5 moduri in care o relatie tensionata iti poate afecta sanatatea

Luni, 04 Aprilie 2011, ora 18:14
5292 citiri
5 moduri in care o relatie tensionata iti poate afecta sanatatea
Foto: lifesip

O relatie de dragoste iti poate aduce bucurie si fericire, dar te poate incarca si cu tristete, furie, confuzie si stres, sentimente care iti pot afecta starea generala de sanatate, mai ales daca sunt simtite des si pe o perioada lunga de timp.

Conform My Health News Daily, iata cinci moduri in care o relatie incordata iti poate afecta sanatatea.

1. Un risc crescut de boli coronariene

O relatie stresanta (sau un mariaj la fel) presupune suferinte ale inimii si la propriu si la figurat. Potrivit unui studiu, femeile care au raportat o stare de incordare emotionala moderata pana la severa, legata de casnicie, erau de 2,9 ori mai expuse riscului de a face un atac de cord sau de a muri de boli de inima, comparativ cu femeile fara stres conjugal.

Totodata, un alt studiu a relevat faptul ca suportul social si calitatea mariajului au un rol in dezvoltarea si controlarea bolilor cronice, cum ar fi insuficienta cardiaca congestiva. Mai exact, pacientii care aveau cele mai grave boli de inima si o casnicie nefericita prezentau un risc crescut de a muri peste doar patru ani.

2. O sanatate mintala afectata

O relatie stabila, in care partenerii sunt foarte atasati unul de celalalt, are efecte pozitive asupra sanatatii mintale, insa, o relatie dificila si incordata are efecte opuse.

Comportamentele negative, cum ar fi ostilitatea si critica permanenta, au fost legate de un impact negativ asupra sanatatii psihice. Mai mult, conform unei cercetari, persoanele singure tind sa aiba o sanatate mintala mai buna decat cele care raman in relatii tumultoase. De asemenea, trecerea prin prea multe despartiri poate face mai rau decat daca ramai singur.

3. Sistem imunitar slabit

Tot conform unor studii, consecintele unui stres marital asupra femeilor sunt pe picior de egalitate cu factori de risc in multe boli, cum ar fi sedentarismul si fumatul.

De asemenea, femeile care au avut parte de mai multe conflicte si neintelegeri in relatiile lor aveau si un risc mai mare de tensiune arteriala ridicata, de obezitate abdominala, de glicemie mare, si de un nivel ridicat al trigliceridelor si scazut al colesterolului HDL ("bun"). Studiul a scos la iveala si faptul ca sotiile sunt mai afectate decat sotii.

In plus, conflictele conjugale au fost legate si de o slabire a sistemului imunitar.

4. O amplificare a consecintelor altor surse de stres

Tensiunile din familie influenteaza si felul in care oamenii isi indeplinesc sarcinile de serviciu. Dupa cum arata un studiu realizat cu ajutorul a 105 femei, cele care aveau mai multe ingrijorari legate de casnicie se simteau mai stresate pe parcursul zilei, aveau o tensiune arteriala mai mare adesea la mijlocul programului de lucru si un nivel mai mare de cortizol dimineata (cortizolul este un hormon al stresului).

In timp, acesti factori pot duce la cresterea riscului de diabet, obezitate, depresie, infarct si accident vascular cerebral.

5. O recuperare mai lenta dupa o boala

Conform unui studiu realizat in 2009, suferintele legate de o relatie de dragoste au fost asociate cu o recuperare mai lenta la pacientele care au avut cancer la san. In plus, cele care nu erau multumite de casnicia lor erau mai putin dispuse sa respecte indicatiile medicale, cum ar fi sa aiba o alimentatie sanatoasa.

Cum ajung să trăiască locuitorii dintr-o „Zonă Albastră” peste 90 de ani. Obiceiurile care îi mențin în formă
Cum ajung să trăiască locuitorii dintr-o „Zonă Albastră” peste 90 de ani. Obiceiurile care îi mențin în formă
Insula grecească Ikaria, care face parte din cele cinci „Zone Albastre”, devine tot mai cunoscută pentru longevitatea impresionantă și sănătatea locuitorilor săi care ajung să...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#relatii, #relatii dragoste, #probleme relatii dragoste, #relatii dragoste tensionate, #probleme sanatate relatii, #dragoste sanatate , #sanatate
Comentarii
Poza Gonzaguez
Gonzaguez
rank 5
Poza omuldinpekin
omuldinpekin
rank 3
Sa inteleg din acest studiu ca barbatii sunt inoxidabili?