Alimente care sperie cancerul

Sambata, 18 Februarie 2012, ora 12:06
24692 citiri
Alimente care sperie cancerul

Studii asupra alimentelor care pot combate cancerul sunt realizate continuu, existand deja dovezi puternice care arata ca unele fructe si legume pot atat sa previna aparitia unor tumori, cat si sa opreasca dezvoltarea lor, desi in unele cazuri cercetatorii nu au descoperit si cum functioneaza alimentele respective.

Caring a scos in evidenta principalele produse alimentare care reduc riscul de cancer sau ajuta in lupta cu boala, daca aceasta s-a instalat deja.

Pentru cei care au fost deja diagnosticati, alimentele trebuie privite ca pe un sprijin in lupta cu cancerul, nu ca pe un inlocuitor pentru terapii clasice precum chimioterapia, iar lista de mai jos nu este exhaustiva.

1. Afine, merisor, zmeura, fructe acai

Culoarea intensa a acestor fructe vine de la fitochimicale care protejeaza de mai multe tipuri de cancer. Spre exemplu, afinele contin compusi despre care s-a descoperit recent ca determina celulele canceroase din ficat sa se autodistruga, iar ingredientul activ din fructele acai distruge celulele canceroase in general.

In plus, alte cercetari au aratat ca celulele cancerului ovarian care erau rezistente la chimoterapie deveneau de sase ori mai sensibile daca erau expuse la un compus din merisor.

2. Ceai verde

Catechina, o substanta din ceai, care a fost printre primele substante din plante studiate pentru proprietatile anti-cancer, este cunoscuta ca avand rolul de a preveni si reduce riscul de recurenta in cazul cancerului de san si nu numai.

Un studiu a relevat ca substanta numita EGCG inhiba cresterea tumorilor de cancer la san, doua cesti cu ceai verde consumate zilnic fiind suficiente pentru a obtine efectele pozitive.

3. Usturoi

Pana in prezent au fost facute mai mult de 30 de studii asupra proprietatilor anti-cancer ale usturoiului, iar cele mai puternice dovezi sunt cele legate de cancerul digestiv, dar se pare ca usturoiul protejeaza impotriva tuturor tipurilor de cancer.

Spre exemplu, potrivit unuia dintre studii, cu cat o persoana consuma mai mult usturoi crud si gatit, cu atat riscul de cancer stomacal si colorectal scade, iar o alta cercetare a aratat ca femeile de varsta mijlocie care consuma regulat usturoi au un risc cu 50% mai mic de a fi diagnosticate cu cancer de colon.

Adauga usturoi cat mai des posibil la mancaruri. Unii experti recomanda sa astepti circa 15 minute dupa ce il cureti, inainte de a-l toca sau zdrobi, pentru a obtine pe deplin beneficiile compusilor activi.

4. Broccoli si varza

Dupa cum arata rezultatele unui studiu dat publicitatii anul trecut, barbatii care aveau predispozitie catre cancerul de prostata au prevenit cresterea tumorii mancand broccoli de patru ori pe saptamana. Iar alte studii au scos la iveala beneficii anti-cancer ale verzei, soiului de Bruxelles si ale altor legume din familia cruciferelor.

5. Ceapa si praz

Mai multe cercetari realizate in sudul Europei au demonstrat ca cei care aveau o alimentatie bogata in usturoi, ceapa si praz prezentau un risc redus de cancer in general.

6. Rosii

Cercetatorul Edward Giovannucci a analizat 72 de studii publicate de Institutul National de Cancer si a ajuns la concluzia ca licopenul, ingredientul activ din tomate, reduce riscul instalarii multor cancere, in special al celui de prostata, de san, pulmonar si de colon. Iar gatirea rosiilor imbunatateste efectele pozitive ale licopenului.

7. Struguri, suc de struguri, vin rosu

Antioxidantul resveratrol, cunoscut pentru proprietatile lui benefice, se gaseste in struguri si suc de struguri natural suta la suta, dar este mai concentrat in vinul rosu. Numeroase studii au aratat ca resveratrolul are o activitate puternica impotriva cancerului, odata ajuns in organism.

Un studiu recent spre exemplu releva ca aceasta substanta suprima cresterea celulelor anormale care duc la aparitia celor mai multe tipuri de cancer mamar. Cancerul la san este alimentat de estrogen, iar resveratrolul blocheaza actiunea acestuia, impiedicandu-l sa hraneasca tumorile.

Important este insa sa nu consumi mult vin rosu, deoarece si consumul ridicat de alcool a fost legat de aparitia cancerului, in special de cel mamar si esofagian. Recomandat este sa bei un pahar de vin rosu pe zi, cu conditia sa nu ai predispozitie la cele doua cancere mentionate anterior sau sa nu fi fost deja diagnosticat cu unul din ele, cazuri in care sunt de preferat suplimentele cu resveratrol.

8. Soia

Ingredientul activ din aceasta este genisteina, un fitoestrogen care protejeaza de cancerele dependente de hormoni si care, in plus, este un puternic inhibitor al mai multor proteine implicate in cresterea necontrolata a celulelor canceroase.

Pentru a obtine beneficiile soiei este recomandat sa consumi circa 50 de grame pe zi din planta integrala, cum ar fi boabe de soia crude, cunoscute si ca emadame, boabe de soia prajite sau tofu.

Conform cercetarilor, insa, suplimentele cu isoflavone (substante gasite in soia) nu au aceleasi efecte ca si consumul de boabe de soia si pot chiar dauna sanatatii.

9. Turmeric

Acest condiment lupta cu cancerul datorita curcuminei - un antioxidant puternic, numeroase studii pe animale demonstranu-i efectele pozitive la aproape toate stadiile unei tumori maligne, iar alte cercetari aratand ca previne cresterea celulelor tumorii. Adauga o lingurita de turmeric la supe, sosuri de salate, carne si paste si vei obtine beneficiile.

Atentie! Pacientii care sufera de cancer nu ar trebui sa consume mult turmeric sau sa ia suplimente care contin curcumina fara sa intrebe medicul, deoarece acestea fac ca anumite medicamente anti-cancer sa fie mai putin eficiente, dupa cum au aratat mai multe studii pe animale.

10. Spanac

Acesta protejeaza de cancerul de vezica urinara si reduce riscul de cancer la ficat datorita clorofilinei pe care o contine, conform unor cercetari.

De asemenea, potrivit unor oameni de stiinta din Irlanda, consumul zilnic de nasturel poate preveni tipul de deteriorare a ADN-ului care determina aparitia cancerului.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#alimente anticancer, #alimente proprietati anti cancer, #prevenire cancer alimentatie , #cancer