10 dintre cele mai frecvente greseli de nutritie

Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 18:16
7883 citiri
10 dintre cele mai frecvente greseli de nutritie
Foto: Cooking Light

Se spune ca daca vrei o alimentatie sanatoasa trebuie sa te hranesti asa cum o faceau bunicile noastre. Problema este ca ele nu erau nevoite sa aleaga intre sutele de produse, asa cum ni se intampla noua, azi. Ceea ce trebuie stiut este ca regulile unei alimentatii sanatoase sunt simple, iar primul pas este evitarea celor mai frecvente greseli de nutritie.

Toate ouale sunt sanatoase. In anumite medii e impamantenita ideea ca oul cu coaja maronie are mai multi nutrienti decat cel cu coaja alba. In fapt, sunt la fel. Cele maronii sunt facute de gaini dintr-o specie mai "productiva". In plus, coaja este ceva mai rezistenta, dar diferentele se termina aici, scrie Cooking Light.

Preferi alimentele fortificate. Daca alegi mai cu seama alimentele care contin adaus de vitamine, minerale si omega 3, afla ca, in realitate, cantitatea de nutrienti adaugata este extrem de mica, iar pentru a acoperi necesarul zilnic ar trebui sa mananci cantitati mari din acele alimente. Secretul sta in dieta diversificata, nu in alimentele care contin suplimente nutritive.

Arunci apa in care au fiert legumele. Inevitabil unele legume trebuie fierte. Greseala este ca nu folosesti apa in care au fiert acestea, care este plina de vitamine, mai ales din categoria celor solubile. Solutia este sa folosesti aceasta apa apa pentru prepararea supelor, a tocanitelor sau la sosuri.

Consumi doar carne de pui. Te gandesti ca faci o alegere sanatoasa mergand pe carnea de pui la fast-food sau pentru gratar. Ceea ce trebuie sa stii este ca in carnea de pui este mult mai multa sare decat in cea de vita, din doua motive. Carnea de pui contine in mod natural mai mult sodiu decat cea de vita. In plus, in cel din urma tip de carne este nevoie sa adaugi mai putina sare pentru un gust bun.

Mananci alimente sanatoase, dar preparate necorespunzator. Un exemplu: semintele de in sunt cea mai buna sursa de omega 3, o lingurita din acestea acoperind intreg necesarul zilnic de omega 3. Dar, de cele mai multe ori mancam semintele de in (foarte mici de altfel), intregi, ceea ce face ca absorbtia de nutrienti sa scada considerabil. Daca le macini insa, absorbtia de omega 3 este completa.

Prea putin fier. Esential pentru organism, fierul trebuie sa fie nelipsit din alimentatie, dat fiind faptul ca acesta nu se poate depozita. Legumele verzi iti fac plinul de fier, care este insa in mica masura absorbit.

Principala sursa de fier este ficatul de pui, stridiile si carnea de vita. In 100 de grame de ficat de pui sunt 13 miligrame de fier, iar in aceeasi cantitate de carne de vita, 3 miligrame. Poti creste absorbtia de fier daca il combini cu surse de vitamina C: rosii si suc de citrice.

Prea multe cereale. Ideale la micul dejun, cerealele trebuie consumate cu portia. Doar una din zece persoane insa respecta asta, restul consumand la micul dejun o cantitate aproape dubla. O portie de cereale inseamna exact atatia fulgi cat incap intr-o cana plina.

Prea multa sare. Iata o metoda excelenta pentru a reduce foarte simplu consumul de sare cu 20%: schimba sarea fina cu cea grunjoasa. In plus, acest din urma sortiment aduce un gust mai puternic la o cantitate mult mai mica de sare.

Nu toci usturoriul. Nu e o gluma! Usturoiul tocat marunt este mult mai sanatos decat cel pus intreg in mancare sau doar strivit cu lama cutitului. In plus, este si mult mai aromat. Prin maruntire sunt activati sulfatii din usturoi, care reprezinta marele beneficiu pe care acesta il aduce organismului.

Prea putine legume albe. Multi cred ca sunt superioare legumele verzi si rosii. In realitate, insa, nu exista "cele mai bune legume", pentru ca toate sunt benefice organismului. Mai mult, legumele albe sunt adesea uitate, pe nedrept, din moment ce abunda in antioxidanti pretiosi si contin vitamine si minerale esentiale.

Consuma cat de des se poate conopida, ceapa alba, usturoi si nu omite cartofii albi, pentru ca sunt o excelenta sursa de potasiu si fibre.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#cele mai sanatoase legume, #reguli alimentatie sanatoasa, #greseli nutritie, #dieta sanatosa, #sare carne, #sfaturi dieta sanatoasa , #nutritie