Alergia la proteinele din laptele de vaca - o problema din ce in ce mai frecventa la copii

Advertorial
Joi, 28 Octombrie 2021, ora 16:00
9555 citiri
Alergia la proteinele din laptele de vaca - o problema din ce in ce mai frecventa la copii
intoleranta lactoza FOTO: elaptepraf.ro

Alergia la proteinele din laptele de vaca se datoreaza unui raspuns imun eronat la un anumit ingredient din lapte. Reactia alergica se dezvolta la scurt timp dupa ce copilul incepe sa consume lapte. Semnele si simptomele variaza de la usoare la severe si pot include:

  • respiratie suieratoare;
  • varsaturi;
  • eruptii cutanate;
  • tulburari gastrointestinale.

In cazuri rare, poate declansa o reactie anafilactica - o afectiune ce poate pune viata in pericol.

La majoritatea copiilor, alergia dispare in timp. Tratamentul principal include o dieta de eliminare - evitarea stricta a laptelui si a produselor lactate. In cazuri rare, problema persista pana la maturitate, ceea ce necesita mentinerea unei diete adecvate.

Alergie sau intoleranta la proteinele din laptele de vaca?

O adevarata alergie la proteinele din laptele de vaca trebuie distinsa de intoleranta la lactoza. Intoleranta la lapte nu se datoreaza unei reactii imune, necesita un tratament diferit fata de alergia la proteinele din laptele de vaca.

Ambele afectiuni pot aparea cu probleme gastrointestinale, cum ar fi balonare, gaze sau diaree, dupa consumul de lapte sau produse lactate.

Cum se recunoaste reactia anafilactica?

Alergia la lapte, intr-un numar mic de cazuri, poate duce la aparitia unei reactii anafilactice - o afectiune care pune viata in pericol, asociata cu edem si obstructie a cailor respiratorii. O reactie anafilactica necesita asistenta medicala urgenta.

Simptomele includ:

  • debut brusc, cu umflarea cailor respiratorii;
  • reactii cutanate, precum urticarie, prurit sau piele inrosita ori palida;
  • scadere brusca a tensiunii arteriale.

Factori de risc

Anumiti factori sunt mai frecventi la copiii cu o alergie cunoscuta la proteinele din laptele de vaca:

  • prezenta altor alergii - multi copii sunt alergici la multe alte alimente. Alergia la proteinele din laptele de vaca se dezvolta de obicei mai intai;
  • dermatita atopica;
  • antecedente familiale de alergii - riscul dezvoltarii unei alergii la proteinele din laptele de vaca creste la copiii cu parinti care fac alergii la alimente sau au rinita alergica, astm, urticarie, eczeme;
  • varsta - mai frecventa in copilarie.

Complicatii

Copiii cu alergii la proteinele din laptele de vaca sunt mai predispusi sa dezvolte alergii la alte alimente (oua, soia, arahide etc.) si sa faca rinita alergica.

Care este tratamentul?

Principala modalitate de a face fata alergiilor la proteinele din laptele de vaca este de a urma o dieta adecvata. Nu se pot preveni alergiile alimentare, dar se pot preveni reactiile alergice specifice evitand alergenul.

Nu se vor da produse lactate copilului. Se verifica eticheta atunci cand se aleg alimentele pentru copil. Daca pe eticheta scrie „cazeina, derivati din lapte - zer, proteine din zer” produsul trebuie evitat!

Alternative la lapte

Copiii cu alergii la proteinele din laptele de vaca, este bine sa fie alaptati exclusiv. De asemenea, exista formule hipoalergenice de lapte praf - tratate special cu enzime care distrug structura complexa a proteinelor. Exista 2 variante de lapte hipoalergenic: partial hidrolizate si complet hidrolizate. Cu laptele complet hidrolizat, probabilitatea unei reactii este scazuta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#intoleranta lactoza, #alergie lapte , #sanatate