Adevarul despre dietele disociate - Te ajuta sau nu sa slabesti? Cu ce pret - Interviu

Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 08:14
49123 citiri
Adevarul despre dietele disociate - Te ajuta sau nu sa slabesti? Cu ce pret - Interviu
Foto: Facebook/Cabinet de psiho-nutritie Nela Pricop

Dietele disociate sunt noul trend in materie de slabire. Cel putin aceasta trebuie sa fie concluzia la o minima cautare pe Internet si printre grupurile create pe Facebook. Dar sunt ele sanatoase? Cu ce pret scad kilogramele?

Nutritionistul Nela Pricop explica cititorilor Ziare.com care sunt principiile de functionare ale dietelor disociate, ce se intampla in organism in timpul acestora, ce probleme pot aparea si mai cu seama ce categorie de persoane nu are voie sa apeleze la ele.

Multe persoane sustin ca au slabit cu dieta disociata, Internetul si chiar Facebookul fiind pline de exemple in acest sens. Este aceasta o dieta care da roade?

Din pacate, dieta disociata se bucura de multa popularitate, mai ales in randul adolescentelor, fiind destul de simplu de urmat... Rezultatele acestei diete sunt de scurta durata, nu o poti urma pe termen lung si nu te invata cum sa mananci corect si sanatos. Dupa ce revii la obiceiurile alimentare anterioare, exista riscul ca acele kilograme pierdute sa revina in timp scurt.

Cum functioneaza ea, pe ce principii?

Dieta disociata se bazeaza pe consumul unui singur grup de alimente pe o perioada de timp bine determinata. Exista foarte multe variante ale acestei diete.

O recomandati? Daca nu, de ce?

De regula recomand un stil de viata sanatos si activ, ceea ce implica un comportament alimentar sanatos, corect, activitate fizica de cel putin 3 ori pe saptamana, fapt ce ne va ajuta sa avem o greutate stabila timp indelungat, sa ne acceleram metabolismul bazal.

Pentru cei ce vor sa slabeasca rapid si s-au hotarat sa tina acest tip de dieta, le recomand sa n-o tina mai mult de 7 zile niciodata si, de preferat, s-o urmeze in perioada primaverii sau a toamnei, cand natura ne da tot ce are mai bun, fructe si legume proaspete.

De ce nu o recomand? Pentru ca pe termen lung poate cauza deficiente nutritionale, este o dieta dezechilibrata, iti poate da peste cap echilibrul hormonal si rezistenta la insulina.

Un alt dezavantaj ar fi ca exista riscul efectului yo-yo dupa incetarea acesteia. In plus, duce pe termen scurt la plictiseala, iar in timp la frustrare.

Nu te poti recupera eficient dupa activitatea fizica, sunt zile intregi cu fructe si legume, zile in care nu ii asiguri corpului un aport suficient de proteine.

Mare atentie, parinti, acesta dieta nu este recomandata in niciun caz copiilor; le poate incetini ritmul de crestere!

Are nenumarate variante: unii recomanda cate o zi pentru o grupa de alimente, ca de exemplu proteinele, altii cate trei. Exista o varianta "corecta", de preferat?

Varintele dietei disociate constau in faptul ca iti permite sa mananci cat vrei, dar dintr-o anumita clasa alimentara. Exista dieta disociata pe zile, de 7 zile, de 5 zile, de 4 sau 3 zile.

Dieta disociata pe culori, cand se consuma alimente de o anumita culoare. Dieta disociata 3-3-3 sau 2-2-2, cand se consuma 3 sau 2 zile la rand alimente din aceeasi grupa. Varianta cea mai scurta (cea care sa nu depaseasca 7 zile) ar putea fi cea "corecta", fara sa lase daune asupra organismului nostru.

Nutritie pe paine cu dr. Ionut Stefan: Adevarul despre dieta Dukan

O gramada de regimuri de slabire sunt derivate din ea, printre acestea si cea cunoscuta ca "Rina 90". Despre aceasta ce parere aveti? Poate fi incercata?

Dieta Rina este tot un tip de dieta disociata. Spre deosebire de celalate variante, aceasta se intinde pe o perioada de 90 de zile, ceea ce nu e tocmai minunat. Exista cu siguranta variante mai sanatoase si mai sigure de a slabi in aceste interval de timp, de 90 de zile. Un prim pas ar fi sa facem putina miscare, sa renuntam la dulciuri, paine alba, fast-food, patiserie, sucuri carbogazoase, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Dietele disociate si nu numai pot functiona pe o anume categorie pe persoane, dar asta nu inseamna ca ni se potrivesc tuturor; pot veni si cu cateva avantaje, cum ar fi: slabire intr-un timp scurt, pasi simpli de urmat, costuri financiare minime. Va asigur, insa, ca vin cu mult mai multe dezavantaje.

Care ar fi pericolele?

Daca faci parte din categoria oamenilor care vor rezultate pe termen lung, care vor sa-si schimbe total stilul de viata si sa aiba grija de sanatatea lor, sa se bucure si de un gust bun, e bine sa alegi intotdeauna echilibrul, miscarea fizica, alimentatia corecta, care sa nu priveze organismul de niciun nutrient, si in niciun caz sa adopti aceste diete populare, care nu fac altceva decat sa duca la frustare. Nu poti manca la nesfarsit doar grupele alimentare promovate de autorii lor.

Nutritie pe paine cu dr. Ionut Stefan: Adevarul despre dieta Atkins

Tipul de alimentatie disociata aduce vreun beneficiu organismului?

Putem vorbi si de cateva avantaje ale regimului disociat, dar minore si deloc convingatoare cand vine vorba de sanatatea noastra: sunt usor de urmat, implica costuri minime, pentru ca se folosesc aceleasi alimente, nu au nevoie de preparare termica, cu exceptia carnii si a oualor, nu exista cantitate limita, se poate oricat din acea categorie alimentara.

Pentru a nu ne pune sanatatea in pericol e bine sa nu urmam acest tip de dieta pe o perioada mai lunga de 5-7 zile.

Ce se intampla dupa terminarea curei? Aparitia efectului de yo-yo este certa?

Cu siguranta! Kilogramele nu intarzie sa apara, chiar in numar mai mare, de indata ce ne intoarcem la vechile obiceiuri alimentare.

In cazul in care nu vrem sa incercam o dieta, ne puteti da cateva sfaturi pentru a scadea in greutate?

Respectarea unui orar de mese, la un interval de 3-4 ore, sa nu sarim peste acestea, sa avem mereu 3 mese principale si 2 gustari sanatoase bazate pe fructe, legume, iaurturi, oleaginoase, sa ne hidratam corespunzator.

Sa renuntam la: alcool, dulciuri, fast-food, paine alba, covrigei, chipsuri si alte "rontaieli", sucuri, cereale indulcite, produse de patiserie. E musai sa combinam alimentatia sanatoasa si cu miscarea, fie ca alegem sa ne atrenam in sala, fie ca alegem sa facem o plimbare lunga in natura ori sa alergam in parc sau pe stadion.

Ce inseamna o slabire sanatoasa? Cat ar trebui sa pierdem maximum in greutate saptamanal?

O slabire sanatoasa inseamna sa ne acceleram metabolismul printr-o alimentatie corecta - fara sa privam organsimul de vreun nutrient -, prin sport, prin mese regulate ce se bazeaza pe alimente corect asociate.

E bine sa dam jos maximum 2 kilograme pe saptamana, dar daca vorbim despre persoane cu mari probleme de greutate, cum e si cazul celor care se lupta cu obezitatea, lucrurile stau diferit; in cazul lor se accepta si pierderea unui numar mai mare de kilograme pe saptamana.

Recomandati cate o detoxifiere din vreme in vreme? In ce ar trebui sa constea ea?

Detoxifierea reprezinta cu siguranta un subiect controversat; nu exista vreo "dieta minune" de detoxifiere a organismului, nici macar cea bazata pe diverse sucuri, posturi sau solutii pe baza de plante - nu se produce niciun efect in ceea ce priveste eliminarea toxinelor.

Nutritie pe paine cu dr. Ionut Stefan: Detoxifierea corecta, facuta acasa

Corpul se apara de toxine cu ajutorul ficatului. Orice substanta respirati sau inghititi, ce este ulterior descompusa si absorbita in sange, trece prin ficat. Organismul nostru depinde de ficat pentru a regla, sintetiza, stoca si secreta numeroase proteine importante si substante nutritive, cat si pentru a purifica, transforma si elimina substantele toxice sau inutile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#dieta disociata recomandari, #nutritionist dieta disociata, #rina 90 dieta, #nutritie slabire sanatoasa, #slabire corecta luna, #diete disociate yoyo , #dieta