Alimente care te ajuta sa slabesti

Marti, 06 Octombrie 2020, ora 06:53
6741 citiri
Alimente care te ajuta sa slabesti
Foto: Pixabay

Un corp de invidiat este visul tuturor, fie ca o recunosc sau nu. Cum nu toti sunt cadorisiti din nastere cu genele siluetei perfecte fara sacrificii, cei mai multi muncesc din greu toata viata - diete, sport, ambitie - pentru a-si tine in frau kilogramele.

Cea mai simpla si mai sanatoasa cale ar trebui sa fie echilibrul, astfel incat sa nu se ajunga niciodata in situatii care sa necesite efort urias pentru a fi remediate. E nevoie doar de formarea unor deprinderi alimentare sanatoase, inca din copilarie.

Echilibrul este cuvantul cheie, pentru a avea un trup armonios si o greutate in conformitate cu inaltimea, varsta si conformatia corpului. Mai presus de imagine, care conteaza pentru fiecare dintre noi, este in joc sanatatea noastra - care nu se impaca deloc cu kilogramele in exces.

Nu exista alimente sau ceaiuri miraculoase, care sa topeasca grasimile peste noapte, iar dietele, cu exceptia celor recomandate de specialistii nutritionisti si personalizate pentru nevoile individuale ale fiecaruia (stare de sanatate, varsta, inaltime, geutate), sunt cel mai adesea motive de trauma pentru organsim. Doar vointa, alimentele sanatoase, combinate sanatos, si miscarea sunt armele cele mai eficiente in lupta pentru o greutate normala.

Exista cateva alimente care, introduse in meniul zilnic, pot fi de folos pentru ajustarea kilogramelor nedorite.

Avocado

Avocado contine grasimi sanatoase care protejeaza inima, iar cele 9 calorii/gram - aproape dublu fata de carbohidrati sau proteine - contribuie la senzatia de satietate.

Mai mult, studiile spun ca atunci cand oamenii consuma alimente bogate in acid oleic (avocado contine o sursa bogata din acest acid), la masa urmatoare consuma mai putine calorii.

Potrivit cercetatorilor, oleoylethanolamida sintetizata din acidul oleic trimite un semnal la creier pentru a da senzatia de satietate, astfel ca foamea va reveni mai tarziu decat daca ati fi consumat alte gustari.

In afara de avocado, acidul oleic se mai gaseste si in masline si uleiul de masline, nuci si seminte. Atentie insa la portii, pentru ca toate contin multe calorii.

Ardeiul iute

Capsaicina continuta in ardeiul iute este ingredientul care ii da iuteala. Pe langa gust, aceasta substanta ajuta si la scaderea apetitului.

Potrivit unui experiment, persoanelor care au consumat ardei iute dupa micul dejun li s-a diminuat apetitul inainte de masa de pranz. In plus, la pranz au simtit nevoia sa consume mai putine proteine si grasimi.

Orzul

Bogat in carbohidrati, orzul este un supresor natural al apetitului datorita continutului mare de fibre. Un studiu a aratat ca persoanele care consuma paine din orz, pentru cel putin trei zile, au un apetit mult diminuat.

Mai mult, acelasi studiu a aratat ca metabolismul este stimulat, iar orzul contribuie la scaderea nivelului zaharului din sange. Potrivit cercetatorilor, orzul contine doua tipuri speciale de fibre, betaglucan si arabinoxilan, care odata metabolizate contribuie la cresterea nivelului hormonilor ce regleaza apetitul

Supa

Supa pe post de aperitiv reduce apetitul, este satioasa si reduce numarul total de calorii al unei mese - daca este din carne slaba sau din legume. Studiile spun ca supa ajuta la consumul a pana la 20% mai putine calorii la un pranz.

In plus, ceeace face ca supa sa fie atat de valoroasa in reducerea apetitului este continutul mare de apa - alimentele bogate in apa, spun cercetatorii, incetinesc golirea stomacului si astfel prelungesc senzatia de satietate.

Mai mult, studiile spun ca alegerea unui bol de supa in loc de gustarile calorice contribuie la mentinerea starii de satietate pana la urmatoare masa, spre deosebire de produsele dulci sau sarate din comert, care te imbie sa mananci tot mai mult.

Spanacul

Exista multe studii despre beneficiile spanacului pentru persoanele care vor sa slabeasca. Spanacul contine o substanta numita tilacoid, care faciliteaza fotosinteza si ajuta la reducerea portiilor de mancare.

Studiile au demonstrat ca persoanele care consuma o masa bogata in grasimi alaturi de alimente care contin tilacoid au un nivel de satietate superior si manifesta o reducere a grelinei, un hormon responsabil pentru stimularea apetitului.

Deasemenea, mesele care combina carbohidrati cu alimente bogate in tilacoid resimt o nevoie mai mica de gustari dulci.

Un alt beneficiu al consumului de alimente care contin tilacoid a fost pierderea mai usoara a kilogramelor in plus. Pentru astfel de rezultate este nevoie sa consumati cel putin 100 g de spanac pe zi.

Alte alimente bogate in tilacoid sunt varza simpla si varza kale, broccoli, salata verde si alte legume cu frunze verzi.

Semintele de in

Semintele de in sunt bogate in doua elemente care scad apetitul: acizii grasi Omega 3 si fibrele. Studiile spun ca persoanele care consuma seminte de in dimineata au un apetit mult redus la masa de pranz.

Pentru a evita gustul usor neplacut al semintelor de in, acestea pot fi combinate cu cereale, sau smoothie, presarate in iaurt sau ca inlocuitor al fainei pentru clatite (semintele trebuie macinate, pentru a deveni faina).

Salata de legume

Asemeni supei, salata de legume ca prim fel de mancare, la pranz, creste satietatea, scade numarul de calorii total al mesei si contribuie la reducerea ca volum si calorii a mesei urmatoare.

Studiile au demonstrat ca o salata usoara din salata verde, morcovi, rosii, castraveti si branza slaba scade apetitul si este foarte satioasa.

Carnea de pui

O masa in care proteinele reprezinta cel putin 30% ofera satietate si scade apetitul la masa urmatoare. Cercetatorii spun ca un mic dejun de 300 calorii si 30 g de proteine da senzatia de satietate si amana foamea pana la pranz.

Soia

Tofu si produsele din soia contin genisteina, un izoflavon care scade apetitul si reduce numarul caloriilor consumate. Mai mult, produsele din soia reprezinta o alternativa pentru vegetarieni la proteinele animale.

Ouale

Ouale reprezinta una dintre cele mai importante surse de proteine animale. Un studiu publicat in Jurnalul European de Nutritie Clinica a concluzionat ca persoanele care mananca oua la micul dejun consuma cu pana al 438 de calorii mai putin in restul zilei si au un apetit mult diminuat.

Arahidele

Arahidele sunt bogate in grasimi nesaturate, fibre si proteine - aceasta combinatie de elemente regleaza nivelul zaharului din sange si incetineste procesul digestiv, consumatorii simtindu-se mai satui pentru mai mult timp.

Studiile au aratat ca trei linguri de unt de arahide (sau 40 g de arahide), consumate alaturi de cereale integrale si suc de portocale, la micul dejun, au scazut apetitul pentru cel putin 12 ore de la masa.

Consumul anumitor alimente poate scadea apetitul, pe termen scurt, insa efectele asupra greutatii nu se vor vedea daca nu faceti schimbari pe termen lung, in stilul de viata.

Nutritionistii recomanda adoptarea unei diete echilibrate, bogate in nutrienti, pentru a preveni aparitia deficientelor minerale si de vitamine, si introducerea in programul zilnic a activitatii fizice - fie si doar 10 minute pe zi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când ești cu adevărat bătrân? Aceste răspunsuri te vor uimi
Când ești cu adevărat bătrân? Aceste răspunsuri te vor uimi
Care este vârstă la care poți fi considerat bătrân? Un experiment social a arătat că, cu cât o persoană este mai tânără, cu atât va considera că bătrânețea este la o vârstă mai...
Dieta cu drojdie de bere: te scapă de kilogramele în plus și de depresie
Dieta cu drojdie de bere: te scapă de kilogramele în plus și de depresie
Dieta cu drojdie de bere este lipsita de riscuri și chiar indicată pentru sănătate! Dieta cu drojdie funcționează pe același principiu când o folosești pentru aluaturi: își mărește...
#sanatate, #dieta, #greutate, #alimente, #calorii , #dieta
Comentarii