Ametelile care te fac sa mergi la medicul neurolog

Advertorial
Vineri, 18 Decembrie 2020, ora 16:15
23121 citiri
Ametelile care te fac sa mergi la medicul neurolog

Episoadele de ameteala sunt frecvente. Ca termen folosit de pacienti in descrierea simptomatologiei pe care o experimenteaza, ameteala poate sa ascunda senzatia de lesin, slabiciune musculara sau pierderea echilibrului. Ameteala care creeaza falsa senzatie ca obiectele se invart in jurul tau sau ca tu te invarti in jurul lor se numeste vertij.

De ce apar ametelile?

Ametelile pot avea multe cauze. Durata si intensitatea lor, alaturi de contextul de sanatate in care apar sunt indicii care il ajuta pe medicul specialist sa identifice o cauza probabila. Ametelile pot aparea in urma unor tulburari ale aparatului vestibular, a unor probleme cardiace, ca efecte adverse ale medicamentelor sau pot fi provocate de raul de miscare. De asemenea, cand sistemul circulator nu pompeaza suficient sange catre creier, pot aparea ameteli. Afectiunile neurologice, precum boala Parkinson sau scleroza multipla pot produce ameteli.

Cand este ameteala periculoasa?

O stare de ameteala care apare subit si nu este urmata de alte episoade sau de alte simptome, de regula nu reprezinta un risc pentru starea de sanatate a pacientului. Insa, daca se manifesta impreuna cu o stare de oboseala, dureri de cap sau stari de greata, este recomandata vizita la cabinetul medicului neurolog.

"In cazul ametelilor ca simptom neurologic, nu exista un prag de severitate sau frecventa care sa indice gravitatea lor. Se intampla ca un pacient sa aiba un singur episod de ameteala, brusc, si sa fie un semn de afectiune grava, precum AVC sau sa aiba episoade frecvente care nu ascund nicio afectiune neurologica. Cu atat mai mult este recomandat consultul periodic de neurologie, pentru prevenirea unor afectiuni grave", Dr. Mihai Ionescu, medic neurolog la clinica de neurologie Neuroaxis.

Ameteala este considerata o urgenta medicala atunci cand este insotita de unul sau mai multe din urmatoarele simptome:

  • *Incapacitatea de a vorbi
  • *Tulburari de intelegere
  • *Paralizie la nivelul bratelor, picioarelor sau fetei
  • *Senzatie de lesin
  • *Dificultati de vedere
  • *Tulburare de echilibru
  • *Respiratie ingreunata
  • *Febra
  • *Durere de cap
  • *Stare de greata sau de voma
  • *Crize de epilepsie
  • Persoanelor care experimeteaza episoade frecvente de ameteala le este recomandat, pe langa controlul neurologic, sa nu se aplece brusc si sa nu se ridice brusc in picioare, sa nu conduca, sa nu mearga in locuri aflate la inatime si sa nu mearga pe intuneric.

    Ameteala poate sa fie un semn pentru o afectiune grava sau poate sa nu fie deloc periculoasa pentru sanatate. Indiferent daca apare brusc sau in episoade frecvente, medicul specialist este cel care iti poate spune daca ameteala ta este periculoasa sau nu si daca are nevoie de o forma de tratament.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Despăgubiri de peste un miliard și închisoare pe viață în cazul medicului care a agresat sexual sute de gimnaste
    Despăgubiri de peste un miliard și închisoare pe viață în cazul medicului care a agresat sexual sute de gimnaste
    Departamentul american al Justiţiei va plăti aproximativ 100 de milioane de dolari unui număr de aproximativ o sută de gimnaste agresate sexual de fostul medic al lotului naţional, Larry...
    Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
    Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
    Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
    #neuroaxis, #ameteli, #medic, #consultatii medicale, #cauze ameteli , #sanatate