Ce ascunde guvernul fără rușine când se laudă cu venituri uriașe la buget. "La iarnă vom avea prețuri mai mari" INTERVIU

Autor: Calin Nicolescu - redactor-șef Ziare.com
Joi, 29 Septembrie 2022, ora 17:06
14401 citiri
Ce ascunde guvernul fără rușine când se laudă cu venituri uriașe la buget. "La iarnă vom avea prețuri mai mari" INTERVIU
Femeie la cumpărături FOTO Hepta

Guvernul Ciucă se laudă cu creșterea veniturilor la buget, susținând că “obiectivul” final este ca “aceste cifre să se reflecte în creșterea nivelulului de trai”.

Banii provin, însă, din profiturile imense generate de explozia prețurilor la energie și carburanți.

”Guvernul ia măsuri corecte şi responsabile, aspect care se reflectă în cifrele din execuţia bugetară pe primele 8 luni: Veniturile bugetului general consolidat sunt mai mari cu 22% faţă de perioada similară a anului trecut, iar investiţiile sunt în creştere cu 9,6%. Totodată, deficitul bugetar pe primele 8 luni este în scădere cu peste 6 miliarde de lei”, afirmă şeful Guvernului într-o postare pe Facebook.

Aceste creșteri provin, însă, din creșterea procentuală a sumei încasate de Buget de la benzinari, odată cu explozia prețurilor la motorină și benzină, din redevențele plătite de comercianții de gaze, petrol, energie electrică, din impozitul pe venituri suplimentare pe care le plătesc producătorii de gaze naturale și energie electrică, a explicat Anca Dragu, fost ministru de Finanțe și președinte al Senatului din partea USR, într-un interviu acordat Ziare.com.

Anca Dragu a precizat că la aceste surse de venit suplimentar se adaugă și dividendele încasate de stat de la Nuclearelectrica, Termoelectrica și Hidroelectrica, la care statul este acționar. Cele trei companii au înregistrat profituri record tot din creșterea explozivă a tarifelor.

Interviul integral acordat Ziare.com de Anca Dragu:

„Avem această influență din prețurile la energie, bani pe care noi i-am plătit din buzunar”, precizează Anca Dragu, care a menționat că inclusiv creșterea încasărilor din TVA este un efect al creșterii prețurilor în general, nu un efect al unei mai bune colectări.

“Inflația este o taxă pe care toți o plătim din buzunar și o colectează statul și astfel veniturile statului cresc”, a mai punctat Anca Dragu. „Ar fi fost corect ca primul ministru să spună și de ce pare că am colectat mai mult. Că stați oameni buni că v-am luat mai mulți bani din buzunare. Că plătiți mai mult. Că n-am ținut sub control inflația”, a afirmat Dragu.

Fostul ministru de Finanțe a atras atenția și asupra faptului că salariile au crescut, în medie, cu circa 10%, în timp ce inflația se cifrează la proximativ 15%, ceea ce înseamnă că nu poate fi vorba de o creștere a nivelului de trai și nici măcar de o păstrare a acestui nivel.

„Creșterea salariilor a fost clar sub nivelul creșterii prețurilor. Și asta înseamnă clar o pierdere a puterii de cumpărare”, a declarat Dragu. Ea a mai precizat și că inflația poate fi mult mai mare decât cea declarată oficial, din cauza modului în care este calculată.

„Inflația se calculează în baza unui așa-zis coș de consum. În care intră anumite produse. Dar fiecare om are propriul lui coș de consum. Propriile nevoi. Dacă nu ai coșul de consum pe care l-a gândit INS, s-ar putea să-ți fie mult mai rău. Pentru că Statistica folosește un coș de consum prudent. Pentru mulí dintre noi, coșul de consum este mult diferit și ca structură și ca produse”, a spus Anca Dragu.

„Iarna nu va fi una ușoară. Sunt foarte multe elemente imprevizibile în acest moment. Cum va evolua războiul? Ce sa va întâmpla cu prețul la gaze și energie electrică?... Creșterea prețurilor la produse alimentare va continua. Peste toate aceste incertitudini vine politica publică, vine Guvernul, cu o mulțime de incoerențe, informații trunchiate. Așa că, la iarnă vom avea prețuri mai mari, vom avea o rată a dobânzii mai mare”, a prefațat Anca Dragu următoarele luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#venituri buget, #ciuca crestere, #guvernul ciuca, #Anca Dragu, #preturi iarna 2022 , #buget