4 gesturi simple pentru o locuință sănătoasă, în caz de boli contagioase

Advertorial
Luni, 22 Noiembrie 2021, ora 16:55
5137 citiri
4 gesturi simple pentru o locuință sănătoasă, în caz de boli contagioase
curatenie FOTO: Shutterstock.com

Odată cu sezonul rece, cazurile de boli contagioase se înmulțesc: răceli, gripe, tulburări intestinale, nemaivorbind despre coronavirus. Ori de câte ori un membru al casei este bolnav, trebuie să te asiguri că ai curățat temeinic locuința pentru a evita contaminarea celorlalți rezidenți. Iată câteva gesturi simple pentru o locuință mai sănătoasă în sezonul rece. Nu numai că vor fi benefice pentru casă, dar vei avea și tu o stare fizică și psihică mai bună.

Ia măsuri de la primele simptome

În cazul bolilor contagioase, este necesar să iei măsuri de la cele mai mici simptome, indiferent că este o infecție stomacală sau un virus gripal. Toți membrii casei trebuie să respecte măsurile de igienă de bază, precum spălatul corect al mâinilor, menținerea unei anumite distanțe și dezinfectarea locuinței. În cazul în care unul dintre membrii casei are simptomele unei boli care poate avea consecințe grave, precum cea provocată de SARS-CoV-2, persoanele care locuiesc împreună cu acesta ar trebuie să își facă un test COVID, iar apoi să acționeze în consecință. În general, persoanele care răcesc, fac gripă sau suferă de alte boli contagioase ar trebui să mențină distanța față de ceilalți, chiar să se izoleze, dar în cazul unor categorii precum bebeluși sau persoane în vârstă, acest lucru ar putea fi dificil.

Aerisește bine locuința

Este important ca locuința să fie aerisită zilnic și mai ales în timpul episoadelor de boală și după. Deschide ferestrele fiecărei încăperi din casă și în special pe cele din camera bolnavului, minimum 15 minute, indiferent de temperatura de afară. Este un gest simplu, care te ajută să scapi de o bună parte a compușilor poluanți din aer și de umiditate. Pe de altă parte, evită aerisirea în orele de vârf, mai ales dacă locuiești aproape de o stradă aglomerată. Aerisește și patul, scoțând afară pernele și plapuma. Lumânările parfumate poluează aerul, iar utilizarea lor pe termen lung poate fi dăunătoare sănătății. Indiferent de sezon, nu se recomandă depășirea a 18 grade Celsius în camere. O temperatură prea ridicată este ocazia perfectă pentru acarieni și virusuri să se înmulțească foarte repede.

Spală rufele la 60° Celsius

Febra face ca bolnavul să transpire mai mult. În plus, își petrece mult timp în pat. Prin urmare, este important să schimbi lenjeria în mod regulat, în fiecare zi dacă poți, și să o speli pe cea murdară la 60° Celsius, pentru a ucide virusurile. Curăță și salteaua și spală prosoapele și hainele bolnavului la aceeași temperatură.

Curăță cu atenție zonele atinse de bolnav

Pentru a curăța în mod eficient toate obiectele din casă atinse de mâinile unei persoane bolnave, poți folosi înălbitor, alcool de 70° sau gel hidroalcoolic. Oțetul alb, deși este un produs de curățare natural, nu este virucid și, prin urmare, nu este eficient în eliminarea virusurilor gripale, a celor gastrice sau a coronavirusului. Dezinfectează mânerele ușilor, întrerupătoarele, bateriile de chiuvetă, toaleta, blatul de bucătărie, computerul și telefonul pacientului, dar și farfuriile și tacâmurile pe care le-a folosit.

Folosește proprietățile uleiurilor esențiale

Pentru un interior mai sănătos, poți folosi uleiuri esențiale cu multe proprietăți bactericide, antiseptice și deodorante. De exemplu, uleiul esențial de lavandă este antiviral, antibacterian, antifungic și antiseptic, la fel și cel de lămâie. Primul are și calități relaxante, putând fi folosit în dormitor, al doilea poate fi integrat în produsele de curățare a casei. Pe de altă parte, uleiul din arbore de ceai poate elimina mucegaiurile.

Majoritatea oamenilor petrec între 10 și 15 ore zilnic acasă, dacă nu și mai mult, în cazul celor care practică telemunca. Curățenia casei este esențială pentru a te bucura de un mediu sănătos și plăcut. Redu utilizarea produselor casnice poluante, aerisește casa și combate umiditatea, iar misiunea ta va fi mai ușoară.

Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Mișcări și rotiri controlate, dar și pauze la fiecare 45 de minute... Acestea sunt doar două dintre recomandările specialiștilor pentru cei care au demarat maratonul curățeniei înainte de...
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#curatenie, #curatenie casa , #stiri sanatate