3 intrebari pe care sa le adresezi medicului dentist inainte de a-ti pune o coroana dentara

Advertorial
Joi, 07 Mai 2020, ora 12:04
26481 citiri
3 intrebari pe care sa le adresezi medicului dentist inainte de a-ti pune o coroana dentara
Sursa foto: universe.jumpstory

Coroana dentara este o lucrare necesara atunci cand dintele este deteriorat intr-o proportie foarte mare. Nu degeaba se spune ca este mai bine sa previi decat sa tratezi.

Astfel, o carie care a avansat, a distrus intr-o proportie semnificativa dintele si a afectat nervul, nu mai poate fi rezolvata cu o plomba. Medicul stomatolog iti va propune ca solutie coroanele dentare.

Un alt scenariu cand se apeleaza la coroana dentara, este in urma unui implant. Mai precis, un dinte sau o masea lipsa au ca solutie implantul dentar. Acesta este compus din doua etape principale: 1. inserarea surubului din titan in osul maxilar/mandibular, cu rolul de sprijin pentru viitoarea coroana, 2. fixarea coroanei dupa ce a trecut perioada de acomodare a implantului cu osul.

Prin urmare, daca te afli intr-una din aceste doua situatii, fie ca ai de rezolvat o carie avansata, fie ca urmeaza sa primesti un dinte nou in urma procesului de implant dentar, medicul stomatolog iti va pune o coroana dentara. Astfel, te sfatuim sa ii adresezi urmatoarele 3 intrebari:

1. Din ce material este compusa coroana dentara?

Nu toate coroanele dentare sunt la fel. Ele sunt realizate din diferite materiale, ca de exemplu, din metal si ceramica (baza de metal si invelis de portelan), numite coroane metalo-ceramice sau sunt facute exclusiv din ceramica (portelan). Un alt material folosit pentru coroane este si zirconiul.

Coroanele din ceramica si zirconiu sunt mai scumpe, insa ele reprezinta o solutie de top, pentru ca asigura un inalt aspect estetic. Acestea imita foarte bine smaltul dintilor, deci ofera un aspect natural danturii. In special daca este o lucrare pentru un dinte din fata, vorbeste cu doctorul despre o astfel de coroana, din ceramica sau zirconiu.

2. Am nevoie cu adevarat de o coroana dentara?

Cand peste o treime din dinte este afectat de carie, are nervul scos, atunci se impune o coroana dentara. Pentru montarea ei, este nevoie ca dintele ramas sa fie pregatit pentru a fi imbracat cu coroana dentara. El va fi slefuit, zona curatata si igienizata.

Astfel, medicul alege coroana dentara si nu plomba, pentru ca portiunea sanatoasa din dinte este foarte subtire si cu sanse mari de a nu rezista in timpul masticatiei. Coroana dentara impiedica spargerea completa a dintelui afectat. Prin urmare, coroana devine solutia prin care se pastreaza cat mai mult din dintele natural.

Implantul dentar inseamna inlocuirea dintelui lipsa, deci implica obligatoriu coroana dentara. Important este ca inainte de extractia dintelui bolnav sa intrebi doctorul daca alta sansa nu mai are.

Coroana dentara mai poate fi utilizata cand dintii au anumite decoloratii. Discuta cu doctorul si intreaba daca nu se poate rezolva prin albire.

3. Cat costa o coroana dentara?

Cu siguranta vrei sa stii cum sa-ti calculezi bugetul. Intreaba inca de la inceput despre pret. Coroanele dentare au preturi diferite in functie de materialul din care sunt realizate. Cele din metal cu invelis ceramic sunt mai ieftine decat coaroanele realizate complet din ceramica. Mai scumpe sunt si coroanele din zirconiu.

Tine cont ca o coroana dentara este o investitie pe termen lung. Cu o igiena orala adecvata si vizite regulate la medic, ea poate tine o viata intreaga. Preturile pentru coroanele dentare sunt:

● 600 - 800 lei > coroana metalo-ceramica

● 1000 - 1300 lei > coroana din zirconiu

● 1300 - 1500 > coroana total ceramica

Preturile mentionate mai sus sunt cu nota orientativa si pot diferi.

Este important sa discuti cu medicul stomatolog despre coroana dentara, sa te asiguri ca va oferi un aspect natural danturii tale. Prin urmare, alegeti impreuna tipul de coroana dentara si adreseaza-i intrebari fara sa te sfiesti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#coroane dentare, #cabinet stomatologic Bucuresti, #coroana zirconiu, #coroana ceramica , #dinti