Afla totul despre trompele uterine infundate - diagnostic si tratament

Sambata, 21 Aprilie 2018, ora 09:01
79518 citiri
Afla totul despre trompele uterine infundate - diagnostic si tratament
Foto: CC0 Creative Commons

Blocajul tubar este o problema cu care tot mai multe femei din Romania se confrunta. Nedescoperita la timp, aceasta afectiune duce la infertilitate sau la aparitia sarcinii extrauterine.

Dr. Erna Stoian, medic primar in obstetrica ginecologie, specialist in infertilitatea cuplului si reproducere umana, explica tot ce trebuie sa stii despre trompele uterine infundate.

Trompele uterine sunt ca niste tuburi, care conecteaza uterul de ovare. Ele sunt esentiale pentru conceptie. Ovocitul eliberat de ovar la ovulatie este captat de trompa. Fertilizarea ovocitului de catre sperma se produce in treimea externa a trompei, iar embrionul rezultat este apoi transportat pana in uter, unde se implanteaza. Daca trompa nu este permeabila, conceptia nu este posibila.

Simptomele trompelor uterine infundate

Trompele infundate nu cauzeaza de obicei niciun simptom. In cazul in care trompa infundata este dilatata si prezinta acumulari de lichd - sactosalpinx, atunci pacienta poate prezenta dureri pe una din partile abdomenului inferior.

Cauzele care duc la infundarea trompelor uterine:

Trompele sunt de obicei blocate din cauza prezentei de tesut cicatriceal sau de aderente pelvine.

  • Boala inflamatorie pelvina, care poate cauza hidrosalpinx si tesut cicatricel
  • Endometrioza. Tesutul anormal endometrial poate fi prezent la nivel trompei si poate cauza blocarea ei. De asemenea, endometrioza extinsa la alte organe ca ovare, vezica urinara, intestin, poate duce la formarea de aderente pelvine ce blocheaza trompa.
  • Anumite boli cu transmitere sexuala ca infectia cu Chlamydia si Gonoreea care duc la distrugerea trompele si sunt cauze pentru aparitia Bolii inflamatorii pelvine.
  • Sarcini extrauterine in trecut
  • Fibroame uterine
  • Intervetii chirurgicale abdominale care au determinat formarea de aderente pelvine

In cele mai multe cazuri nu poti face nimic pentru a preveni blocajul tubar. Totusi, folosirea prezervativului previne aparitia bolilor cu transmitere sexuala.

Diagnostic

Histerosalpingografia este investigatia cu ajutorul careia pot fi examinate trompele uterine. In timpul acestei investigatii medicul introduce o substanta de contrast prin colul uterin si apoi efectueaza mai multe imagini radiologice seriate care ajuta la stabilirea diagnosticului.

Histerosalpingografia se poate face in primele 10-12 zile ale ciclului menstrual, in ambulator, nefiind necesara anestezia.

Daca histerosalpingografia nu poate stabili un diagnostic cert, atunci medicul poate recomanda laparoscopia exploratorie.

Tratament

Daca trompele uterine sunt blocate prin prezenta de aderente, atunci acestea se pot indeparta laparoscopic. Daca aderentele sunt extinse si structura trompelor este modificata sever, atunci nu se pot repara chirurgical.

Trebuie sa stiti ca studiile recente arata ca chirurgia de reparare a trompei are rezultate foarte slabe. Sansele de a obtine o sarcina pentru pacientele cu blocaj tubar sever si sactosalpinx sunt de sub 5%.

Chirurgia poate fi o optiune doar pentru pacientele tinere, cu rezerva ovariana normala cu modificari minore. In general, daca postoperator nu s-a obtinut sarcina in decurs de 1 an, se indica fertilizare in vitro.

Efectele blocajului tubar asupra fertilitatii

Trompele infundate sunt una din cauzele cele mai frecvente de infertilitate. Daca trompele sunt blocate bilateral, atunci sansele de obtinere a unei sarcini pe cale naturala sunt nule.

In cazul in care blocajul tubar este partial este posibil sa apara sarcina extrauterina, care este cea mai frecventa complicatie in cazul trompelor anormale.

In cazul in care doar una din trompe este blocata, obtinerea sarcinii este posibila.

In cazul blocajului tubar bilateral, pentru obtinerea sarcinii este necesara fertilizarea in vitro.

Dr. Erna Stoian - medic primar obstetrica ginecologie, specialist in infertilitatea cuplului si reproducere umana asistata/FIV

Gasesti mai multe articole despre sarcina pe Eva.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#trompe infundate tratament, #trompe uterine , #tratament