Alaptarea la san insuficienta creste riscul de obezitate infantila

Miercuri, 01 Mai 2019, ora 18:31
2909 citiri
Alaptarea la san insuficienta creste riscul de obezitate infantila
Foto: Arhiva Pixabay

Copiii alaptati la san au un risc redus de a deveni obezi in comparatie cu cei hraniti cu inlocuitori ai laptelui matern sau care sunt alaptati natural o perioada mai mica de sase luni, conform unui studiu publicat marti de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Bebelusii care nu sunt alaptati la san sau care sunt hraniti atat cu lapte matern cat si cu inlocuitori ai acestuia prezinta un risc mai mare de obezitate infantila, potrivit cercetarii publicate de OMS.

Studiul a fost condus de o echipa de la Institutul National de Sanatate din Lisabona si prezentat la congresul european pe tema obezitatii desfasurat in perioada 28 aprilie - 1 mai in Glasgow.

Cercetarea face parte din Initiativa OMS de Supraveghere a Obezitatii Infantile (COSI).

Expertii au analizat date prelevate din 22 de state, de la peste 100.000 de copii cu varste cuprinse intre 6 si 9 ani.

Potrivit rezultatelor studiului, spre deosebire de nou-nascutii hraniti timp de sase luni cu lapte matern, bebelusii care nu au fost niciodata alaptati la san au avut un risc de obezitate cu 22% mai mare.

Copiii alaptati la san mai putin de sase luni au prezentat un risc de obezitate cu 12% mai ridicat.

Date prelevate din opt tari au demonstrat efectul protector impotriva obezitatii al alaptarii exclusive la san in comparatie cu hranirea mixta, cu lapte matern si inlocuitori ai acestuia.

Obiectivul OMS vizeaza cresterea pana in anul 2025 cu 50% a ratelor de alaptare la san in primele sase luni de viata.

"In general, practicile din Europa privind alaptarea la san nu respecta recomandarile OMS, printre altele din cauza politicilor ineficiente de incurajare a alaptarii la san, a lipsei pregatirii cadrelor medicale pentru sustinerea alaptarii la san, a comercializarii intensive a inlocuitorilor de lapte matern si a problemelor legate de legislatia privind protectia maternitatii", au notat autorii studiului.

Potrivit datelor din 2010, 81% dintre femei au inceput sa alapteze la san, insa doar 1% au continuat sa faca acest lucru dupa sase luni de la nastere, noteaza Press Association.

"Acest studiu se alatura dovezilor existente privind beneficiile alaptarii la san", a declarat doctor Giota Mitrou, director in cadrul World Cancer Research Fund.

"Pe langa beneficiile pentru sanatatea copiilor, (alaptarea naturala) ajuta la prevenirea cancerului de san la mame. Una dintre cele mai importante recomandari ale noastre pentru prevenirea cancerului este ca, acolo unde este posibil, femeile sa isi alapteze copiii exclusiv la san in primele sase luni. Acest lucru va oferi beneficii imense atat pentru sanatatea copilului cat si a mamei", a precizat specialista.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#alaptare insuficienta obezitate , #obezitate