10 examinari medicale pe care orice femeie ar trebui sa si le faca

Sambata, 02 Februarie 2013, ora 18:04
4495 citiri
10 examinari medicale pe care orice femeie ar trebui sa si le faca

Anul este abia la inceput, iar daca nu stii inca ce teste medicale trebuie sa-ti faci, ar trebui sa iei in calcul sfaturile expertilor si ale medicilor care stiu exact de ce examinari medicale are nevoie orice femeie.

O lista a controalelor medicale pe care, ca femeie, ar trebui sa ti le faci, a fost intocmita de Health.com.

Mamografia

In Statele Unite, o politica guvernamentala recomanda femeilor cu varste cuprinse intre 40 si 49 de ani sa-si faca mai rar ecografii la sani, de teama diagnosticelor false si a biopsiilor inutile. In cazul femeilor de peste 50 de ani cu risc scazut de imbolnavire, se recomanda o mamografie o data la doi ani de zile.

Totusi, expertii medicali si organizatiile care lupta impotriva cancerului nu sunt de acord cu aceasta politica. Daca ai antecedente de astfel de imbolnaviri in familie, se recomanda ca, dupa varsta de 40 de ani, sa faci o mamografie o data pe an, sa vorbesti cu medicul despre riscul imbolnavirii si sa-i spui ce probleme ai cu sanii.

Examinarea dermatologica

Peste un milion de americani vor fi diagnosticati cu cancer de piele anul acesta, spun statisticile oficiale. Cea mai buna modalitate de a descoperi problema din timp si de a o trata cat inca se mai poate, este sa mergi la dermatolog o data pe luna, pentru a analiza orice pata sau alunita suspecta. De asemenea, poti cere o examinare anuala completa de la medicul tau, ca sa eviti vizitele lunare la dermatolog.

Controlul oftalmologic

Daca porti ochelari sau lentile de contact, este absolut necesar sa mergi la oftalmolog o data pe an. Daca nu ai nevoie de ele, tot trebuie sa mergi, pentru a verifica acest lucru. Femeile sunt mai predispuse la probleme de vedere decat barbatii, deoarece prezinta un risc mai mare de declansare a sindromului de ochi uscat, o boala oftalmologica autoimuna.

Audiograma

In general, audiogramele sunt examene medicale la ureche, recomandate anual femeilor de peste 50 de ani, varsta la care auzul incepe sa slabeasca. Totusi, daca mergi zilnic cu castile date la maximum in urechi, s-ar putea sa ai nevoie mai devreme de el.

Examenul dento-parodontal

Pe langa cele doua vizite la stomatolog pe care trebuie sa le faci anual, ar fi bine sa faci si un examen dento-parodontal, pentru a depista din timp riscurile de aparitie a cariilor, a gingivitelor si a infectiilor. Practic, aceasta vizita la medic te va ajuta sa-ti dai seama de problemele ascunse ale danturii tale.

Verificarea nivelului tirotropinei (TSH)

Daca ai deseori frisoane, te simti obosita, esti constipata si iei in greutate, ar putea fi vorba despre simptomele unei hipotiroidii. Pentru a afla asta, trebuie sa iti verifici nivelul TSH-ului, printr-o analiza de sange care iti va indica daca nivelul tirotropinei este unul scazut.

Analizele de sange

Verificarea nivelului colesterolului este recomandata o data la cinci ani, atunci cand ai peste 20 de ani. De la 40 de ani in sus, este bine sa-ti verifici anual glicemia si nivelul colesterolului, deoarece acestea sunt principalele cauze care duc la atacuri cardiace si diabet.

Testul Papanicolau

Indiferent de istoricul vietii sexuale, testul Papanicolau se face incepand cu varsta de 21 de ani, o data la trei ani. Rostul acestui examen medical este verificarea semnelor aparitiei unui eventual cancer cervical. La fel ca si in cazul mamografiilor, testul Papanicolau se face o data la trei ani doar in cazul femeilor care nu au antecedente ale bolii in familie. Cel mai bine este sa vorbesti cu medicul tau, pentru a vedea cat de des ar trebui sa iti faci tu acest control.

Colonoscopie

Colonoscopia reprezinta examinarea colonului cu ajutorul unei microcamere, dupa o anestezie locala, pentru a identifica eventualele chisturi sau formatiuni canceroase ale colonului. Examinarea este recomandata persoanelor de peste 50 de ani, care ar fi bine sa o faca o data la 10 ani sau mai des, daca sunt gasite chisturi.

Daca ai o istorie a acestei boli in familie, ar fi bine sa iti faci mai des colonoscopiile.

Screening pentru depresie

Un simplu test anual pentru descoperirea depresiei ar trebui sa faca parte din viata fiecarei femei, avand in vedere ca una din patru femei este diagnosticata cu aceasta boala. Doctorul iti va pune o serie de intrebari despre cat de bine dormi, daca esti nervoasa sau daca ti-ai pierdut interesul pentru activitatile tale preferate.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#controale medicale femei, #examinari medic femei, #viata sanatoasa femei , #sanatate
Comentarii
Poza miteleha
miteleha
rank 5
Ionela Samoila ! NU exista chisturi la colon,