Cum să scapi de astenia de toamnă. Alimentele ce combat sindromul

Luni, 25 Octombrie 2021, ora 23:30
2971 citiri
Cum să scapi de astenia de toamnă. Alimentele ce combat sindromul
Astenia apare când trecem din anotimpul cald în cel rece FOTO Unsplash

Multe persoane sunt chinuite de astenia de toamnă în lunile în care trecem de la anotimpul cald la cel rece. Simptomele sunt de-a dreptul neplăcute și afectează calitatea vieții: oboseală, lipsă de randament, anxietate și o stare generală proastă.

Nutriționistul Gianluca Mech vine cu o soluție la îndemâna oricui, și anume ameliorarea simptomelor prin alimentație, astfel încât să avem energie și să simțim cât mai puțin indisconfort.

Ce să mâncăm pentru a combate astenia de toamnă

Leguminoasele și nucile cresc nivelul de energie

„Este dovedit că, pentru ca organismul să funcționeze corect, trebuie să îi oferim proteine de bună calitate în fiecare zi. Leguminoasele și nucile sunt alimente bogate în proteine vegetale de înaltă calitate, sărace în grăsimi saturate și bogate în fier și minerale, o sursă excelentă de energie 100% sănătoasă”, recomandă nutriționistul Gianluca Mech.

Alimentele bogate în Omega 3 îmbunătățesc starea de spirit

„Peștele este un bun aliat în lupta contra asteniei de toamnă. Somonul, tonul, macroul sau sardinele se remarcă prin cantitatea generoasă de acizi grași Omega 3, un nutrient esențial care acționează ca un neuroprotector puternic ce ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive ale creierului, protejându-l astfel de deteriorarea oxidativă și inflamație.

Alte alimente bogate în acizi grași Omega-3 sunt avocado, dovleacul, semințele de chia, uleiul de măsline”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech.

Vitamina C pentru sistemul imunitar

„Vitamina C este esențială pentru a ne proteja de schimbările bruște de temperatură și pentru producerea de celule albe din sânge. Celulele albe sunt responsabile cu apărarea organismului de agresiunile externe.

Există multe fructe și legume cu un conținut ridicat de vitamina C. Spre exemplu portocale, mandarine, struguri și kiwi. Cu toate acestea, există și o listă lungă de legume bogate în vitamina C pe care le puteți include în dietă. Ardeiul gras, broccoli, spanacul, usturoiul sau busuiocul sunt surse excelente de vitamina C”, este de părere specialistul.

Alimente care combat stresul

„Ritmul frenetic de zi cu zi și programul încărcat de muncă pot provoca anxietate și stres, două simptome specifice ale asteniei de toamnă. Pentru a minimiza efectele negative, există alimente care ajută la combaterea stresului.

Vorbim aici, spre exemplu, despre sparanghel, datorită conținutului ridicat de acid folic, fibre și vitamina B. Iaurtul natural, care ajută la regenerarea florei intestinale și favorizează producția de serotonină.

Ciocolata neagră, bogată în antioxidanți și magneziu, care reduce nivelul hormonilor de stres. Lămâile și portocalele, citrice bogate în antioxidanți și vitamina C, pentru stimularea sistemului imunitar și scăderea nivelului de cortizol. Bananele, care conțin potasiu și triptofan cu un efect anti-stres deosebit”, dezvăluie Gianluca Mech.

Ce este astenia de toamnă

Astenia de toamnă nu este o boală. Este un sindrom și durează de obicei câteva săptămâni, perioada de care organismul are nevoie pentru a se adapta la schimbările sezoniere.

Are o explicație științifică și este cauzată de lipsa melatoninei, hormonul responsabil de reglarea somnului. Odată cu scăderea luminii solare, melatonina crește și odată cu aceasta senzația de oboseală. Pe de altă parte, serotonina scade, generând astfel somnolență și o stare generală de oboseală.

De multe ori, acest dezechilibru hormonal este, de asemenea, asociat cu stări de anxietate și probleme de concentrare. Obiceiurile sănătoase precum alimentația corectă, respectarea orelor de somn și mișcarea pot ajuta la prevenirea sau combaterea acestor probleme.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#astenie toamna simptome, #astenie toamna alimente, #astenie toamna vitamine, #astenie toamna tratament , #stiri sanatate