"Pachetele vorbitoare" de tigari ar putea descuraja fumatul. Ce contine mesajul activat la fiecare deschidere

Marti, 06 Octombrie 2020, ora 05:40
3034 citiri
"Pachetele vorbitoare" de tigari ar putea descuraja fumatul. Ce contine mesajul activat la fiecare deschidere
Foto: Pixabay

Metoda fotografiilor si a avertismentelor scrise, de pe pachetele de tigari, nu pare sa isi fi dovedit eficienta, nereducand numarul fumatorilor sau al celor care s-au apucat de fumat intre timp. Astfel ca cercetatorii au venit cu o alta propunere: pachetele "vorbitoare" de tigari.

In prezent, pachetele de tigari sunt prevazute cu mesaje puternice, care mentioneaza consecintele grave ale fumatului, si cu imagini grafice de impact, care deasemenea subliniaza pericolele pe care le implica dependenta de tutun.

Echipele de cercetare de la doua universitati din Australia - Edith Cowan University si Curtin University - propun o noua modalitate prin care fumatorii pot fi stimulati sa renunte la acest viciu. Este vorba despre un pachet de tigari special, prevazut cu un dispozitiv de inregistrare vocala. Acesta are aspectul unei casete de plastic de dimensiuni reduse si este echipat cu microfon si difuzor, noteaza Romedic.

Fumatorii pot inregistra un mesaj audio personalizat - de exemplu, motivul pentru care ar trebui sa renunte la acest obicei - care apoi va fi activat ori de cate ori pachetul va fi deschis.

Specialistii considera ca pentru a reusi sa te desprinzi de o anumita dependenta, motivatia joaca un rol esential. Un mesaj general de incurajare nu are acelasi impact asupra persoanei in cauza, precum unul individualizat, care pune accentul pe argumentele proprii pentru care ar trebui sa renunte la viciu.

Cathy Skalski a fost prima care a probat caseta, inregistrandu-si propriul fiu, nou-nascut de doua saptamani, plangand. Aceasta a afirmat ca, de cand foloseste pachetul "vorbitor", a redus mult numarul de tigari fumate pe zi, de fiecare data cand intentioneaza sa fumeze, amintindu-si motivul pentru care vrea sa renunte la tutun: acela de a-si vedea copilul crescand.

Cathy Skalski a mai spus ca a reusit sa fumeze mai putin si datorita faptului ca, de fiecare data cand deschide pachetul, sunetul plansului de bebelus atrage inevitabil atentia celor din jur, iar ea se simte rusinata si inchide pachetul.

Potrivit echipei de cercetare, pachetul de tigari "vorbitor" poate fi considerat o inventie promitatoare si, daca eficienta sa va fi dovedita pe un numar important de fumatori, urmatorul pas va fi introducerea sa pe piata produselor medicale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Primăvara se consumă cantități mari de ceapă și usturoi verde. Acestea sunt extrem de sănătoase și gustoase. Dau savoare mâncărurilor și sunt excelente consumate și ca atare, alături...
Vrei să ții post negru? Ce se întâmplă dacă postești trei zile la rând
Vrei să ții post negru? Ce se întâmplă dacă postești trei zile la rând
Postul este una dintre cele mai vechi practici din lume. La finalul Postului Paștelui este recomandat însă postul negru. Asta înseamnă să nu se consume mâncare toată ziua. Doar apa fiind...
#sanatate, #fumat, #tigari, #studiu, #Mesaje, #audio , #fumat