Ai copii, traiesti mai mult - concluzia unui studiu realizat pe 1,5 milioane de subiecti

Marti, 14 Martie 2017, ora 11:33
3168 citiri
Ai copii, traiesti mai mult - concluzia unui studiu realizat pe 1,5 milioane de subiecti
Foto: Arhiva Pixabay

Barbatii si femeile care au cel putin un copil au un "risc mai scazut de deces" in comparatie cu persoanele care nu sunt parinti, potrivit unui studiu efectuat pe aproape 1,5 milioane de subiecti, publicat marti

Tatii sunt mai avantajati in acest sens, precizeaza echipa de oameni de stiinta din Suedia in "Journal of Epidemiology & Community Health", informeaza AFP.

Cercetatorii au studiat speranta de viata a barbatilor si femeilor nascuti intre 1911 si 1925 din Suedia - in total peste 1,4 milioane de persoane - luand in considerare si factori precum statutul marital si prezenta copiilor.

"La varsta de 60 de ani, diferenta in ceea ce priveste speranta de viata a fost de doi ani pentru barbati si de 1,5 ani pentru femei" in comparatie cu semenii lor care nu aveau copii, au notat cercetatorii.

Pana la 80 de ani, barbatii care erau parinti aveau, in medie, o speranta de viata de inca sapte ani si opt luni in comparatie cu cei sapte ani in cazul celor care nu erau parinti, precizeaza echipa de experti.

In cazul mamelor, speranta de viata la 80 de ani era de noua ani si sase luni, in timp ce la femeile fara copii aceasta era de opt ani si unsprezece luni.

Dr Karin Modig, din cadrul Karolinska Institute din Stockholm, care a condus cercetarea, a declarat ca "statutul de parinte este asociat cu o crestere a longevitatii, in special la varste inaintate", potrivit The Telegraph.

Citeste si Cat traiesti, in functie de tara - Care e speranta de viata la romani

Studiul nu a facut decat sa sublinieze o corelatie si nu poate concluziona ca a avea copii aduce un castig in ceea ce priveste speranta de viata, au precizat oamenii de stiinta adaugand insa ca parintii pot beneficia de pe urma ajutorului social si financiar al copiilor lor la varste avansate, lucru de care persoanele fara copii sunt private.

In plus, indivizii fara copii tind sa aiba un stil de viata mai putin sanatos decat cei care sunt parinti, mai arata sursa citata.

Asocierea dintre statutul de parinte si speranta mai lunga de viata a fost observata atat la persoanele casatorite, cat si la cele necasatorite, insa pare sa fie mai accentuata la barbatii singuri, in varsta, se mentioneaza in concluziile studiului. Acest lucru se poate datora faptului ca barbatii necasatoriti se bazeaza mai mult pe sustinerea copiilor lor in absenta unei partenere de viata.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#speranta viata parinti copii , #imbatranire