20 sfaturi de sanatate pe care orice femeie trebuie sa le stie

Luni, 05 Iulie 2010, ora 07:03
10877 citiri
20 sfaturi de sanatate pe care orice femeie trebuie sa le stie

Mass-media abunda in trucuri si sfaturi care au scopul de a te ajuta sa-ti construiesti stilul de viata cat mai aproape de ceea ce inseamna sanatos.

Cerand parerea a zeci de specialisti, Glamour a evidentiat cateva dintre cele mai importante pentru o femeie.

1. Cum sa obtii mai multe informatii de la doctorul tau

Gandeste-te bine la ce vrei de la acea vizita (un diagnostic, o recomandare catre un specialist etc.) si nu te simti jenata sa intrebi orice te nedumereste. Spune-i doctorului despre orice supliment pe care il iei (unele pot interactiona cu anumite medicamente).

Alimente pentru sanatatea barbatilor

2. De ce este bun sexul

Orgasmul elibereaza hormoni care dau o stare de bine si intaresc sistemul imunitar. Sexul se numara printre putinele lucruri in viata care sunt distractive, libere si sanatoase.

3. Redu riscul de cancer

Informeaza-te despre eventualele antecedente din familia ta. Daca ai parinti, bunici, matusi sau unchi care au fost diagnosticati cu o astfel de boala inainte de 50 de ani, este posibil ca tu sa fii supusa unui risc crescut.

Intreaba-ti medicul pentru a stabili o doza de vitamina D pe care sa o iei zilnic (aceasta previne aparitia cancerului si a bolilor de inima). Examineaza-ti frecvent sanii si fii atenta la orice schimbare din corpul tau.

4. Slabeste (daca ai nevoie)

In cazul in care esti supraponderala, daca dai jos fie si doar 5-10% din greutatea corpului iti micsorezi riscurile de a face anumite boli. Axeaza-te pe alimente sanatoase (fructe, legume), pe alimente care satura pentru mai mult timp (proteine), fa miscare si evita alcoolul in cantitati mari.

Cum sa respiri ca sa combati problemele de sanatate

5. Fii preocupata de informatii despre o viata sanatoasa

Daca vrei sa iti schimbi modul de viata in anumite privinte, de care stii ca nu sunt tocmai cele indicate, treci la fapte, depasind mai repede etapa in care doar iti propui. De asemenea, informeaza-te cat mai des despre obiceiuri care te ajuta sa fii mai sanatoasa.

6. Adopta o atitudine pozitiva

Daca intr-o zi ti se pare ca esti mai grasa, dar in alta parca iti place cum arati, gandeste-te ca s-ar putea sa fie de vina perceptia si starea de moment, nu realitatea (asta in cazul in care nu ai totusi prea multe kilograme in plus).

In general, o atitudine pozitiva si optimista te ajuta sa lupti mai usor contra bolilor si greutatilor si sa traiesti mai mult.

7. Ai grija cata sare consumi

Mananca mai putina sare; jumatate dintre femeile care au peste 45 de ani au hipertensiune arteriala, cauzata in cea mai mare parte de prea multa sare consumata.

8. Ai grija de sanatatea orala

In afara de periaj, care ar trebui facut de cel putin doua ori pe zi, foloseste si ata dentara sau o periuta electrica pentru a curata bine spatiile dintre dinti si a preveni afectiunile gingivale. Clateste-ti gura dupa orice bautura acidulata, pentru a indeparta acizii care ataca smaltul.

9. Respecta cateva obiceiuri sanatoase legate de hrana

Mananca o leguma sau un fruct la fiecare masa, alege produse cat mai diversificat (dar, pe cat posibil, nu din cele procesate), opteaza pentru uleiuri sanatoase (cum ar fi cel de masline, de canola, desi sunt mai greu de gasit si mai scumpe) si cauta alimente naturale, care sa iti imbunatateasca sanatatea.

10. Ocroteste-ti si intareste-ti sistemul imunitar

Spala-te pe maini de multe ori pe zi si nu te duce la serviciu daca esti bolnava. Nu vei face decat sa agravezi boala si sa prelungesti timpul de convalescenta.

11. Fa ceva ce iti poate aduce mai multa fericire

Ia-ti un animal de casa; acesta scade tensiunea arteriala, atenueaza anxietatea si aduce un plus starii de spirit, in principal pentru ca te provoaca sa fii mai activa.

Cainii si pisicile, izvor de sanatate

Cauta sa interactionezi cu oamenii mai des fata in fata, chiar daca sunt mai tentante alte mijloace, cum ar fi messengerul sau mailul.

Nu sta intr-o relatie in care nu te simti bine si suferi des; emotiile negative nu sunt bune pentru sanatate.

12. Lasa-te de fumat

Daca ai nevoie de un motiv in plus pentru a te lasa de fumat, gandeste-te ca acesta scade fertilitatea. Indiferent de motivul ales, fa tot ce poti ca sa renunti la acest viciu.

13. Dormi bine

Elimina din dormitor tot ce vezi ca te distrage de la somn si sex. Ambele sunt bune pentru sanatate. Dormi opt ore, fara surse de lumina aprinse (o veioza, televizorul), si pune-ti ceasul sa sune chiar cand trebuie sa te trezesti, fara sa il mai amani apoi.

14. Gandeste de doua ori inainte sa iei un medicament

Inainte sa iei o pastila pentru a scapa de un anumit simptom, gandeste-te daca nu poti face ceva pentru a elimina cauza acelui simptom. Spre exemplu, daca te doare capul sau stomacul s-ar putea sa fii foarte obosita si stresata. Incearca sa muncesti mai putin sau ia-ti o pauza.

15. Mentine-ti creierul activ

Citeste ceva cat mai des si lucreaza diverse exercitii care antreneaza gandirea, cum ar fi rebusuri, puzzle-uri.

16. Tine cont de trei sfaturi pentru sanatatea sexuala

Nu te diagnostica singura, ajutandu-te de Internet. Mergi mai bine la doctorul ginecolog; altfel, este posibil sa ai chlamydia si sa te tratezi de candidoza vaginala.

Incearca sa ai pastile contraceptive de urgenta la indemana. Foloseste prezervative, daca nu ai un singur partener.

17. Respecta trei trucuri daca vrei sa slabesti

Consuma cat mai multe fructe si legume colorate, nu renunta la o dieta chiar daca ai facut o data sau de cateva ori un exces si incearca sa iti spui mereu ca nu este ultima data cand mananci ceva ce iti place (mai gasesti si in alta zi o pizza gustoasa, o negresa sau o portie de spaghete).

18. Ai grija ce incaltari porti

Evita tocuri inalte care fac ca greutatea corpului sa cada mai mult pe genunchi, ceea ce forteaza articulatiile, si alege cat mai des tocuri si talpi mai joase sau pantofi sport.

19. Ajuta pe cineva

O sursa de fericire o reprezinta tocmai satisfactia pe care o ai atunci cand ajuti pe cineva care are nevoie de un sprijin.

Ai grija de sanatatea emotionala

20. Nu uita de exercitiile fizice

Miscarea ar trebui sa fie parte din rutina zilnica. Alege cat mai des sa urci scarile in loc sa iei liftul, mergi la sala, mergi pe jos, alearga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#sfaturi sanatate femei, #trucuri sanatate femei , #sanatate