Cum riscă SUA să intre în al treilea război. Dictatorul care „îl testează pe Biden, la fel cum Saddam l-a testat pe Bush”

Vineri, 08 Decembrie 2023, ora 10:44
7075 citiri
Cum riscă SUA să intre în al treilea război. Dictatorul care „îl testează pe Biden, la fel cum Saddam l-a testat pe Bush”
Avioane de luptă americane/ FOTO: defensenews.com

SUA s-ar putea îndrepta spre implicarea într-un alt conflict global, deoarece tensiunile dintre Venezuela și vecina Guyana cresc vertiginos în urma unui referendum controversat care a stârnit temeri legate de acaparare de terenuri în America de Sud, scrie Newsweek.

Armata americană a declarat joi, 7 decembrie, că forțele sale din Comandamentul de Sud vor desfășura „operațiuni de zbor în Guyana” și că Washingtonul „își va continua angajamentul de partener de încredere al Guyanei în materie de securitate”.

Duminică, alegătorii venezueleni au susținut propunerile liderului Nicolás Maduro de a revendica suveranitatea asupra regiunii disputate Essequibo, care a fost un motiv de scandal între Venezuela și Guyana de mai bine de un secol. Regiunea Essequibo, bogată în resurse, este controlată de Georgetown, alcătuind mai mult de două treimi din teritoriul Guyanei.

O hotărâre din 1899 a declarat Essequibo ca făcând parte din Guyana, care era pe atunci o colonie britanică. Un acord încheiat în 1966 între Marea Britanie și Venezuela pentru soluționarea disputei nu a oprit reaprinderea tensiunilor dintre cele două țări, care s-au intensificat după ce gigantul ExxonMobil a declarat în 2015 că a făcut "o descoperire semnificativă de petrol" în regiune.

Venezuela spune că Acordul de la Geneva din 1966 a anulat efectiv hotărârea din 1899 a arbitrilor internaționali.

Rezultatele votului au fost percepute de Guyana ca un pas spre anexare. Și există un precedent pentru astfel de îngrijorări, deoarece Rusia a organizat referendumuri despre care se crede în general că sunt voturi false pentru a încerca să legitimeze revendicarea unor zone din Ucraina.

"Am făcut primii pași ai unei noi etape istorice pentru a lupta pentru Guayana Esequiba noastră, pentru pace și pentru a recupera ceea ce ne-au lăsat eliberatorii", a declarat Maduro după anunțarea rezultatelor referendumului, referindu-se la regiune după numele său alternativ.

Cea mai înaltă instanță a ONU, Curtea Internațională de Justiție, a declarat că Venezuela nu ar trebui să ia nicio măsură care ar putea schimba controlul Guayanei asupra regiunii Essequibo, dar nu a reușit să blocheze votul Venezuelei.

Guyana a cerut instanței să oprească referendumul, sugerând că Venezuela ar putea lua „măsuri unilaterale pentru a „rezolva” controversa cu Guyana prin anexarea și integrarea oficială în Venezuela a întregului teritoriu în cauză”.

În urma votului, președintele din Guyana Irfaan Ali a denunțat „o amenințare directă la adresa integrității teritoriale, a suveranității și a independenței politice a țării sale”. Ali a spus că Georgetown va „intensifica măsurile de precauție pentru a-și proteja teritoriul”, adăugând că a vorbit cu Națiunile Unite, lideri mondiali și a contactat armata americană.

Acțiunile guvernului venezuelean "sunt în contradicție cu dreptul internațional și constituie o amenințare gravă la adresa păcii și securității internaționale", a declarat Ali într-un discurs adresat miercuri cetățenilor din Guyana.

Statele Unite ar putea fi atrase în război deoarece Maduro pare gata să creeze haos în curtea din spate a Americii, cu temeri că o astfel de dispută ar putea declanșa o intervenție a Washingtonului.

Departamentul de Stat analizează deja reimpunerea sancțiunilor Venezuelei în urma referendumului de duminică.

Michael Rubin, de la American Enterprise Institute, l-a îndemnat pe Joe Biden să trimită soldați acum.

„Maduro îl testează pe Biden, la fel cum Saddam l-a testat pe Bush și Galtieri a testat-o ​​pe Margaret Thatcher. Dacă Biden vrea să prevină războiul, acum este momentul să trimită trupe americane în Guyana. Uneori, descurajarea este necesară pentru ca diplomația să reușească”, spune analistul, citat de The Sun.

Deși face parte din Commonwealth, asociația nu are nicio componentă militară, iar Regatul Unit nu ar fi obligat să apere Guyana.

Marea Britanie poate alege în continuare să intervină sau să asiste SUA în cazul în care Venezuela invadează.

Maduro este o figură din imperiul lui Putin de dictatori și despoți care vor să încerce să perturbe ordinea globală.

El a spus că dorește „salvarea pașnică” a regiunii pe care a descris-o ca fiind „ocupată de facto de Imperiul Britanic”.

Și acum a ordonat companiei sale petroliere de stat PDVSA să întocmească hărți pentru foraj în regiune.

De asemenea, se spune că Maduro și-a mobilizat armata la Puerto Barima, lângă granița cu Guyana.

Limbajul are ecouri clare ale justificării SUA pentru implicarea sa în războaiele în curs de desfășurare din Orientul Mijlociu și Europa de Est, ceea ce a determinat speculații cu privire la cât de departe se va extinde sprijinul militar american pentru pacea și ordinea internațională în America.

În prezent, SUA oferă ajutor, inclusiv sprijin militar, Israelului, sporindu-și sprijinul în urma atacurilor din 7 octombrie lansate de gruparea militantă palestiniană Hamas din Fâșia Gaza. De asemenea, Washingtonul sprijină Kievului după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022. Implicarea într-un eventual conflict armat între Venezuela și Guyana ar însemna pentru SUA un al treilea război concomitent.

Un afroamerican a murit în timp ce era imobilizat de un poliţist în Ohio. Scena amintește de moartea dramatică a lui George Floyd. „Nu pot să respir”
Un afroamerican a murit în timp ce era imobilizat de un poliţist în Ohio. Scena amintește de moartea dramatică a lui George Floyd. „Nu pot să respir”
Un afroamerican, Franck Tyson, în vârstă de 53 de ani, care a ieşit recent de la închisoare, suspectat de faptul că era implicat într-un accident rutier, a murit în timpul arestării, pe 18...
Violențe la cele mai recente manifestaţii pro-palestiniene. Zeci de persoane au fost arestate la o universitate din Boston. „Insulte antisemite violente”
Violențe la cele mai recente manifestaţii pro-palestiniene. Zeci de persoane au fost arestate la o universitate din Boston. „Insulte antisemite violente”
Aproximativ 100 de persoane considerate a fi manifestanţi pro-palestinieni au fost arestate sâmbătă dimineaţa, 27 aprilie, în campusul unei universităţi din Boston. Tabăra lor a fost...
#Venezuela, #tensiuni, #Guyana, #revendicare teritoriala, #SUA , #Venezuela