Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Viata sanatoasa > dinti
A   A   A

Aditia de os - in ce situatii avem nevoie de ea

Aditia de os - in ce situatii avem nevoie de ea
Foto: Mihaela Dan
Aditia de os reprezinta o procedura chirurgicala prin care tesutul osos pierdut din diverse zone ale organismului este inlocuit fie prin preluarea unei sectiuni de os dintr-o alta parte a corpului, fie prin folosirea unor materiale de aditie specifice.

Procesul de osteoingrare se va desfasura, cel mai probabil, pe parcursul a cateva luni, timp in care se va forma un os nou, la care vor adera celulele osoase.

Cu alte cuvinte, scopul procedurii este de a stimula celulele proprii ale organismului sa inceapa reconstruirea masei osoase.

Medicul Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune ca in stomatologie aceasta procedura este intalnita relativ frecvent, fiind necesara in urmatoarele situatii:
1. Implant dentar

Aditia de os este indicata, de obicei, atunci cand osul necesar inserarii unui implant este insuficient pentru a asigura succesul procedurii pe termen lung.

Cel mai mic implant dentar are 3 mm, iar pentru a asigura reusita integrarii lui este necesar ca acesta sa fie inconjurat de minim 2 mm de os de jur imprejur. Asadar, latimea optima a osului trebuie sa fie de minim 7 mm.

In unele situatii, este posibil sa fie necesara doar o grefa minora, iar procedura sa poata fi efectuata in acelasi timp cu operatia de implant dentar, pentru a reduce disconfortul pacientului, insa decizia finala apartine medicului specialist.

2. Lucrari dentare

O alta situatie in care este recomandata aditia de os este aceea in care in locul unui dinte lipsa se realizeaza o lucrare dentara.
Daca osul este retras, dintele artificial adaugat pe lucrare va fi mai lung si inestetic: poate fi realizat partial de culoare alba pana la o inaltime egala cu a celorlalti dinti, iar diferenta pana la contactul cu osul mai retras poate fi completata cu ceramica roz (gingie falsa), insa rezultatul estetic nu este intotdeauna satisfacator.

3. Pungi parodontale

Pungile parodontale isi fac aparitia atunci cand osul se retrage formand niste buzunare in care se acumuleaza bacterii, tartru, tesut parodontal degradat si care favorizeaza extinderea bolii parodontale.

Dupa curatarea acestora, se realizeaza asa numita procedura de regenerare tisulara ghidata, in care se urmareste refacerea osului, reducerea dimensiunii pungii parodontale si cresterea implantarii dintelui in os.
Dintre variantele existente, aditia de os bovin este cea mai populara (se comanda flacoane de os sterilizat de la firmele de specialitate). Aditia de os propriu se face extrem de rar (desi se integreaza cel mai bine), deoarece pacientii accepta mai greu acest lucru si nici medicii nu o prea recomanda, deoarece recoltarea osului din alte zone ale corpului presupune internare in spital, anestezie generala, nu doar locala, iar procedura este efectauata de chirurgi de chirugie generala, care opereaza sold sau tibie, nu de chirurgi de chirugie oro-maxilo-faciala.

Este necesara, asadar, o echipa mai complexa, iar refacerea postoperatorie va necesita mai mult timp.

Material realizat de dr Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert - www.ortoimplant.ro.
Citeste si:


Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, a absolvit in urma cu 21 ani Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie, completandu-si studiile cu o perioada de 3 ani de specializare in ortodontie si ortopedie dento-faciala. Mai multe informatii sunt disponibile AICI.
Contact Clinica Orto-Implant
www.ortoimplant.ro
Facebook Mihaela Dan
Facebook Orto-Implant Expert Ortodontie Stomatologie
Facebook ShareTweet
 Sambata, 05 Octombrie 2019, ora 07:42

 Articol citit de 3147 ori

Citeste si: