Cum câștigi 10 ani din viață. Top 10 sfaturi valabile în 2023 ca să trăiești mai mult

Joi, 16 Februarie 2023, ora 23:25
5343 citiri
Cum câștigi 10 ani din viață. Top 10 sfaturi valabile în 2023 ca să trăiești mai mult
Mișcarea, importantă pentru un stil de viață sănătos FOTO Unsplash

Anumite modificări ale stilului de viață pot face o diferență uriașă când vine vorba de bunăstarea mentală și fizică și de calitatea vieții.

A rămâne sănătos implică o serie de alegeri, iar multe dintre ele sunt în mâinile fiecăruia dintre noi. Sigur, vârsta, istoricul medical sau factorii genetici pot influența sănătatea și vă pot face mai vulnerabili în fața anumitor afecțiuni. Pe de altă parte, există și lucruri pe care le puteți controla, astfel încât să trăiți o viață cât mai lungă, conform healthline.com.

10 sfaturi ca să trăiești mai mult

1. Fă mișcare

Dacă vrei să fii mai sănătos, plin de energie și cu o dispoziție mai bună, atunci este cazul să faci mișcare. Exercițiile fizice regulate vă pot aduce beneficii atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală într-o multitudine de moduri. Potrivit Departamentului de Sănătate și Servicii Umane din SUA, dacă sunteți adult, doar 150 de minute de mișcare la o intensitate moderată pe săptămână vă pot aduce beneficii uriașe. Asta înseamnă aproximativ 22 de minute pe zi de exerciții de intensitate moderată, cum ar fi mersul rapid, dansul, mersul cu bicicleta etc.

Mișcarea ajută inima, scăzând riscul de boli cardiovasculare, reduce riscul demenței, îmbunătățește starea de spirit, reducând riscul depresiei și anxietății, facilitează pierderea în greutate și menținerea sănătății, întărește oasele și mușchii și reduce riscul bolilor cronice.

2. Consumă cât mai puține alimente procesate

Idealul este să consumi cât mai multe alimente integrale și cât mai puține alimente procesate. Alimentele integrale sunt alimente care nu au fost puternic procesate sau modificate. Nu conțin multe substanțe chimice adăugate sau ingrediente artificiale care să le ajute să aibă un gust bun sau să le dea o perioadă lungă de valabilitate. De asemenea, oferă corpului mai multe vitamine, minerale și nutrienți esențiali.

Pe de altă parte, alimentele procesate sunt dăunătoare deoarece au cantități mari de zaharuri sau îndulcitori artificiali, sare, grăsimi trans, conservanți și coloranți artificiali. O alimentați deficitară crește riscul de obezitate, boli de inimă și accident vascular cerebral, diabet de tip 2 și anumite tipuri de cancer.

3. Renunță la fumat

Fumatul este principala cauză a deceselor ce pot fi prevenite. Estimările arată că fumătorii mor cu aproximativ 10 ani mai devreme decât nefumătorii. Fumatul poate afecta aproape fiecare organ din corp și crește semnificativ riscul de:

  • Boli de inimă
  • Accident vascular cerebral
  • Boli respiratorii
  • Cancer (în special pulmonar)

4. Fă din somn o prioritate

Somnul este vital pentru fiecare proces din corpul tău. Somnul este momentul în care corpul tău repară celulele și reface stocul de energie. Creierul tău îndeplinește, de asemenea, multe funcții esențiale în timp ce dormi, cum ar fi stocarea informațiilor, eliminarea informațiilor inutile și întărirea conexiunilor celulelor nervoase. Adulții au nevoie de cel puțin 7 ore de somn pe noapte. Privarea de somn poate crește riscul de:

  • Hipertensiune arterială
  • Boli cardiovasculare
  • Diabet de tip 2
  • Depresie și anxietate
  • Schimbări de dispoziție
  • Sistem imunitar slăbit
  • Anumite tipuri de cancer

5. Rămâi hidratat

Corpul tău are nevoie de apă pentru multe funcții importante, cum ar fi menținerea temperaturii corpului, digestie, susținerea funcției corecte a organelor și furnizarea de nutrienți tuturor celulelor. Când nu consumați suficiente lichide, este posibil să vă simțiți obosit, să aveți dificultăți de concentrare, să aveți dureri de cap și schimbări de dispoziție.

6. Consumă alcool responsabil

Deși consumul alcool ocazional nu afectează sănătatea, consumul excesiv poate afecta numeroase organe, printre care ficatul, inima și creierul. Potrivit Departamentului de Sănătate și Servicii Umane din SUA, o femeie poate bea o băutură pe zi, iar un bărbat două.

7. Pune accent pe prevenție

Mulți oameni merg la medic doar când sunt bolnavi, însă prevenția joacă un rol cheie în sănătate și longevitate. Dacă mergeți la medic constant pentru controale de rutine, puteți depista eventuale probleme de sănătate încă din faza incipientă, când se pot trata cu ușurință.

Nu uitați de măsurarea tensiunii, teste de sânge pentru colesterol, vaccinări, Papanicolau, mamografii, colonoscopii, teste genetice pentru cancer dacă există istoric în familie sau teste pentru despistarea bolilor cu transmitere sexuală.

8. Mențineți cifrele în grafic

Există anumite măsurători cheie care ar trebui să fie întotdeauna în grafic: indicele de masă corporală, tensiunea arterială, colesterolul, trigliceridele și glicemia.

Trebuie să faceți aceste analize și măsurători deoarece așa puteți depista o eventuală problemă și vă pot ajuta să faceți schimbările corecte ale stilului de viață pentru a îmbunătăți aspectele importante ale sănătății. În multe cazuri hipertensiunea arterială sau colesterolul ridicat pot să nu provoace niciun simptom decât mai târziu, când încep să apară probleme mai grave, posibil care pun viața în pericol.

9. Gestionează stresul

Stresul este o parte normală a vieții de zi cu zi. Dar stresul cronic vă poate afecta mental, fizic și emoțional. Cercetările au arătat că nivelurile ridicate de stres continuu au fost asociate cu un risc crescut de tensiune arterială, boli de inimă, accident vascular cerebral, depresie și un sistem imunitar slăbit.

Deși stresul este adesea inevitabil, aveți de ales în ceea ce privește modul în care îl gestionați. Câteva opțiuni care ajută sunt: exerciții de respirație, exerciții fizice, activități ce țin de creativitate, yoga, meditație.

10. Fă sex responsabil

Dacă aveți o viață sexuală activă, este important să vă protejați și să vă faceți analize pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală. Anumite boli nu provoacă simptome decât ani mai târziu. Până atunci, s-ar putea să-l fi transmis altcuiva. Și, poate fi, de asemenea, mai greu de tratat boala atunci când nu este depistată devreme. De aceea este importantă testarea. De asemenea, vorbește deschis cu partenerul tău despre istoricul sexual și despre eventualele diagnostice primite anterior.

Descoperirea ce schimbă totul despre bătrânețe: Oamenii de știință au mutat vârsta, după un fapt genial
Descoperirea ce schimbă totul despre bătrânețe: Oamenii de știință au mutat vârsta, după un fapt genial
O echipă de experți condusă de Universitatea Humboldt din Berlin și Universitatea Stanford din Statele Unite, care a efectuat un studiu publicat în revista Psychology and Aging, a făcut o...
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
#viata lunga sfaturi, #longevitate, #sanatate , #stiri sanatate