8 alimente contra racelii si gripei

Luni, 10 Decembrie 2012, ora 07:00
14450 citiri
8 alimente contra racelii si gripei
Foto: rodale.com

Ne aflam in sezonul rece, asa ca trebuie sa adoptam masuri suplimentare pentru a preveni aparitia racelilor si a gripei. Pe langa o vestimentatie adecvata si vitamine recomandate pentru cresterea imunitatii, natura ne ofera cele mai eficiente arme.

Unele alimente sunt recunoscute pentru capacitatea de a lupta cu infectiile si virusurile, reusind sa imbunatateasca si functionarea sistemului imunitar. Rodale prezinta cateva dintre aceste alimente minune pe care trebuie sa le consumi cel putin in aceasta perioada a anului.

Supa de pui

Pe langa faptul ca te hidrateaza si iti ajuta organismul sa lupte cu virusurile, supa de pui are si proprietati anti-inflamatorii. Nu se stie inca ce ingredient anume din supa de pui declanseaza o asemenea reactie pozitiva. Cel mai probabil, combinatia de legume proaspete si sanatoase si carnea de pui actioneaza ca un tot unitar, reusind sa amelioreze simptomele gripei.

Usturoi, ceapa si praz

Daca te gandeai cu ce sa prepari supa de pui, iata ca ai gasit combinatia castigatoare. Usturoiul, ceapa si prazul contin substante antiseptice si compusi care ne ajuta sa ne refacem mai repede si sa ne crestem imunitatea. Pe langa proprietatile sale antibacteriene, usturoiul ajuta si la desfundarea sinusurilor nazale.

Ghimbir

Daca vrei sa atenuezi durerea de gat, durerile musculare sau sa calmezi tusea, consuma ghimbir. Acest condiment reduce febra si ne ajuta sa ne odihnim mai bine atunci cand suntem raciti, actionand ca un sedativ usor. Toate aceste efecte benefice sunt date de ingredientele active din ghimbir, care lupta cu rinovirusurile, virusurile care afecteaza cel mai frecvent faringele.

Iaurt

Iaurtul contine o bacterie numita Lactobacillus reuteri, bacterie care impiedica inmultirea virusurilor caracteristice racelilor. Totusi, tine minte ca nu toate iaurturile contin acest ingredient important, asa ca verifica de fiecare data eticheta.

Alimente bogate in seleniu

Seleniul stimuleaza functionarea sistemului imunitar. Pe langa asta, o cantitate mare de seleniu in corp creste productia de citokine, care ajuta la eliminarea virusului gripal. Cele mai bogate surse de seleniu sunt nucile, fructele de mare, tonul, codul, scoicile, stridiile sau homarul.

Vinul rosu

Acesta este un aliment pe care multi l-ar alege in detrimentul medicamentelor. Resveratrolul si polifenolii din vinul rosu actioneaza intocmai ca bacteriile benefice din iaurt. Ele impiedica inmultirea virusurilor si ajuta la atenuarea simptomelor specifice gripei si racelii.

Ciuperci

Medicina traditionala chineza a fost prima care a evidentiat si folosit proprietatile benefice ale ciupercilor. Acestea cresc productia de citokine, ajutand corpul sa lupte cu infectiile, stimuland sistemul imunitar. Recomandate in raceli si gripa sunt soiurile Shiitake, Maitake si Reishi.

Piper negru

Boabele de piper negru sunt bogate in piperina, un compus care scade febra si calmeaza durerea. Amestecul format din piper negru, ghimbir si otet poate fi foarte eficient in raceli si gripe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#alimente contra racelii, #alimente contra gripei, #alimente ameliorare raceala, #ameliorare gripa sfaturi, #ameliorare naturala gripa raceaa , #gripa