De ce a fost numita Aloe Vera planta nemuririi si ce efecte are ea pentru organism

Marti, 06 Aprilie 2021, ora 08:42
6594 citiri
De ce a fost numita Aloe Vera planta nemuririi si ce efecte are ea pentru organism
Aloe Vera FOTO facebook

Aloe Vera sau Aloe Barbadensis, este o planta subtropicala, din familia liliaceelor, inrudita cu usturoiul, ceapa, crinul si laleaua.

Ea seamana cu un cactus, are frunze carnoase in forma de lance care cresc direct din pamant, suporta perfect lipsa apei, iubeste lumina si caldura.

Venerata pentru proprietatile sale tamaduitoare, aloe a dat nastere la mituri si legende de-a lungul istoriei sale, vechi de peste 3000 de ani. Vechiul tratat medical "Papyrus Ebers" consemna multiplele ei efecte curative. Cu sute de ani in urma africanii agatau planta in manunchiuri deasupra usii pentru a alunga spiritele malefice.

Venerata de egipteni

Egiptenii o foloseau pentru tratarea ranilor si impotriva infectiilor. Ei o numeau "planta nemuririi" si o puneau printre darurile funerare la inmormantarile faraonilor, pentru a asigura, chiar si dupa moarte, sanatate spiritului faraonului. Pe taramurile egiptene, magia plantei de aloe s-a pastrat pana in prezent, ea fiind considerata simbol al fericirii si protectiei, fiind cultivata in casa pentru ocrotirea familiei de diversele energii negative.

In zilele noastre, meritele sale sunt recunoscute si autentificate de experientele oamenilor, dar si de o serie de studii stiintifice. Se cunosc peste 250-300 de specii de aloe dintre care aloe vera are cele mai notabile efecte terapeutice.

Aloe vera este un complex de peste 240 de substante active, printre care se numara 18 aminoacizi, vitamine, minerale precum: calciu, magneziu, potasiu, fosfor, cupru si zinc, hormoni vegetali care stimuleaza cresterea celulara si cicatrizarea, polizaharide, enzime si fitosteroli care ajuta la reducerea inflamarii. Aloe Vera intareste sistemul imunitar, grabeste cicatrizarea ranilor, are efect anti-imbatranire asupra pielii, creste elasticitatea fibrelor de colagen, reduce sensibilitatea tesuturilor la actiunea factorilor alergenici si e un ajutor la indemana in caz de arsuri, intepaturi de insecte, rani superficiale, ulcer duodenal, constipatie.

Ajuta la vindecarea ranilor

Numele ei provine din limba araba, aloeh insemnand seva cristalina si amara, suc amar si stralucitor. Frunzele de aloe vera contin componenta cea mai valoroasa a plantei, cunoscutul gel de aloe vera. Cercetarile stiintifice au aratat ca sucul din frunze are o actiune bactericida si antiseptica. De aceea, ranile tamponate cu suc se vindeca mai repede, la fel ca si arsurile, ulcerele varicoase, abcesele si dermatozele.

In cazul gastritei, sucul de aloe se prepara in felul urmator: o frunza de aloe vera tocata se stoarce printr-un tifon steril iar sucul rezultat se fierbe timp de trei minute. Se ia cate o lingurita mica de trei ori pe zi din sucul proaspat preparat.

Nu e pretentioasa

Aloe vera este o planta pe care oricine o poate planta si creste intr-un ghiveci pe pervazul ferestrei. Ea nu este pretentioasa, fiindu-i suficient un sol aerat, multa lumina, o temperatura peste 10 grade celsius si udare moderata la 7-10 zile. Aloe vera atinge maturitatea dupa 3-4 ani si abia atunci poate incepe perioada de recoltare. Inainte de recoltarea frunzelor planta nu se uda timp de 5 zile. Dupa taierea unei frunze, sucul obtinut prin stoarcerea acesteia trebuie utilizat in decurs de maxim doua ore deoarece se oxideaza foarte rapid, pierzandu-si din calitatile vindecatoare.

Benefica si pentru alte plante

Aloe vera se foloseste nu numai pentru vindecarea oamenilor, dar si pentru tratarea plantelor. Plantele care se inmultesc prin butasi vor prinde radacini mult mai repede daca se tin intr-o solutie formata din: o parte suc de aloe si noua parti de apa. Atunci cand o planta de camera se imbolnaveste sau se dezvolta incet, se scoate din ghiveci si se planteaza in pamantul in care creste o planta de aloe. In cazul unei perioade nefavorabile mutarii florilor, se scoate un pahar de pamant din ghiveciul cu aloe si se incorporeaza in ghiveciul cu floarea afectata.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#aloe vera, #beneficii, #organism, #planta nemuririi, #aloe proprietati , #stiri sanatate