Nicușor Dan îi amenință pe directorii de teatre cu verificări dure, după scandalul cu Alexandru Arșinel

Joi, 10 Februarie 2022, ora 14:27
22213 citiri
Nicușor Dan îi amenință pe directorii de teatre cu verificări dure, după scandalul cu Alexandru Arșinel
Nicușor Dan, primarul Capitalei FOTO: Facebook

Primăria Capitalei a anunțat că vrea o evaluare reală a managerilor de teatre din București. Decizia vine după scandalul recent în care a fost implicat Alexandru Arșinel.

Fostul primar Gabriela Firea, președinta PSD București, l-a acuzat pe Nicușor Dan că l-a aruncat pe marele actor „precum o măsea stricată din teatrul unde a jucat și a creat aproape 60 de ani”, scrie B1tv.ro. Acuzațiile social-democratei au fost susținute de o parte dintre directorii de teatru, printre care Adrian Găzdaru, Marinela Țepuș și Marius Bodochi.

Scandalul cu Alexandru Arșinel

La sfârșitul lunii ianuarie, actorul Alexandru Arșinel s-a plâns că Nicușor Dan nu i-a mai prelungit contractul de director artistic la Teatrul Constantin Tănase. Însă primarul capitalei a anunțat că acesta poate fi în continuare colaborator al instituției culturale.

Alexandru Arşinel a fost şi este actor colaborator la Teatrul Constantin Tănase. Adică, are un contract de colaborare cu teatrul, iar contractul este în curs.

Până de curând era și directorul artistic (adică directorul adjunct) al teatrului. În urma informațiilor primite din teatru asupra activității sale ca director artistic, nu i-am mai prelungit acest mandat. A rămas cu contractul de colaborare cu teatrul, în calitate de actor”, a scris Dan pe Facebook.

Actorul Alexandru Arșinel cumulează pensia cu salariul și mai multe indemnizații

Potrivit celei mai recente declarații de avere, postată pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, actorul cumula, la 82 de ani, salariu de director, salariu de actor, pensie, indemnizație de handicap, indemnizație de merit de la Ministerul Culturii și indemnizația de revoluționar.

Verificările în mandatul Gabrielei Firea, superficiale

Verificările managerilor de teatre ar urma să fie făcute în condițiile în care în trecut demersul era mai degrabă unul formal, iar șefii lăsați în funcție de fosta administrație nu au fost deranjați de controale serioase, spun surse din cadrul unor teatre bucureștene.

De altfel, mulți pun atitudinea pe care o au unii directori de teatre față de fostul primar Gabriela Firea inclusiv pe seama faptului că, în mandatul său, verificările erau superficiale.

Cum controalele erau superficiale, majoritatea directorilor de teatre au primit în toți acești ani note suficient de mari pentru a le fi prelungit mandatul, se arată într-un articol b1tv.ro.

Mandatele mai multor manageri de teatre au expirat iar ei trebuie să dea concurs

Potrivit legislației în vigoare, dacă la evaluarea finală managerul unui teatru obține o notă mai mare sau egală cu 9 la evaluarea finală, atunci acestuia i se asigură prelungirea automată a mandatului de manager, fără a se mai putea organiza concurs de proiecte de management.

Astfel, o notă bună garantează încă un mandat de 3-5 ani aceluiași manager. Fără o notă bună, managerii sunt nevoiți să participe la un concurs transparent, ceea ce deja i-ar fi îngrijorat pe unii dintre ei.

La ora actuală mandatul a expirat în cazul mai multor directori de teatru, astfel că aceștia ar trebui să treacă prin evaluarea finală în următoarea perioadă. Evaluarea va fi realizată de comisii special constituite, în baza unui Regulament-cadru elaborat de către Ministerul Culturii. Așadar, în baza unui proces cât se poate de obiectiv și de transparent.

Nereguli găsite în teatre

  • Teatrul Excelsior cheltuia banii pe colaboratori și spații neutilizate

Cazul Teatrului Excelsior condus de Adrian Găzdaru din 2014 și, an de an, a asumat cheltuieli de personal de până la 90% din bugetul instituției.

Se pare că multe cheltuieli mergeau mai degrabă către colaboratori decât către angajații teatrului, iar managerul îi ignora pe aceștia din urmă când venea vorba de distribuția în spectacole.

Instituția rămânea astfel cu 10% din buget pentru restul cheltuielilor, o sumă care nu poate acoperi activitatea completă a unui teatru.

Așa s-a ajuns la situația în care, cu o subvenție de aproape 10 milioane lei, Teatrul Excelsior a avut zero premiere și zero spectacole online, iar cele în sală au fost aproape inexistente. În 2020, încasările teatrului au reprezentat doar 0,02% din cheltuieli.

Chiar și așa, din 2016 și până în prezent, managerul Teatrului Excelsior a preferat să plătească lunar 6.000 de euro chirie pentru un spațiu despre care a declarat, prin contract și prin informările scrise, că este destinat depozitării de decoruri. În realitate, spațiul nu a fost utilizat de instituție și a rămas gol.

Începând cu 2018, alți 6.000 de euro din banii teatrului au mers lunar către chiria unui alt spațiu de depozitare. Era vorba de decorul spectacolului „Vlaicu Vodă”, care a fost folosit doar pentru Centenar și care a costat peste 2 milioane lei, generând până la ora actuală costuri de depozitare de peste 1,5 milioane lei. Decorul a început să se și degradeze între timp.

Mulți directori de teatru au ajuns să se simtă intangibili pe fondul legăturilor cu politicul

Cum activitatea teatrelor din Capitală este marcată de deficiențe manageriale serioase, unii directori și-au văzut amenințate funcțiile și au acceptat să fie folosiți în cadrul unor campanii susținute de adversarii politici ai lui Nicușor Dan.

George Ivașcu: ”puțoii ăștia nu s-au gândit că evaluează un ministru”

O situație controversată a fost și cea în care a fost implicat George Ivașcu, cunoscut pentru apentența sa față de PSD, care a răbufnit într-una din întâlnirile directorilor de teatre, reclamând acțiunile de control:

„Puțoii ăștia din comisia de evaluare (n.n. în comisie se afla inclusiv Alexandru Titieni – fost rector UNATC) nu s-au gândit că evaluează un ministru”, ar fi spus el, făcând referire la faptul că pe vremuri a ocupat această funcție, mai arată b1.ro.

Comisia de evaluare este alcătuită din: Adrian Titieni – actor, fost rector UNATC; Alexandru Berceanu – regizor, manager cultural, director Centrul de Cercetare pentru Interacțiune Digitală CINETic din cadrul UNATC; Alina Epîngeac – critic de teatru; Andrei Marinescu- șef serviciu Secretariat Literar la Teatrul Național Bucuresti; Adrian Neacșu – lector universitar doctor Fac de litere și arte din Sibiu, actor la Teatrul Radu Stanca din Sibiu; Radu Apostol – regizor de teatru, asistent universitar UNATC.

Demisie cu scandal la Antena 1. Cunoscuta prezentatoare e revoltată: ”Vendetă personală”. Acuzații de discriminare
Demisie cu scandal la Antena 1. Cunoscuta prezentatoare e revoltată: ”Vendetă personală”. Acuzații de discriminare
Laura Nureldin, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare de la Antena 1, a decis să părăsească echipa Observator, unde a activat în ultimii 4 ani. Conform Cancan.ro, Laura Nureldin a...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#verificari manageri teatre, #Alexandru Arsinel, #scandal, #Teatrul Constantin Tanase, #George Ivascu, #Gabriela Firea , #teatru