5 sfaturi pentru a invata sa-ti creezi obiceiuri sanatoase

Advertorial
Luni, 27 Aprilie 2020, ora 10:57
35390 citiri
5 sfaturi pentru a invata sa-ti creezi obiceiuri sanatoase
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Probabil ca auzi frecvent despre stilul de viata sanatos si despre importanta sa pentru organism. Insa pentru o persoana cu un stil de viata dezechilibrat poate fi extrem de dificil sa isi schimbe obiceiurile.

Cu toate acestea, adoptarea unor obiceiuri sanatoase nu este un lucru imposibil, indiferent de varsta pe care o ai. Ai nevoie doar de o motivatie puternica si perseverenta.

Iata ce inseamna obiceiuri sanatoase si cum inveti sa le creezi.

Ce inseamna stil de viata sanatos?

Stilul de viata este un ansamblu de comportamente si actiuni pe care le efectuam zilnic si care ne influenteaza starea de sanatate.

Cu alte cuvinte, stilul de viata este reprezentat de obiceiurile noastre zilnice: ce si cat mancam, ce activitati desfasuram, ce facem in timpul liber, ore de odihna si calitatea somnului, viciile.

Un stil de viata sanatos presupune:

● O alimentatie echilibrata formata din 3 mese pe zi si 2 gustari, care sa includa alimente din toate grupele alimentare in proportii adecvate;

● Activitate fizica regulata;

● Odihna suficienta - minimum 7 ore pe noapte;

● Controlul greutatii;

● Controlul stresului;

● Aderenta la serviciile medicale;

● Stare de nefumator;

● Consum limitat de alcool;

● Timp in aer liber.

Obiceiuri sanatoase

Iata care sunt obiceiurile sanatoase cu care trebuie sa te familiarizezi:

● Consuma 3 mese principale si 2 gustari si evita portiile suplimentare.

● Mananca lent si constientizeaza fiecare inghititura. Evita efectuarea altor activitati in timp ce mananci.

● Consuma mai multe fructe si legume zilnic! Jumatate din dieta zilnica trebuie sa fie formata din fructe si legume. Se recomanda consumul acestora in stare cruda, deoarece au un continut mai ridicat de vitamine, antioxidanti si minerale.

● Mananca variat, pentru a asigura toti nutrientii de care ai nevoie.

● Inlocuieste cerealele rafinate, cum ar fi faina alba si pastele albe, cu cerealele

integrale.

● Evita consumul de dulciuri, fast-food si alimente procesate industrial.

● Limiteaza consumul de carne rosie, slanina, oua (doar 1 ou pe zi), lactate, ulei de palmier si de cocos. Acestea contin grasimi saturate care dezechilibreaza nivelul de grasimi din sange si predispun la boli cardiovasculare.

● Consuma mai multe nuci, alune, uleiuri vegetale, caju, migdale, avocado, seminte (de in, de dovleac etc.), toate in stare cruda.

● Consuma din cand in cand suplimente care aduc un plus de nutrienti si care cresc imunitatea (spirulina, polen crud, vitamine in sezonul rece, laptisor de matca) - poti gasi suplimente alimentare pe sensiblu.com.

● Bea 6-8 pahare de apa pe zi.

● Odihneste-te timp de 7-8 ore pe noapte.

● Renunta la fumat sau mentine starea de nefumator.

● Fa zilnic minimum 30 de minute de activitate fizica de tip aerobic (alergat, mers pe bicicleta, zumba, dans, inot, sporturi de echipa).

5 sfaturi utile

Deoarece poate fi dificil sa iti modifici stilul de viata, te poti folosi de cateva trucuri care sa faciliteze acest proces.

1. Identifica-ti motivatia!

Schimbarea depinde foarte mult de psihic. Cat de mult iti doresti sa iti schimbi obiceiurile si de ce? Vizualizeaza rezultatul la care vrei sa ajungi si foloseste-te de aceasta aspiratie pentru a te incarca cu perseverenta si curaj.

Concentreaza-te pe beneficiul personal si pe motivatia intrinseca, deoarece aceasta este mai puternica decat cea extrinseca. Motivatia intrinseca se bazeaza pe propriile dorinte si aspiratii, in timp ce motivatia extrinseca se bazeaza pe parerea celor din jur sau pe o recompensa.

2. Cerceteaza!

Cauta informatii de incredere despre sanatate, despre beneficiile pe care le aduce stilul de viata sanatos si despre consecintele unui stil de viata nesanatos. Aduna cat mai multe informatii despre obiceiul pe care vrei sa il schimbi, cum ar fi renuntarea la fumat. In acest mod, iti poti consolida motivatia de care ai nevoie.

3. Schimba ambientul!

Mediul poate fi responsabil de unele obiceiuri nesanatoase. Spre exemplu, un borcan cu dulciuri care sta intotdeauna pe masa te tenteaza sa mananci dulciuri mai des. In schimb, daca asezi un platou cu fructe la vedere, va fi mai simplu sa le inlocuiesti cu dulciurile.

Alt exemplu este cumpararea alimentelor nesanatoase. Daca nu le-ai avea mereu in casa, ar fi mai simplu sa le eviti si sa cauti alternative sanatoase.

4. Ai rabdare!

Nu te grabi sa iti modifici total stilul de viata. Daca vrei sa-ti creezi mai multe obiceiuri sanatoase, incearca sa faci acest lucru treptat, din aproape in aproape, cate un obicei o data.

5. Cere ajutor!

Daca nu reusesti sa iti schimbi singur obiceiurile, poti apela la un specialist. Spre exemplu, nu este simplu sa renunti la un viciu sau sa slabesti. In astfel de situatii, ai nevoie de implicarea unei persoane specializate, cum ar fi un consilier, un antrenor sau un nutritionist.

Asadar, nu este imposibil sa-ti creezi obiceiuri sanatoase, insa ai nevoie de o motivatie puternica, de rabdare si de cunostinte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#stil viata sanatoasa, #suplimente alimentare, #regim alimentar echilibrat , #viata sanatoasa