este contraindicat sa folosim sarea si lamaia direct pe amigdale. Ar trebui diluate in apa sau ceai caldut.

Se mai folosesc tot felul de tincturi, insa acestea contin alcool si pot irita si mai mult tesutul amigdalian, deja inflamat.

Cum sa-ti scoti amigdalele, fara durere

Amigdalele au rolul lor in organism. Le resimtim lipsa dupa ce acestea sunt indepartate?

Rolul amigdalelor este foarte important in copilarie, pana la varsta de trei ani ajutand la dezvoltarea sistemului imunitar (secretand imunoglobuline).

Acestea mai fac parte si dintr-un bogat tesut limfatic localizat la nivelul orofaringelui, rinofaringelui si limbii, care reactioneaza la multitudinea de germeni la care este expus copilul, impiedicand infectiile de la nivelul tractului aerodigestiv.

Nu s-au gasit dovezi cum ca indepartarea amigdalelor dupa varsta de trei ani ar reduce imunitatea. Dupa amigdalectomie simptomele dispar, pacientul scapand de o povara, deci nu ar trebui sa le resimtim lipsa.

Exista pacienti care regreta interventia, avand senzatia de gat uscat, usturimi, in contextul "lipsei amigdalelor". Se poate ca pacientul sa aiba o faringita cronica preexistenta sau aceste simptome sa provina si de la alte patologii loco-regionale (cum ar fi refluxul gastro-esofagian, candidoza orofaringiana). Dar nu trebuie uitate riscurile si complicatiile de care pacientul "a scapat" prin interventie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#amigdalita simptome, #scoatere amigdale, #amigdale inflamate, #amigdalita medic specialist, #dr Florentina Florea , #afectiuni