4 cauze ale alergiilor de sezon

Advertorial
Vineri, 28 August 2020, ora 15:54
8283 citiri
4 cauze ale alergiilor de sezon
Foto: Pexels.ro

Alergiile de sezon sunt cauzate de reactia propriului corp la praf, polen, mucegai sau alti iritanti care pot fi gasiti in mediul inconjurator. Chiar daca multi dintre acestia se pot intalni, constant, prin imprejurimi, numarul lor poate creste in functie de sezon. In general, alergiile sunt raspunsuri gresite ale sistemului imunitar care percepe anumiti iritanti ca fiind o boala sau un pericol pentru corp. In timp ce multe alergii de sezon nu sunt periculoase pentru persoana afectata, acestea pot masca infectii sinusale sau probleme pulmonare.

Pentru ca e inca vara, iar alergiile specifice zilelor calde pot afecta somnul, nivelul de energie si activitatile zilnice, trebuie sa stii cum poti limita expunerea la acesti alergeni.

Iarba

Persoanele alergice la iarba, cel mai probabil, nu au reactii la frunzele ierbii ci la polenul ei. Alergia la iarba se poate manifesta prin stranut, tuse, congestie nazala, prurit si lacrimare excesiva. Pentru a limita expunerea la polen, evita sa iesi din casa in zilele calde si cu vant, fa un dus si schimba-ti hainele imediat dupa ce ai intrat in casa. De asemenea, incearca sa tii geamurile si usile inchise.

Intepatura de insecte

Zilele insorite de vara sunt cele in care se inregistreaza si numarul cel mai mare de intepaturi de insecte. Vremea calda este prielnica anumitor insecte cum ar fi albine, bondari sau viespi, alergiile fata de acestea fiind printre cele mai frecvente. Daca majoritatea persoanelor se fereste de intepatura albinelor, doar pentru a evita durerea, altele se tem de alergiile care le pot cauza chiar un soc anafilactic. Pe langa simptomele generale mentionate, acestea se pot trezi cu gatul sau limba umflate, dar si cu probleme respiratorii, vertij sau chiar pierderea constientei. Reactiile severe, care pot aparea la cateva minute de la intepare, necesita interventie medicala imediata. Parfumurile si creme dulci, mersul descult si alimentele expuse in aer liber trebuie evitate pentru a reduce probabilitatea unei intepaturi.

Mucegai

Chiar daca mucegaiul poate fi gasit pe tot parcursul anului, sezonul de vara reprezinta apogeul pentru anumite tipuri de mucegai gasite in aer liber. Asemanator polenului, insa proveniti din medii umede, sporii de mucegai intra in contact cu oamenii prin intermediul aerului. Si simptomele alergiei la mucegai sunt asemanatoare celor cauzate de polen: prurit, congestie nazala, stranut si tuse. De aceea, redu expunerea la mucegai si inchide usile si geamurile si evita sa iesi din casa.

Fructe si legume

Este posibil ca anumite persoane sa fie alergice la unele fructe si legume cum ar fi pepenele, piersicile, rosiile si castravetii. Acest lucru este posibil pentru ca acestea contin unele substante similare cu acelea gasite in polen si care forteaza corpul sa reactioneze similar. Aceasta alergie este cunoscuta sub numele de "Sindromul alergiei orale", iar simptomele intereseaza mai mult zona bucala prin senzatie de mancarime a buzelor, a limbii si, in unele cazuri, mari rare, urticarie. Pentru a evita aceasta alergie, mananca aceste fructe si legume doar gatite, proces care va distruge in mare parte proteina responsabila de reactia alergica.

De cele mai multe ori, simptomele alergiilor includ tuse, dureri in gat, stranut, nas infundat si prurit. Nu este obligatoriu ca persoana alergica sa aiba toate aceste simptome, prezenta sau absenta unora fiind asociata cu durata contactului dintre persoana si alergen. Si, chiar daca nu exista un tratament curativ, exista insa produse impotriva alergiilor de sezon si pasi care pot fi facuti pentru ca simptomele sa fie mai usoare, dupa cum ai vazut in randurile de mai sus.

De ce apar pungile sub ochi și cum le tratezi
De ce apar pungile sub ochi și cum le tratezi
Pungile sub ochi strică aspectul general al tenului și îți dau un aspect obosit, îmbătrânit chiar. De ce apar însă și cum poți să scapi de ele? Primul factor pe care trebuie să îl...
11 obiceiuri nocive care distrug chiar și cele mai puternice căsnicii
11 obiceiuri nocive care distrug chiar și cele mai puternice căsnicii
Chiar și cel mai "perfect" cuplu poate ajunge să divorțeze. Ce s-a întâmplat? Păreau atât de fericiți împreună! În ciuda faptului că au început atât de fericiți ca și cuplu,...
#alergii, #sezon, #iarba, #cauze, #fructe , #stiri sanatate